Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: wahacze wzdłużne wyciek

Użytkownik Świeżak Avatar antares
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    ZAR939 X9 2.4JTD 147KW

Question wahacze wzdłużne wyciek

Hej,
    Jakiś czas temu zauważyłem wyciek tulei wahacza wzdłużnego, po dwóch tygodniach wyciekł też drugi...
    kilka dni temu byłem na SKP i koleś nie zauważył luzów mimo, że wspomniałem o wycieku i prosiłem o dokładne sprawdzenie, szczególnie, że słychać stuki...
    Regeneruje się jakoś te wahacze czy trzeba wymieniać na nowe ?
    Są jakieś PU czy inne wynalazki które nie zawierają płynów w tulei - przy okazji pierwszy raz się z czymś takim spotkałem

BTW przy okazji wizyty na SKP wyszło, że chyba uszczelniacz półosi nie trzyma (nie widać dokładnie bez zdjęcia osłony). Coś ta moja bella lubi popuszczać, najpierw ropa, teraz wahacze i to coś grrr

pozdro
    a.

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał antares Zobacz post
    Jakiś czas temu zauważyłem wyciek tulei wahacza wzdłużnego, po dwóch tygodniach wyciekł też drugi..
    Zaraz zaraz, a co niby miałoby Ci wyciekać z wahacza

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zales00
    Mieszka w
    Siedlce/Parczew
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie

Między innymi dlatego otworzyłem ten topic żeby się dowiedzieć...

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Są jakieś PU czy inne wynalazki które nie zawierają płynów w tulei - przy okazji pierwszy raz się z czymś takim spotkałem

tak , w fabrycznych tulejach wahacza wleczonego typoszeregu 147\156\GT , stosuje się glikol , jak wycieknie glikol to wahacz lub ta tuleja są do wymiany , mimo że wydaje się że taka tuleja po wylaniu jest ok , to tak naprawdę nie spełnia już swojego zadania i odpowiedniej sztywności , i przy niedużych nawet nierównościach będzie stukać ;

BTW glikol w tulejach to nic nadzwyczajnego , np bmw też takie coś stosuje

na allegro można kupić zamienniki tych tulei , całe z gumy

- - - Updated - - -

Cytat Napisał malin2k5 Zobacz post
    Zaraz zaraz, a co niby miałoby Ci wyciekać z wahacza
    oj , koledzy mało jeszcze wiecie o swoich samochodach
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kołobrzeg
    Auto
    147

Domyślnie

A które to tuleje posiadają ten glikol? ta w kształcie cukierka?? czy w tej przy piaście? czy w obu? bym swoje oblukał chociaż przy piaście mam już zamienniki. Też nie miałem pojęcia o takim rozwiązaniu.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Widze, iż kolega sedici mnie uprzedził. Faktycznie jak wyciekł z nich owy płyn - glikol, to taki wahacz kwalifikuje się już do wymiany. Na szczeście wymiana łatwa i zbieżności nie trzeba później ustawiać, aczkolwiek nie zaszkodzi skontrolować.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał arturomax Zobacz post
    A które to tuleje posiadają ten glikol? ta w kształcie cukierka?? czy w tej przy piaście? czy w obu? bym swoje oblukał
    Oblukaj te "cukierki", bo te przy piaście to normalne tulejki do tylnej zwrotnicy (gumowo-metalowe), jak będziesz miał na nich luz to tył będzie myszkował na nierównościach, studzienkach, czy przy nagłej zmianie przyczepności koła względem jezdni.

- - - Updated - - -

BTW przy okazji wizyty na SKP wyszło, że chyba uszczelniacz półosi nie trzyma (nie widać dokładnie bez zdjęcia osłony). Coś ta moja bella lubi popuszczać, najpierw ropa, teraz wahacze i to coś grrr
    Nic się ne martw, bo ona tak tylko znaczy swój teren - to tak w formie żartu

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał arturomax Zobacz post
    A które to tuleje posiadają ten glikol? ta w kształcie cukierka?? czy w tej przy piaście? czy w obu? bym swoje oblukał chociaż przy piaście mam już zamienniki. Też nie miałem pojęcia o takim rozwiązaniu.
    tak ,te fabryczne ''cukierki'' mają glikol , i tylko one z tyłu , reszta normalna gumowo -metalowa ;
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Czy mógłby ktoś mnie oświecić i podać link (np. Allegro) do tulei gum-met siedzących w zwrotnicy tylnej?

Sam sobie odpowiem: http://allegro.pl/listing/listing.ph...tnicy+alfa+147 Rozumiem,że po jednej na stronę? Jak jest z ich wbijaniem? Trzeb zwrotnicę wyjąć czy da się bez problemu to zrobić na zamontowanej? Trzeba zdejmować tarczę czy nie?
    Ostatnio edytowane przez LukaSS ; 25-05-2013 o 21:52 Powód: dopisane

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał LukaSS Zobacz post
    Czy mógłby ktoś mnie oświecić i podać link (np. Allegro) do tulei gum-met siedzących w zwrotnicy tylnej?

Sam sobie odpowiem: http://allegro.pl/listing/listing.ph...tnicy+alfa+147 Rozumiem,że po jednej na stronę? Jak jest z ich wbijaniem? Trzeb zwrotnicę wyjąć czy da się bez problemu to zrobić na zamontowanej? Trzeba zdejmować tarczę czy nie?
    Tak to ta tulejka do tylniej zwrotnicy. Po jednej na strone. Ja wymieniłem bez demontażu tarczy hamulcowej z kanału, ale inni twierdzą, że się nie da

Użytkownik Świeżak Avatar antares
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    ZAR939 X9 2.4JTD 147KW

Domyślnie

Cytat Napisał sedici Zobacz post
    tak , w fabrycznych tulejach wahacza wleczonego typoszeregu 147\156\GT , stosuje się glikol , jak wycieknie glikol to wahacz lub ta tuleja są do wymiany , mimo że wydaje się że taka tuleja po wylaniu jest ok , to tak naprawdę nie spełnia już swojego zadania i odpowiedniej sztywności , i przy niedużych nawet nierównościach będzie stukać ;
    Mój przypadek jest dokładnie taki jak piszesz, glikol wylał, luzu niby nie ma a stuka....
    z ciekawości co daje glikol i czemu jest to lepsze (zakładam, skoro zastosowali) od zwykłej gumowo metalowej tulei ??

BTW glikol w tulejach to nic nadzwyczajnego , np bmw też takie coś stosuje
    wolę piękne samochody a nie niemieckie czołgi, nie znam się na BMW

na allegro można kupić zamienniki tych tulei , całe z gumy
    wymieniałeś ?? ewentualnie czy jakieś dobre zamienniki wahaczy są ze takimi tulejami ?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał zales00 Zobacz post
    Między innymi dlatego otworzyłem ten topic żeby się dowiedzieć...
    a myślałem, że to mój temat