Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Temat: Wzrost a wygodna pozycja w Gtv

Venomus
    Gość

Domyślnie Wzrost a wygodna pozycja w Gtv

Cześć wszystkim D W środę jadę wkońcu po moją Belle D Dowiedziałem się wielu rzeczy od Was i za wszystie porady i odpowiedzi dziękuję Ostatnie pytanko do fachowców Mam 190cm wzrostu i ogólnie nie jest ze mnie mały człowiek Czy się zmieszczę do Gtvki?? D Kumpel mówił, że jego znajomy ma ponad 190cm i się mieści. Inny, że nie dam rady. Gtvki narazie widziałem tylko z zewnątrz i jeszcze nie siedziałem Jak to naprawdę jest ? Znawcy tematu napewno wiedzą mam nadzieję że moja wielkość nie przeszkodzi w kupnie Alfy. Pozdrawiam wszystkich

origin
    Gość

Domyślnie

Cóż... Niby w Gtv-ce zmieścił się na upartego Jeremy Clarkson (193 cm), ale...

Moim zdaniem KONIECZNIE powinieneś przed zakupem "zmierzyć" się w fotelu, bo sprawa nie zapowiada się dobrze.

Np. ja, przy wzroście zaledwie 182 cm, po kilku przymiarkach musiałem zrezygnować w wersji z fabrycznym szyberdachem, "kradnącym" 2-3 cm. Do tego jego twarda plastikowa obwódka wypada krawędzią idealnie na głowie kierowcy.

Nawet w moim egzemplarzu bez szyberdachu musiałem mocno odchylić do tyłu oparcie fotela. A i tak przycierałem włosami (krótkimi) o podsufitkę.

Pamiętajmy dodatkowo, jak mała jest przednia szyba w tych samochodach.

Oczywiście prawdziwy miłośnik Gtv musi przełknąć wiele niedogodności i pójść na milion kompromisów... Ale wydaje mi się, że są pewne granice zdrowego rozsądku.
    A jeśli stosować się do nich, to na 101 proc. człowiek o Twoim wzroście musi jednak odpuścić sobie to auto...

No chyba, że będziesz jeździł w pozycji niemal całkowicie leżącej
    Co i tak jest średnim rozwiązaniem z racji ograniczonego zakresu regulacji kierownicy - nie ma więc szans na znalezienie optymalnej pozycji za kierownicą. Nie wspominając już o wyśliźnięciu się spod pasów podczas ewentualnej kolizji...

Fred
    Gość

Domyślnie

Oj niestety nie chcialem byc zlym prorokiem ale origin ma racje.
    Ja mam 170 cm wzrostu i przy "idealnym" ustawieniu fotela do sufitu brakuje mi jakies 2-4 cm. Dodatkowo wąska szyba tez wymusza swoje. A wysiadanie z auta nawet przy moim wzroscie jest okropnie trudne.

Niestety male auta sprtowe są dla malych ludzi :/. Jesli moge cos doradzic to kup fiata coupe... w porownaniu z Gtv jest wielki

Na pocieszenie powiem Ci ze dla odmiany ja nigdy nie kupie sobie Hummera :mrgreen:

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gary
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

Myslalem o kupnie GTV za kilka lat, jako drugiego samochodu ale mam 189 i po tym, co napisaliscie bede sie musial dobrze zastanowic :-(
    1,5 roku jezdzilem za malym dla mnie megane coupe i zadne dluzsze trasy nie wchodzily w gre, a nawet na krotszych czasem bolaly mnie plecy. Nie powiem, zbym teraz w 145 mial idealna pozycje za kierownina (fotel jest zdecydowanie za wysoko) ale przy megane to rewelka!

Tak wiec miec fajny samochod taki, jak GTV i sie w nim meczyc, nie czuc go przez pollezaca pozycje? Jak bedzie okazja to jeszcze sie przymieze ale poki co bede chyba zbieral na wieksze GT... No chyba, ze Venomus sie jednak do Gtv'ki zmiesci ;-)

Venomus
    Gość

Domyślnie

Dobrze nie wróżycie....ale co tam w środę jadę zobaczyć(kupić jak da rade w niej żyć Gtv-ke. Powiem tak jechałem ostatnio Fordem Puma kompletna porażka jako samochód moim zdaniem. Ale wielkość chyba podobna do Gtv-ki ale może się mylę. Kurcze specjalnie w Anglii byłem bo chciałem kupić właśnie Gtv-ke. Tyle o niej się pouczyłem (większość informacji dzięki alfaholikom D ). Zobaczy się ja jestem jak zawsze pełen optymizmu. Jak coś ten model nie posiada szyberdachu. Jest to rocznik 1999 czyli po lifcie. Muszę się zmieścić hehe Pozdro

Użytkownik Pirat drogowy Avatar OO__V__OO
    Mieszka w
    Krapkowice/Opole
    Auto
    307 CC

Domyślnie

Fred, nie przesadzaj ja siedzialem w twojej gtvce bez regulowania siedzenia (na twoich ustawieniach) i czułem sie znakomicie jak w ubraniu szytym na miare a mam 180cmm a moze byłem tak zachwycony ze nie zauwazylem ze prawie dotykam dachu? hmm... tylko ze ja uwielbiam ciasne auta czuje sie w nich znakomicie - wszystko na wyciagniecie reki
    Venomus, przejedz sie tym autem bo siedzenie na parkingu to chyba nie wszystko
    ... jak jabym sie chcial katowac takim autem...

Venomus
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał OO__V__OO
    Fred, nie przesadzaj ja siedzialem w twojej gtvce bez regulowania siedzenia (na twoich ustawieniach) i czułem sie znakomicie jak w ubraniu szytym na miare a mam 180cmm a moze byłem tak zachwycony ze nie zauwazylem ze prawie dotykam dachu? hmm... tylko ze ja uwielbiam ciasne auta czuje sie w nich znakomicie - wszystko na wyciagniecie reki
    Venomus, przejedz sie tym autem bo siedzenie na parkingu to chyba nie wszystko
    ... jak jabym sie chcial katowac takim autem...
    Wiesz Ty masz 180 cm Ja 10 cm więcej D No ba najważniejsza jazda, chciałem 2.0 V6 Turbo, ale jednak z powodów finansowych będzie to tylko 2.0 TS ale i tak da rade ;DD O ile się zmieszczę D

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Chyba zależy ile z tego wzrostu przypada na tułów a ile na nogi :wink:
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

ViP Rowerzysta Avatar Papamek
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Gtv 1.8TS 2000, Bianco Polare

Domyślnie

190cm wzrostu i GTV może nie są optymalnym zestawieniem, ale warto spróbować. Wczoraj do mojej GTV przymierzał się kolega mający właśnie troszkę ponad 190cm. Odsunął fotel maksymalnie do tyłu i stwierdził, że jest OK.
    Widoczność do przodu w tym aucie zaprojektowano tak, żeby widać było drogę. I ją widać. Za to mało widać nieba i chmurek
    Ja mam 183cm wzrostu. Bez problemu znajduję wygodną pozycję za kierownicą GTV. Prowadzę dość blisko kierownicy, w pozycji z wyraźnie zgiętymi łokciami, żeby wyprostować ramiona muszę mocno rozeprzeć się pomiędzy fotelem i kierownicą.
    Ale szyberdach w jednym z oglądanych aut przeszkadzał mi bardzo i właściwie wykluczał zakup.
    Powodzenia i dobrych decyzji.
    Paweł

Venomus
    Gość

Domyślnie

No mam nadzieję że wszystko pójdzie po myśli Jeszcze 3 dni i się okarze