Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Mam 2 zapytania alficzka sie zsikała... !!! ;-)

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto
    alfa 166 2.4 jtd, alfa GT 1.9 jtd 150 km

Domyślnie Mam 2 zapytania alficzka sie zsikała... !!! ;-)

Witam mam pytanie po pierwsze co to ida za dwa takie przewody gumowe od prawej strony pojazdu w komorze silnika... od dolu.. pod zderzakiem praktycznie tak na jego wysokosci, bo ostatnio po szybkiej jezdzie cos pocieklo mi z nich i nie zabardzo wiem od czego to ustrojstwo jest i czy to juz trzeba robic ? jezeli tak to jaki koszt naprawy moze byc ?

a i druga sprawa to takie cus na gorze podam linka do zdjecia ... zawsze jak pojezdze szybko to bziuczy mi cos tam, brzeczy tak jak by se nagrzalo...

http://zapodaj.net/86f88e6d5dfb9.jpg.html -> to zdjecie tego pierniczonego ustrojstwa...

//niedlugo jade w trase i troche strach, niby to nie bierze oleju ani temperatura nie skoczyla tez nic... to co to moze byc... ;-/ wspomaganie tez chodzi..nie chuurczy nic

PROSZE O POMOC !!
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	13572011174877_A.jpg
Wyświetleń:	292
Rozmiar:	99.5 KB
ID:	103049  

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Kolego, masz nieszczelność na układzie wspomagania kierownicy. Puściły przewody przy chłodnicy wpomagania, za chwilę będziesz miał brak wspomagania.
    Na warsztat, założyć nowe opaski, uzupełnić olej w uładzie.

Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto

Domyślnie

a to nie sa przewody od pompy oleju ? nie dawno zmienilem olej na rzadszy tak mi mechanik doradzil wczesniej byl mineralny .. ale powiedzial ze stan samochodu ejst dobry i lepiej lac taki , bo szybciej sie bedzie rozprowadzal.. ? ze wspomaganiem nie ma problemow nie churczy trzeszczy i raczej chodzi jak marzenie..wczesniej nic takiego nie bylo.. mialem do przejechania trase 30 km i przejechalem ja szybko ok 160km/h i po tym dopiero pierwszy raz zaobserwowalem taki drobny wyciek.. hm... ale dzieki za odp. sprawdze to dla pewnosci..

drogi koszt naprawy takiego cuda ?

- - - Updated - - -

Z ciekawosci poszedlem sprawdzic stan poziomu w zbiorniczku do wspomagania, powiem tak. jest tak jak bylo wiec watpie zeby to bylo to kolego..ale dzieki za odpowiedz czekam na nastepne jakies sugestie...nikt nie mial takiego przykladu..?? powiem szczerze ze teraz pojezdzilem tez pogazowalem i niewidac zeby cos cieklo... od piatku mam 3 dni wolne pogazuje ja deczko i postawie na kartce kartonu ;-) tymsamym postaram sie wybadac czy ten wyciek dalej idzie czy moze... juz zaprzestal i dokladnie postaram sie go zlokalizowac..

lecz chyba wydaje mi sie ze to blad mechanika kazac zalac z mineralnego oleju na polsyntetyk jak myslicie ? to przez to moze byc ? ze z jezdzil na gestszym a teraz rzadki ??

znowu wymienic olej razem z filtrem ?

DORADZCIE CUŚ :-P

pozdro. 4 all.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Kolego, zamieszczasz zdjęcie AR156 i chcesz porady - wystarczy się schylić i zobaczyć co jest nieszczelne.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

To co brzęczy to elektrozawór sterowania podciśnieniem ... prawdopodobnie od klapy gaszącej. Ciężko doradzić bo nie wiadomo jaki silnik a zdjęcie nie pasuje do opisu.

