Zastanawiałem się czy wsadzić ten temat do działu HydePark czy ZróbToSam, ale tutaj będzie to najłatwiej znaleźć tym, którzy byli na zlocie i próbowali.
Zaczynając od składników:
1. 1L spirytusu
2. ~10 cytryn
3. ~400g cukru
4. ~1L przegotowanej wody
Sposób przyrządzenia:
1.
Cytryny winny być w miarę możliwości świeże i twarde, ale wystarczająco dojrzałe.
Delikatnie obrać cytryny ze skórki tak, aby jak najmniej wewnętrznej białej części zostało od spodu obranej skórki(można nożykiem lub przyrządem do obierania)
Obrane skórki mogą być w małych kawałeczkach długości 1-3cm, dłuższe też są mile widziane, ale trudniej je uzyskać ze względu na białą warstwę pod skórką.
1". W zależności od tego czy ma być to gorzała o lekko cytrynowym zabarwieniu cz też czy też iście cytrynowa nalewka, można z cytryn wycisnąć sok.
UWAGA!!! Sok winien być uzyskany za pomocą manualnej wyciskarki lub też przy pomocy ścierki kuchennej(pokroić cytrynę na 8 części, położyć na środku ścierki po czym skręcić ścierkę i wycisnąć zadowalającą ilość soku.
Nie jest zalecane używanie sokowirówek oraz innych urządzeń rozdrabniających cytrynę w celu uzyskania z niej soku, ponieważ wraz z sokiem wyciskany jest również miąższ co wpływa na końcową konsystencję napoju.
2.
Całość obranych (ewentualnie soku) wsypać do wcześniej przygotowanej szczelnej miski/garnka (im szczelniejsza tym alkohol więcej zatrzyma swoich właściwości) i zalać spirytusem.
Zamknąć szczelnie i pozostawić na 7-14 dni w miejscu, do którego nie dochodzi światło dzienne w temperaturze max 18*.
3.
Po 10 dniach spirytus jest przesiąknięty cytrynami i vice versa.
W garnku gotujemy odpowiednią ilość wody. Kiedy osiągnie temperaturę wrzenia wsypujemy doń cukier wedle własnego uznania i pozostawiamy na ~10 intensywnego gotowania po czym pozostawiamy do ostygnięcia.
W zależności jakiej konsystencji oczekujemy albo tylko przelewamy spirytus wraz ze skórkami przez drobne sitko albo po tej czynności używając sitka z poprzedniej czynności i papierowych ręczniczków kuchennych nań ułożonych jeszcze raz przelewamy spirytus w celu jego wyklarowania.
Z pozostałych skórek też można wycisnąć pewną ilość spirytusu.
Przegotowana woda może posiadać drobinki osadu kamiennego więc zalecanie jest zrobienie z nią tej samej czynności co ze spirytusem.
Kiedy oba płyny są we właściwej konsystencji i czystości można jest ze sobą zlać i mieszać chwilę.
Płyn gotowy jest aby zalać go w butelki(można wykorzystać te ze spirytusu)
Spostrzeżenia:
- dodanie soku wyciśniętego z cytryn i późniejsze nieprzesączenia go prowadzi do tego, że powstanie bardziej likier niż wódka
- nie dodając soku i później tak czy siak przesączając przez papierowe ręczniczki tworzymy klarowniejszą konsystencję.
- żeby osiągnąć idealny smak można przed zmieszaniem całej ilości próbować na małych ilości różne proporcje spirytusu, wody z cukrem i czystej przegotowanej wody. Przykładowo: 1L spirytusu i 1L wody z cukrem będzie miało ~45%,
- koszt zrobienia 1L napoju to 15-35zł w zależności od oprocentowania
- ilość cukru na litr wody powinna być w okolicach 0,2-0,5kg na litr wody w zależności czy ma wyjść cytrynowa wódka czy likier
- na razie wypróbowane mam smaki cytrynowy i pomarańczowy, w miarę czasu będę eksperymentował z innymi smakami, spostrzeżeniami się podzielę.
To by było tyle.
W razie pytań nie ma co się krępować.
Pozdrawiam
Tomek
Jak widać po postach temat może przeszkadzać. Wrzucimy to w takim razie do podforum zlot 2013 (LIGAR)