Witam
Czy może ktoś ma wiedzę na temat wartości luzu (w mm) między popychaczem/trzpieniem serwa a tłokiem pompy hamulcowej ? Dotyczy to alfy 156 JTDm z 2005r. z serwem marki Bosch, pompa hamulcowa też jest prawdopodobnie Boscha.
W sobotę dokręciłem popychacz (skróciłem go) tak żeby był wyczuwalny luz pomiędzy tym popychaczem a tłokiem pompy. Wkręciłem śrubę na popychaczu o ok 7mm i przy wyłączonym silniku czuć malutki luz na pedale hamulca.
Wcześniej miałem problem z blokowaniem się zacisków hamulcowych wszystkich kół. Teraz już nie mam tego problemu. Przy wyłączonym silniku pedał hamulca jest bardzo twardy, nawet przy użyciu dużej siły nie zapada się.
Inaczej sprawa wygląda przy włączonym silniku: hamulce są jakby "gumowate", głęboko wchodzą w podłogę, hamulec zaczyna działać po naciśnięciu 1/3 jego skoku. Zaznaczam, że został wymieniony płyn hamulcowy, odpowietrzony układ jednak tylko przy kołach.
Czy w alfie 156 odpowietrza się pompę hamulcową i pompę ABS - jak to zrobić?
Jak mocniej depnę to załącza się ABS ale wydaje mi się że skuteczność hamowania nie jest zbyt dobra.
Pozdrawiam