Hej!
Jestem nowy na forum, od tygodnia mam 156 2.0 TS Selespeed - auto kupiłem z niedziałającym selespeedem i chciałbym Alfe naprawić i uratować przed śmiercią. Zwłaszcza że jest bardzo ładna i dobrym stanie.
Problem polega na tym że wyświetlacz ciągle wyświetla R
Pompa się włącza i pompuje do 55 bar
Aktywator nie cieknie.
Podłączając CDIF/2 łącząc się ze skrzynią biegów jestem w stanie aktywować każdy z zaworów EV
Gdy z aktywatora mam wykręconą zaślepkę (tę od strony lewego koła) to widać że skrzynia jest w pozycji N, ale i tak wyświetla R.
Aktywator był na stole, w środku siłowniki w super stanie, uszczelnienia również, elektrozawory sprawne.
Zalany nowy olej TUTELA do aktywatora
Parametry na "postoju" gdy skrzynia jest w N ale wyświetla R:
Odniesienie tarczy sprzęgła - 28,8mm
Pozycja selekcji - 17,32
Pozycja sprzężenia - 21,12
Bieg włączony R
Bieg żądany R
Odniesienie tarczy dociskowej sprzęgła - 28,8
Gdy poprzez kompa aktywuje elektrozawór wyboru biegów wysokich to pozycja selekcji wskakuje na 24 i wybieram skrzyni biegów idzie do góry
Gdy poprzez kompa w tej pozycji włączę elektro zawór biegów parzystych to wbija bieg
Gdy przez kompa wlacze wybicie wlaczonego biegu to skrzynia wraca do N
Gdy wlacze przez kompa elektrozawor biegow niskich to pozycja selekcji pokazuje 9mm i wybierak skrzyni biegów idzie w dół.
Tam również mogę włączyć biegi parzyste i nie parzyste.
Sprzężenie również z 21 zmienia się w zależności czy są biegi parzyste czy nie parzyste zapięte.
A wyświetlacz ciągle pokazuje R
Gdy wcisnę hamulec i dam dźwignię w prawo... to słychać brzęczenie i po chwili przełącza się w tryb city a potem wyskakuje błąd skrzyni... a w pamięci błędy 1746 i 1747 ... pomimo że z kompa mogę każdy bieg wbić.
Co może być nie tak?
Jakie powinno być sprzężenie dla biegów parzystych a jakie dla nie parzystych ?
Może mi ktoś podpowiedzieć jakie parametry powinny być na poszczególnych biegach ?!
Byłbym bardzo bardzo wdzięczny!