Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Dziwny problem z włączeniem świateł mijania

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie Dziwny problem z włączeniem świateł mijania

Witam jak w temacie wyżej, mam problem z włączeniem świateł mijania
    Tzn, tak
    Jakieś trzy dni wcześniej jak włączałem światła zauważyłem, że się nie włączyły. Cyknąłem dłonią na światła długie i mijania zaskoczyły.
    Dziś włączyłem na mijania i nie działały nawet przy włączaniu na dlugie, pozycja jest ok.
    W czasie jazdy widziałem, że się załączyły.
    Na kostkach przy reflektorach jest ok, gdzie ewentualnie szukać przyczyny?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Chyba pająk (wajcha świateł) Tobie pada.

Wysłane z mojego GT-I9000
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

A jak to sprawdzic? Tylko podmiana? Z demontowaniem bedzie duzy problem?

- - - Updated - - -

Juz kupilem z allegro dzis wysylka jutro dojdzie wiec zabiore sie za wymiane, ponoc sciezki sie przepalaja

Wyslane z telefonu, wiec wybaczcie pisownie

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8ts 144km

Domyślnie

jak miałem podobny problem to winowajcą były zaśniedziałe styki pająka i trochę za luźne złączki w kostce. wystarczyło wszystko oczyścić trochę docisnąć i działa jak nowa.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kraków Radom
    Auto
    159 1.9 16v q-tronic 2008r

Domyślnie

kup trochę izopropnolu i przeczyść styki. Ponadto przekaźnik przeczyść

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

Dzięki za poradę
    kupiłem za 30zł ten cały przełącznik zespolony i wymieniłem, jest już ok!

- - - Updated - - -

Cytat Napisał marcinq24 Zobacz post
    Dzięki za poradę
    kupiłem za 30zł ten cały przełącznik zespolony i wymieniłem, jest już ok!
    Chyba za wczesnie napisalem ze jest juz ok, niestety jest kiepsko bo wszystko ladnie do czasu bylo. Dzialalo! wlaczalem i wylaczalem, pozniej odpalam auto i znowu problem, a ten przelacznik bys prawdzany i jest ok.
    Gdzie ewentualnie szukac przekaznika? Ktorys z tych gdzie jest od pompy paliwa i wentylatora? Mam niestety je bez oslony bo jak gaz zakladal gosc to wywalil je i uczepil za reflektorem do oslony plastikowej na pasek zaciskowy. Przekaznikow jest chyba 5 jeden z nich duzy a reszta taka sama
    Dzieki z gory za pomoc
    Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8ts 144km

Domyślnie

zacznij przede wszystkim od kostki która wchodzi do pająka - ja zrobiłem taki błąd że sprawdzałem wszystko zaczynając od lamp i straciłem pół dnia. w tej białej kostce jeżeli dobrze pamiętam masz od dołu: długie, mijania, masę, pozycje, pozycje. zepnij sobie na krótko masę z mijania i pozycję z pozycją (inaczej nie będą działały mijania) i jak to nie pomoże dopiero zacznij się martwić. Podejrzewam że właśnie na tej kostce wyrobiła ci się któraś złączka i dlatego raz działa a raz nie.
    drugim elementem który mógł wysiąść są przekaźniki które masz w schowku: na górze schowka jest klapka i pod nią masz 1 bezpiecznik i 2 przekaźniki. trzecim bezpieczniki przy kolanie kierowcy a kolejnym przekaźniki główne przy akumulatorze. jak sprawdzisz wszystko i nie pomoże to miernik w łapę i po kolei sprawdzasz gdzie wiązka padła.
    Ale tak jak mówię zacznij od tej złączki bo na 99% to ona jest winowajcą.

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał rodzyn Zobacz post
    zacznij przede wszystkim od kostki która wchodzi do pająka - ja zrobiłem taki błąd że sprawdzałem wszystko zaczynając od lamp i straciłem pół dnia. w tej białej kostce jeżeli dobrze pamiętam masz od dołu: długie, mijania, masę, pozycje, pozycje. zepnij sobie na krótko masę z mijania i pozycję z pozycją (inaczej nie będą działały mijania) i jak to nie pomoże dopiero zacznij się martwić. Podejrzewam że właśnie na tej kostce wyrobiła ci się któraś złączka i dlatego raz działa a raz nie.
    drugim elementem który mógł wysiąść są przekaźniki które masz w schowku: na górze schowka jest klapka i pod nią masz 1 bezpiecznik i 2 przekaźniki. trzecim bezpieczniki przy kolanie kierowcy a kolejnym przekaźniki główne przy akumulatorze. jak sprawdzisz wszystko i nie pomoże to miernik w łapę i po kolei sprawdzasz gdzie wiązka padła.
    Ale tak jak mówię zacznij od tej złączki bo na 99% to ona jest winowajcą.
    Dzieki bardzo za tak szczegolowy opis, na pewno sie przyda, jutro postaram sie posprawdzac, kurcze jest to tak irytujace ze raz jest dobrze a raz zle ze nawet nie wiadomo od czegp zaczac ale dobrze ze sa koledzy jak WY !!
    Pozdrawiam i wszystkim milego weekendu zycze
    Wystukano z I9300

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

Byłem u elektryka, co sie okazalo, to ze powstal problem w panelu bezpiecznikowo przekaznikowym, cos sie tam wypalilo czy upalilo. Elektryk zrobil mi tak ze ominal skrzynke bezpiecznikowa ( ale nie zabezpieczenie oczywiscie ) cos wspomnial ze zrobil na zasadzie bajpasu czyli omniniecie uszkodzonego fragmentu instalacji, cos wspomnial ze jest to lepsze zastosowanie jak orginalne.
    Dal gwarancje na to, a jak to nie zda egzaminu to za darmo wymieni mi cala skrzynke bezpiecznikowa. A po za tym nic sie nie zmienilo po za tym ze mam juz swiatla mijania

Dzieki koledzy za pomoc !!!

Laufer
    Gość

Domyślnie

Witam,

mam podobny problem, przy włączeniu świateł palą się tylko postojowe, światła mijania i drogowe nie działają. Na kostkach przy żarówkach nie ma napięcia. Mechanik powiedział mi, że muszę wymienić pająka - załatwiłem "nowy", po wymianie (o ile mechanik wymienił bo nie byłem obecny przy tym) światła działały około tygodnia i znów padły. Nie wierzę teraz by znów padł pająk a jeśli tak co powoduje, że pada?
    Bo jak by to było o czym piszecie powyżej sama wymiana pająka by nie pomogła czy się mylę?
    Pozdrawiam