Co do wycieku to jaki to jest płyn? Być może leci Ci woda z rurek klimatyzacji - tak się skrapla i kropi.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto

Domyślnie

zgadza sie to nie jest zdjecie z 166, ale jak nastepny kolega zauwazyl jest to zdjecie pogladowe z zapytaniem co to za kurek :-) bo podczas szybkiej jazdy pozniej na postoju wydaje dziwne dzwieki oczywiscie sa one nie slyszalne przy zamknietej masce...

co do tej cieczy.. powiem szczerze ze niewiem ale podejrzewam jednak ten olej, gdyz nie jezdze z wl. klimatyzacja (zatoki pozniej mam zawalone ) :-) tak wiec ta przyjemnosc choc nabita i dziala nie jest uzywana przezmnie.

wracajac do tematu.. sa takie 2 gumowe wezyki od strony pasazera na dole tuz przy chlodnicy jakby, ale skoleji jest tam tez taka jakby mala chlodnica..( i tam niedaleko niej ida takie 2 gumowe weze tuz pod tym z metalowa koncowka ) i tam jest taki naciek... jakby pod filtrem oleju... w tej samej linji.

ale mialem wymianiany olej niedawno mialem wczesniej mobila gestszego ( poprzedni wlasciciel takiego zalal) , ja chcialem lepszy olej wiec postanowilem zakupic castrola i mechanik powiedzal ze ten co mam to jest gestszy i castrol polsyntetyk bedzie lepiej pracowal chociazby w zime kiedy motor jest zimny.. tak wiec tak uzasadnionej wypowiedzi mechanika nie podwazalem i zgodzilem sie.. mam castrola polsyntetycznego i moze stad ten wyciek ? dalem ostro po garach nagrzxalo sie gdzies lapna rozszczelnienie i poprostu zsikala sie..

tylko niewiem od czego te weze..

rano bylem u mechanikow i jeden powiedzial tak : to normalne :-) ale skad ta mala plamka czegos nigdy wczesniej tak nie bylo ...
    zas drugi powiedzial ( salon fiata) darimex, ze trzeba poczyscic i patrzec skad idzie...tak wiec zadnej porady nie uzyskalem konkretnej...

u mnie w bp. mechanicy strasznie duzo biora za zrobienie czegos, ostatnio wymienialem tarcze i sprezyny ( sam je kupilem ) zas mechanik kupil tylko 2 klocki hamulcowe na tyl i policzyl sobie 560zl za wymiane.. ! to moim zadniem nie jest malo.. tak wiec teraz juz zanim pojade do mechanika chcialbym mniejwiecej sam ustalic co jest nie tak i wskazac mu usterke zeby nie placic znowu za cos co nie zostalo zmienione nawet...

jestm nowym forumowiczem , prosze o wyrozumialosc... nie mam mgr. z mechaniki samochodowej.. chcialbym poprostu doprowadzic ten samochodzik do super stanu.. z uwagi na to ze podoba mi sie..

postaram sie zrobic fotke i wstawic ja.. gdyz oba wezyki gumowe sa widoczne jak sie stoi nad otwarta maska samochodu przy lewym kole na samym dole samochodu...

moze wtedy ktos mi pomoze..co to jest.. czysta ciekawosc /// teraz polatalem troche i nic nie cieknie.. ale.. cieklo :-) wiec wypadaloby wybadac temat..

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

to radzę zacząć od uzupełnienia profilu o silnik i rocznik samochodu
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

możliwe że ten wyciek to z wężyków oleju do chłodnicy oleju, miałem podobne u siebie objawy tyle że u mnie to była kwestia niedokręconych wężyków do chłodnicy oleju i naciekało na filtr oleju.
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Czarek
    Mieszka w
    Podlaskie
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

kolego songobpa sorry ze się wtrącę tak poza tematem ale auta po tobie nie chciałbym kupic, bo widzę po formie wypowiedzi ( non stop te pogazuje i wyższe prędkości podkreślasz) że dobrze w pi.de ta twoja alficzka dostaje. A tak poza tym jak chłopacy pisali uzupełnij profil.

Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto

Domyślnie

nie .. nie dostaje non stop, zdarzylo sie tak pare razy, z uwagi na to ze pracuje w ratownictwie medycznym czesto musze szybko sie przemiescic od stacji pog. do stacji gdzie mam 2 dyzur np. tak wiec. czasem tak jest