Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Pytanie teoretyczne odpalanie auta

Użytkownik Rowerzysta Avatar rooney
    Auto
    156, 1.8 TS

Domyślnie Pytanie teoretyczne odpalanie auta

Witam moja 156 stala miesiac bez jakiegokolwiek ruszenia czy odpalenia z aku w środku, wczoraj chciałem ją odpalić lecz centralny zamek w ogóle się nie otworzył, po przekreceniu kluczyka kontrolki bardzo slabo się swiecą i auto nie zakręci nawet. Akumulator juz się ładuje, moje pytanie jest takie czy to jest w miarę normalny objaw czy jest to problem z aku ? dodam, iż ma on okolo 2 lata.

Raku86
    Gość

Domyślnie

Miesiąc to trochę długo skoro do tego aku nie jest pierwszej młodości to nie ma się co dziwić specjalnie.

Znajomy zostawił auto na parkingu strzeżonym na dwa tygodnie bo wyjechał na wczasy po powrocie też auta nie oddalił a autko z 2010 roku

~via samsung

Użytkownik Rowerzysta Avatar mateo18_92
    Mieszka w
    Gródek k. Pułtuska
    Auto
    Było 156 1,9JTD i 2,5 V6 a jest 156 FL 2,4 JTD 175 KM

Domyślnie

dużo aut postąpiło by tak samo

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    BMW E46 330i

Domyślnie

A według mnie nie jest to normalne, jeśli akumulator jest sprawny i przed postojem był naładowany to nie widzę powodów do takiego zachowania. Wielokrotnie odpalałem auta po miesiącu przestoju (jak się ma kilka aut w rodzinie to czasem najmniej lubiane/najmniej ekonomiczne trochę dłużej postoi) bez problemu. Jeśli by nie zakręcił rozrusznikiem to można by było uznać za objaw normalny, no ale bez przesady z centralnym zamkiem i przygasaniem kontrolek. Albo Ci coś podkrada prąd po wyłączeniu stacyjki, albo akumulator powiedział papa, chociaż dobrej klasy dwuletni przy normalnej eksploatacji powinien być jeszcze w pełni sprawny.

Użytkownik Rowerzysta Avatar rooney
    Auto
    156, 1.8 TS

Domyślnie

Jedyne co prąd podkrada (tak mi się wydaje) to podtrzymanie stacji radiowych, dioda od centralnego zamka i zegar w środkowym panelu.

Dodam iż przed postojem auto bylo odpalane z 4 razy, 2 razy przed samym postojem i przejechało 2m, a kolejne 2 z 3 dni po tamtych i tez przejechalo tylko 2m, a reszte czasu stalo.
    Ostatnio edytowane przez rooney ; 15-08-2013 o 20:39

Sponsor Romeo Avatar arekgr
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    AR 156 2.4JTD 2004r

Domyślnie

Akumulator przy obecnych/byłych upałach zdecydowanie prędzej ulega samorozładowaniu. Normalne zjawisko, naładuj i nie szukaj dziury w całym