Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: stukanie + wibracje

slawkoo
    Gość

Domyślnie stukanie + wibracje

Witam wszystkich, od niedawna jestem posiadaczem AR 156 2.0 JTS no i są problemy. Auto zakupione jakiś miesiąc temu, poszło do warsztatu na wymianę kompletnego rozrządu z wariatorem, no i okazało się, że do wymiany są jeszcze panewki wariatora, które również zostały wymienione. Ponadto na warsztacie okazało się, że silnik zaczął stukać na panewkach, zrobiło się 7 setek owalu na wale, panewki wymienione na nowe, wał pozostał bez szlifu, póki co na panewkach stukania nie słychać i olej jest czysty 10w60.
    Ale pojawiło się inne stukanie, którego nie było słychać przy zakupie. Dodam, że przy zakupie było słychać chwilowe stukanie, którego powodem miał być wariator.
    W tej chwili silnik pracuje tak http://youtu.be/7X00RieR6kg lekko powyżej 2000 obrotów pojawia się stukanie i w tym samym momencie dochodzą wibracje odczuwalne wewnątrz auta, przy wyższych obrotach przestaje stukać. Stan oleju max. Podczas jazdy stukania nie słychać ale czasami trzęsie budą, szczególnie podczas zwalniania na piątym biegu gdzieś przy 2000 obrotów.
    Czy ktoś miał może podobny przypadek ?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kamienica, Paczków, Opolskie
    Auto
    ar 166

Domyślnie

to stukanie przypomina panewkę

Użytkownik Pirat drogowy Avatar AlfaFAN
    Mieszka w
    Pińczów
    Auto
    Fiat Tempra 1.6&2.0... mam nadzieję, że wkrótce Alfa Romeo...

Domyślnie

Cytat Napisał slawkoo Zobacz post
    zrobiło się 7 setek owalu na wale, panewki wymienione na nowe, wał pozostał bez szlifu?
    Chyba sam sobie odpowiedziałeś co Ci stuka ;]
    "Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee

slawkoo
    Gość

Domyślnie

Dzwoniłem do serwisu zapytać o ten wał to mi powiedzieli, że przy 7setnych nie będzie stukało. Póki co tak jeżdżę, zrobiłem ok 3tyś i silnik pracuje cały czas tak samo. Tyrkocze powyżej 2000rps, tak jak słychać. no i wydaje się, że to bardziej z góry silnika. Niestety w okolicy nie ma fachowca, który by konkretnie stwierdził przyczynę.

Użytkownik Znawca Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, Momoty Górne
    Auto
    Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9

Domyślnie

Może masz mocno splanowaną głowicę i po załączeniu wariatora tłoki delikatnie stykają się z zaworami??
    Może rozrząd źle ustawiony??
    Może pompa oleju daje słabe ciśnienie i popychacze klepią??
    Ale Rozrabia
    156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
    Blue cosmo

Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    BYŁO: 12xAR BĘDZIE: numer 13 :)

Domyślnie

Cytat Napisał slawkoo Zobacz post
    Witam wszystkich, od niedawna jestem posiadaczem AR 156 2.0 JTS no i są problemy. Auto zakupione jakiś miesiąc temu, poszło do warsztatu na wymianę kompletnego rozrządu z wariatorem, no i okazało się, że do wymiany są jeszcze panewki wariatora, które również zostały wymienione. Ponadto na warsztacie okazało się, że silnik zaczął stukać na panewkach, zrobiło się 7 setek owalu na wale, panewki wymienione na nowe, wał pozostał bez szlifu, póki co na panewkach stukania nie słychać i olej jest czysty 10w60.
    Ale pojawiło się inne stukanie, którego nie było słychać przy zakupie. Dodam, że przy zakupie było słychać chwilowe stukanie, którego powodem miał być wariator.
    W tej chwili silnik pracuje tak http://youtu.be/7X00RieR6kg lekko powyżej 2000 obrotów pojawia się stukanie i w tym samym momencie dochodzą wibracje odczuwalne wewnątrz auta, przy wyższych obrotach przestaje stukać. Stan oleju max. Podczas jazdy stukania nie słychać ale czasami trzęsie budą, szczególnie podczas zwalniania na piątym biegu gdzieś przy 2000 obrotów.
    Czy ktoś miał może podobny przypadek ?
    U mnie w którymś TSie tak stukały popychacze... Coś się tam podwiesiło. Po poprawie było już ok

slawkoo
    Gość

Domyślnie

Jutro jadę na warsztat, w którym wymieniali rozrząd, może będę wiedział coś więcej. Dzięki Wam za podpowiedzi !

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Gtv 2.0TS 98r, czerwony..fiat bravo 1.8gt 98r. zielony

Domyślnie

Cytat Napisał Barus91 Zobacz post
    U mnie w którymś TSie tak stukały popychacze... Coś się tam podwiesiło. Po poprawie było już ok
    hejka. Powiedz Barus91 wymieniałeś wszystkie? na oryginały czy jakieś zamienniki?