Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Wymiana tarcz hamulcowych oraz osłony

Użytkownik Rowerzysta Avatar rooney
    Auto
    156, 1.8 TS

Domyślnie Wymiana tarcz hamulcowych oraz osłony

Witam w mojej AR 156 sedan chce wymienić tarcze tył, lecz mam pytanie czy ta osłona tarczy ta blacha z tyłu jest jakoś demontowalna ? Oraz jeśli ktoś posiada nr. tej blachy (lub nazwe) bardzo byłbym wdzieczny.

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie

jest demontowana trzeba odkręcić dwie śruby klucz 15 od jarzma zacisku jedną M6 oraz drugą M6 od czujnika ABS oraz go wyjąc co może go spisać na starty
    nr blachy poszukaj w eperze choć nie wiem czemu chcesz to zmieniać ale oki . Co do tarcz i klocków polecam Mikoda wiercone i frezowane i klocki TRW, mówili że strasznie klocki ścierają ale jak po 2 latach to klocka polowa z przodu a na tarczy powoli brak frezów a skuteczność odpowiednia
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

Użytkownik Romeo Avatar Krusz
    Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

Cytat Napisał palchon Zobacz post
    jest demontowana trzeba odkręcić dwie śruby klucz 15 od jarzma zacisku jedną M6 oraz drugą M6 od czujnika ABS oraz go wyjąc co może go spisać na starty
    nr blachy poszukaj w eperze choć nie wiem czemu chcesz to zmieniać ale oki . Co do tarcz i klocków polecam Mikoda wiercone i frezowane i klocki TRW, mówili że strasznie klocki ścierają ale jak po 2 latach to klocka polowa z przodu a na tarczy powoli brak frezów a skuteczność odpowiednia
    Niestety nie jest tak łatwo. Trzeba też wybić piastę, albo rozciąć blahę. O ile ze starą to nie kłopot to gorzej z nówką. Ja u siebie mam delikatne rozcięcie z jednej strony.

Twin Spark Compressore - Na pohybel hejterom - Szalone 0.5bara
    Mazda mx5 - bokiem, na glebie i z kierownicą po złej stronie.
    "Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."

Użytkownik Rowerzysta Avatar r0bertos
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTDm 105KM Bianco Ghiaccio

Domyślnie

Witam

Osłona tarczy hamulcowej w tylnym kole jest w kiepskim stanie i sypie się w rekach, czy jest sens wymieniać ? Czy ta osłona jest konieczna czy lepiej "wyskubać" ją do końca żeby się nie kruszyła na tarcze ?

Użytkownik Romeo Avatar premek
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    164 2.0 TB '93/ Spider (916) 2.0 TS '01

Domyślnie

Wyskub, kup nową i włóż ja do piwnicy. Jak posypie się łożysko to będzie lepszy powód do zdejmowania piasty. Tak jak którys kolega wcześniej napisał szanse na przeżycie dla czujnika ABS niewielkie a i łożysko nie lubi wyjmowania. Osłona jest po to, żeby zbyt dużo brudu i wody nie dostawało się na tarcze. Bez osłony teoretycznie tarcza krócej przeżyje, ale to raczej nie będzie nic znaczącego.
    166 2.4 JTD '00 - była
    164 2.0 V6 TB '91 - była
    156 1.9 JTDm '04 - już nie
    156 1.8 TS '00 - juz nie ma
    164 2.0 V6 TB '93 - jest
    Spider 2.0 TS '01 - w dobrych rękach
    MIlano Verde 3.0 '87 - Ha!
    Do tego Golf 7, 2xRenault 16, Pontiac Executive, Fiat 127 Sport, 2xMaserati Biturbo, 2xGeo Storm, Mini Classic 35, Datsun Violet, Fiat 124 Spider...

Użytkownik Rowerzysta Avatar kurek94
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.6 TS 1999r

Domyślnie

Ja zmieniałem te osłony razem z wymianą tarczy i robiłem to bez zdejmowania piasty. Rozciąłem osłonę w jej najwęższym miejscu, zagiąłem brzegi na boki i wepchnąłem na miejsce. Później odginasz, zamalowujesz farbą rozcięcie i zrobione. A czujnika ABS nie odkręcałem bo tak jak było mówione wcześniej pewnie nie wyjąłbym go całego.
    Kup używane tak jak ja to zrobiłem, trafiłem na takie w świetnym stanie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar r0bertos
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTDm 105KM Bianco Ghiaccio

Domyślnie

Chodzi Ci o to zeby naciac oslone w miejscach srub, poluzowac sruby mocujace stara oslone i wsunac w to miejsce nowa oslone ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar kurek94
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.6 TS 1999r

Domyślnie

Ja zamawiałem na szrocie z częściami do Alfy Romeo i właściciel przysłał mi tak rozcięte więc miałem już gotowe do założenia. Choć pewnie jakby wyciąć ten kawałek blachy między otworami byłoby jeszcze łatwiej.

Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	aa.jpg
Wyświetleń:	578
Rozmiar:	152.5 KB
ID:	140591   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	hj.jpg
Wyświetleń:	489
Rozmiar:	87.3 KB
ID:	140592