[156] Wymiana głośników - plug & play

Postanowiłem zacząć całą zabawę faktycznie od wygłuszenia drzwi.
Czy możecie mi polecić jakieś konkretne maty do wygłuszania? Maty APP, czy może Soudal?

Najbardziej by mi pomogły linki do aukcji z allegro wraz z informacją ile tego kupić, żeby wygłuszyć dwoje przednich drzwi.

Z góry dzięki!

STP silver to minimum co się opłaca. 2 arkusze na drzwi wystarczą.

No właśnie wczoraj poczytałem sobie jakieś poradniki i też wszyscy polecali STP Silver.
2 arkusze na drzwi wystarczą? Ale jakiej wielkości? 50 x 75 cm? Czyli na parę drzwi musiałbym kupić 5 takich mat dla bezpieczeństwa.

Wyczytałem też, że powinno wygłuszyć się boczki np. za pomocą pianki butylowo-kauczukowej GMS. Co o tym myślicie?

Ostatnia edycja:
No właśnie wczoraj poczytałem sobie jakieś poradniki i też wszyscy polecali STP Silver.
2 arkusze na drzwi wystarczą? Ale jakiej wielkości? 50 x 75 cm? Czyli na parę drzwi musiałbym kupić 5 takich mat dla bezpieczeństwa.

Wyczytałem też, że powinno wygłuszyć się boczki np. za pomocą pianki butylowo-kauczukowej GMS. Co o tym myślicie?

Choc podobno STP Silver zrobila sie ciensza niz kiedys - jesli GOLD jest dla ciebie niewiele drozsza to warto dolozyc. Jesli chcesz to zrobic na wypasie to na boczki przyklejasz STP BTP Gold 10mm(taka pianka) - w mojej kompletnie wyeliminowala skrzypienie boczków. