Czy w 156 2,5 V6 da się wymienic chłodnice bez demontażu zderzaka???
Czy w 156 2,5 V6 da się wymienic chłodnice bez demontażu zderzaka???
Może i się da, ale miejsca jest bardzo mało, a zdjęcie zderzaka to 10 - 15 min roboty![]()
oki i jeszcze jedno pytanie o jakośćchłodnicy firmy nisses jedyna jaka byla dostepne bez czekania 2/3 dni
Nissens można powiedzieć że pierwsza klasa
Wymiana chłodnicy jest bardzo prosta. Jak masz osłony kolektora wydechoweg o to je odkręć. Potem odczepiasz wtyczki elektryczne wchodzące do wentylatorów chłodnicy oraz rezystorow, jak masz elektrykę odpiętą to odkręcasz od chłodnicy stelaż z wentylatorami. Kiedy masz luźne są dwie opcje - albo wyjdzie w całości do góry przy manewrowaniu tym, żeby się zmieściło (mało miejsca jest), a jak nie będzie chciało wyjść to odkręcasz jeszcze same wiatraki od stelaża ale nie do końca, tylko do końca gwintu na śrubach - zrobi Ci się miejsce tak, że manewrując osłoną i wentylatorami wyciągniesz do góry. Roboty na 15 minut.
Potem już proste - od frontu ściągasz nerki i osłonę zamka oraz dolną kratkę zderzaka. Odkręcasz śruby od plastikowej osłony chłodnicy (4 śruby) oraz kolejne cztery łączące chłodnicę wody z chłodnicą klimatyzacji. Ta ostatnia moze sobie tam luźno leżeć. Potem odpinasz węże wodne wycieka woda i odkręcasz górne mocowanie od strony silnika. Chłodnica jest na wcisk w dolna belkę w takie kołki gumowe. Odchylasz, szarpiesz do góry i wychodzi. Montaż w odwrotnej kolejności
Łącznie z godzinkę za pierwszym razem Ci to zajmie. Zderzaka nie ruszaj, jak nie miałeś niedawno odkręcanego bo urwiesz sruby przy błotnikach i będzie kaplica.
Tylko później trzeba pamiętać, żeby po przykręceniu lekko ruszyć wiatrakiem, żeby nie okazało się, że wiatraczek dotyka chłodnicę...( bo się skończy tak jak u mnie czyli kolejna chłodnica).
W V6-tkach chłodnicy nie można wyciągnąć jakoś dołem? Podwiesić chłodnice klimy i odkręcić chłodnice wody od klimy, odkręcić belkę z dołu, odkręcić wiatrak,poodczepiać węże i wyciągnąć ją dołem?. ( W jtd-ku tak się da, ale pytam z ciekawości czy w V6 to przejdzie...) Chyba, że to jest opcja wymiany na parkingu pod blokiem to dołem się nie da.
Pewnie się da. Ale po co, skoro więcej rozkręcania a dołem i tak nie wyjdzie pewne razem z wiatrakami![]()
Okazało się że nie dało rady jej wymontować inaczej jak tylko zdejmować zderzak bo tak belka od spodu była pokrzywiona i wogole nie szło tam nic pokombinować, jutro wkleje fotki
A poprzedni właściciel to nie powinien miec nigdy wiecej w swoim posiadaniu zadnego samochodu
No to kiepska sprawa, chociaż nie wiem jak ta belka musi być krzywa żeby chłodnicy nie wyjąć. Chyba, że obie w banan zgięte. Między belką a chłodnicami jest sporo miejsca.
Czekam az dotrze aparat zeby wstawic zdjecia bo narazie jest zinnym domownikiem