Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: Alfa 159 spadła z podnośnika, potrzebna porada :)

screamanunited
    Gość

Domyślnie Alfa 159 spadła z podnośnika, potrzebna porada :)

Witam

Dwa tygodnie temu t.j. 24.07.2013 w zakładzie mechanicznym miał miejsce straszny wypadek, moja Alfa 159 2007r.(zakupiona dwa miesiące wcześniej) spadła z podnośnika ( celem naprawy był rozrząd) od tego czasu Ubezpieczalnia tego zakładu Compensa ponosi się do odpowiedzialności i dzisiaj przysyła do mnie pierwszy konkrety, cieżko mi teraz wydedukować to jest dla mnie bardziej korzystne, bo jestem bardziej załamany tym że autko było sprawdzone idealnie, 150.000 tys. km. autentyk, silnik zdrowy itp. a tu taka sytuacja. Wina zdarzenia jest po stronie podnośnika, śruba zabezpieczająca puściła ( :O ) ale nie oto teraz chodzi. Co myślicie o tym piśmie?

Zdjęcia zawierają wypadek i druk Compesny

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	awddw.jpg
Wyświetleń:	1225
Rozmiar:	84.8 KB
ID:	104472

i tutaj pismo

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2013-08-08 17.55.47.jpg
Wyświetleń:	914
Rozmiar:	107.4 KB
ID:	104473

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Wg mnie wygląda to tak jak przy zwykłym wypadku - zabierasz "wrak" + 10800 PLN i po sprawie. Ja na Twoim miejscu walczył bym żeby wypłacili Ci całą kwotę i zabrali sobie auto bo z niego nic już nie będzie, jedynie mechanik/lakiernik jest w stanie doprowadzić jeszcze to auto do ładu i to niekoniecznie bo nie znamy dokładnych szczegółów uszkodzeń.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Jeżeli dach i słupek A nie jest naruszony to opłacalna naprawa
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Jak zwykle wartosc rynkowa zdumiewajaco niska.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

No nie wiem, trzeba by pomyśleć co się dzieje w silniku po jego obróceniu, czy płyn/olej może dostać się w niepowołane miejsce a tak pewnie jest więc wtedy albo rozbiórka i przegląd albo wymiana.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Bardzo współczuję, mam nadzieję, że nikt nie ucierpiał...
    22.900zł za Alfę 159 z 2007r? Moim zdaniem zdecydowanie za mało przynajmniej o kilka tys zł. Niestety ubezpieczyciele "tną koszty" na każdym kroku.
    Nie wiem jaką linię obrony przyjąć, by udowodnić ubezpieczycielowi, że sprawny samochód jest wart więcej (nawet na allegro "okazje" są w wyższych cenach), trzeba by pewnie wynająć niezależnego rzeczoznawcę.
    Żeby jak najmniej stracić potrzeba pomocy prawnika. Ja na początku wystosowałbym odwołanie, sugerując, że wartość rynkowa pojazdu jest większa, z prośbą o ponowne oszacowanie wartości rynkowej sprawnego pojazdu.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Tekken666
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    156 1,9 JTD 2000r 77kW

Domyślnie

Skoro kolega zakupił ją 2 miesiące wcześniej, to na umowie na pewno jest kwota za ile ją kupił i tego bym się trzymał. Oczywiście "wrak" też niech sobie wezmą. Napisz sprzeciw do tej wyceny lub wynajmij firmę specjalizującą się w tego typu sprawach.

Ale masz pecha kolego... współczuję.
    Alfa Romeo 156 1,9JTD (77kW) 2000r.

Użytkownik Alfa i Omega
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

Cytat Napisał Tekken666 Zobacz post
    Skoro kolega zakupił ją 2 miesiące wcześniej, to na umowie na pewno jest kwota za ile ją kupił i tego bym się trzymał.
    Pod warunkiem, ze na umowie widnieje rzeczywista kwota, a nie mniejsza z uwagi na podatek i inne tego typu opaty. Umowa nie jest tak czy siak dla ubezpieczyciela w żadnym stopniu ważna, poniewaz kieruja sie oni swoimi smiesznymi wycenami. Myślę, że bez prawnika nie ma co sie szarpać, bo będzie to trwało latami, a chyba nie o to chodzi. Szkoda, że w naszych przepisach nie ma tak, że jak mi cos zepsuja to odkupia identyczny, wtedy nie byloby problemu.
    Ostatnio edytowane przez Vanilia ; 08-08-2013 o 18:49

Użytkownik Maniak resoraków Avatar marcin5
    Mieszka w
    WWA
    Auto
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-q4-sportwagon-salon-pl-C30605088.html

Domyślnie

nigdy nie przyjmuj pierwszej oferty ubezpieczalni. odwoluj sie ze wszelkimi urzedami odpowiedzalnymi za ubezpiecznia jako "do wiadomosci" i czekaj na nastepne oferty.

screamanunited
    Gość

Domyślnie

Największemu wrogowi nie życzę takiego czegoś jeżeli chodzi o szkody auta to jest to słupek z lewej strony po środku okna, wgniecenie na grubości około centymetra, rozległe na jakieś 7cm, dwoje drzwi do wymiany, szyba, dwie felgie, dwie opony, próg rozwalony w podobnych rozmiarach jak słupek,nie wiadomo dokładnie jak z osiami, ale na pierwszy rzut oka mechanika zawieszenie w porządku. Boję się trochę brać tą kwotę bo nie wiadomo co wyjdzie później, może być w porządku, ale być nie musi. Szkoda mi tego samochodu bo naprawdę na wsi gdzie mieszkam auto wniosło niesamowite ożywienie Jak to Alfa zresztą, i tych wszystkich stereotypowców po prostu zaginała

Czyli doradzacie prawnika w tej sprawie tak ?