Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Temat: [145] Opiłki metalu w oleju

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Rafcio
    Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto
    Ford Focus Kombi Duratorq

Domyślnie [145] Opiłki metalu w oleju

Witam, otórz dzisiaj rano przed wyjazdem postanowiłem sprawdzić poziom oleju w silniku. Jakież było moje zdziwienie gdy podczas przecierania bagnetu husteczką zauważyłem na niej drobne opiłki metalu!! Jedne były malutkie drugie jak igiełki, o długości 1mm. I teraz moje pytanie, co jest grane czy na takim silniku można jedzieć w miare bezpiecznie?? Co może powodować że w silniku pojawiają się takie opiłki?? Zużyte panweki? Wariator który już się kończy? Dodam jeszcze że dwa miesiące temu wymieniłem olej i nie miałem tego problemu dopiero dzisiaj to zauważyłem. Silnik dwa lata jeźzdi na oleju Shell 10W40.

siwy144
    Gość

Domyślnie

Zobacz w jakim stanie panewki wałki itp. jesli ok to przeczysc cały silnik z tych opiłków.

pikero
    Gość

Domyślnie

ja bym stawiał na panewke... trzeba to sprawdzić bo inaczej silnik za parę dni umrze ... no chyba że jakimś cudem dostał się syf do oleju ....

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Rafcio
    Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto
    Ford Focus Kombi Duratorq

Domyślnie

Heh ta moja włoszka jest niemożliwa, dzisiaj pojechałem do mechanika, podnosimy maske, sprawdzamy poziom oleju a na bagnecie nie ma żadnych śladów opiłków, mechanik mówi że silnik jest w idealnym stanie, nic nie stuka nic nie puka... tylko wsiadać i jeździć.

siwy144
    Gość

Domyślnie

osiadły gdziś na dnie miski czy coś podobnego i juz ja bym miske zwalil i wyczyscil caly silnik .

piotrsobon
    Gość

Domyślnie

Odkręć miskę olejową i zobacz, może wypatrzysz coś niepokojącego, jeśli nie , to demontuj dalej

pikero
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Rafcio
    Heh ta moja włoszka jest niemożliwa, dzisiaj pojechałem do mechanika, podnosimy maske, sprawdzamy poziom oleju a na bagnecie nie ma żadnych śladów opiłków, mechanik mówi że silnik jest w idealnym stanie, nic nie stuka nic nie puka... tylko wsiadać i jeździć.
    tylko że jeżeli to panewka to nie długo trzeba będzie jednak wysiąść i zadzwonić po lawete, nie chcę krytykować kolegi po fachu ale mechanika powinien zaniepokoić fakt istnienia w oleju opiłków które jak opisałeś zawsze znajdują się w misce gdy złapało na panewce... no dziwna sprawa... musisz się zastanowić czy nie warto zlać oleju i zdjąć miskę od razu będzie widać co się stało poodkręcać korby to też nie długo zejdzie i sprawa będzie jasna.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław/Kobyla Góra
    Auto
    156 '00 1.9 JTD 105KM

Domyślnie

Wystarczy że zleję olej czy muszę odkręcić całą miskę olejową żeby dojrzeć ewentualne opiłki?

siwy144
    Gość

Domyślnie

ale miske odrecic to chwila... i bedziesz mogl odrazu panewki zobaczyczyc czy czasem nie siadly jak opilki sie pojawily to napewno cos ...

piotrsobon
    Gość

Domyślnie

To jest w tym wypadku najbardziej rozsądne wyjście bo nic innego na razie nie przycodzi mi do głowy