witam zastanawiam sie nad kupnem alfy i bedzie to moja pierwsza alfa z rocznika ok 1999 i pierwszy włochi silniki JTD sa w dwóch mocach 105 i 115 KM czym sie on różnią, czy tylko elektroniką czy pompy maja inne czy ???
witam zastanawiam sie nad kupnem alfy i bedzie to moja pierwsza alfa z rocznika ok 1999 i pierwszy włochi silniki JTD sa w dwóch mocach 105 i 115 KM czym sie on różnią, czy tylko elektroniką czy pompy maja inne czy ???
Różnic będzie masa, trzeba by popatrzeć w eperze na modyfikacje. Między nimi była jeszcze 2 generacja jtd - 110KM. 115-stka miała już turbinę ze 'zmienną geometrią' sterowaną elektrozaworem Pierburg , EGR także sterowany elektronicznie.Napisał dudek_rz
google - wpisz IKAR
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
Zgadza się, różnić było wiele, ale w cidziennej ekspoloatacji raczej ich nie odczujesz, a już na pewno nie tak bardzo patrząc na dokonane modyfikacje/zmiany.Napisał sedicivalv0le
Bierz egzemplarz zadbany, z w miare pewną przeszłością. Tutaj cudów nie ma- to samochód używany i nie od silnika, wersji wyposazenia itp. bedzie zależalo jak bedzie sie sprawdzal, a od tego jak był uzytkowany.
Pzdr.
Zgadza się, różnić było wiele, ale w cidziennej ekspoloatacji raczej ich nie odczujesz, a już na pewno nie tak bardzo patrząc na dokonane modyfikacje/zmiany.Napisał sedicivalv0le
Bierz egzemplarz zadbany, z w miare pewną przeszłością. Tutaj cudów nie ma- to samochód używany i nie od silnika, wersji wyposazenia itp. bedzie zależalo jak bedzie sie sprawdzal, a od tego jak był uzytkowany.
Pzdr.
Damian nie pisz posta pod postem ,używaj funkcji ,,edytuj,,![]()
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Różnice będą , np. przy gaszeniu 115 nie będzie tak telepać , bo ma przepustnicę powietrza, oczywiście będzie miała troszkę większą kulturę pracy.
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
Sory,. ale nie wiem jak to sie stało... Zdublowało mi jeden post. Jeśli to mozliwe prosze o skasowanie.Napisał piotriix
Ale kolega pisze tu, ze zamierza kupić AR z 1999 roku, a czy w tym roku występowały już silniki o mocy 115kM, czy tez był tylko jeden 105kM :?:Napisał dudek_rz
Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,
Mam porownanie 105 ze swojej 145 i 115 ze 156 mojego ojca.
Przez to, ze zamontowane sa w roznych samochodach moje odczucia moga byc troche zafalszowane ale glowne roznice jestem w stanie wylapac.
Przedewszystkim 115 ma przyjemniejsze, bardziej basowe brzmienie i troche wyzsza kulture pracy (mniej wibracji). Jest tez tak, jak pisze sedicivalv0le, ze 115 lagodniej gasnie i zapala. W 145 (szczegolnie zimnej) nie radze robic tego przy otwartych drzwiach ;-)
Wada 115 w porownaniu ze 105 jest natomiast turbodziura. W 105 jej praktycznie nie ma a 115 ponizej 1500 obrotow niestety stoi w miejscu. Typowe zjawisko dla nowoczesnych diesli (np w 2.0 TDI volkswagena turbodziura jest jeszcze wieksza) do ktorego mozna sie przyzwyczaic ale ktore mnie przynajmniej na poczatku mocno wkurzalo.
105 generalnie bardziej plynnie rozwija moc - nie ma tak wyraznego wcisniecia w fotel, jak w 115 przy wlaczeniu turbiny ale nie ma tez takiego "wyhamowania" po przekroczeniu 3 - 3,5 tys obrotow.
Co do osiagow dzieki mniejszej masie 145 ze 105 przyspiesza porownywalnie do 156 ze 115. 105 w 156 bedzie wiec oczywiscie wolniejsza (widac to z reszta na papierze) ale mysle, ze do jazdy bez szalnstw spokojnie wystarczy.
I jeszcze z ciekawostek - wymiana filtra powietrza w 105 zajmuje kilka minut, w 115 godzine ;-)
dziekuje wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi na pewno mi pomogly... teraz tylko znalesc ladna i dobra... szukam 24h na dobe i ciezkopozdro dudek_rz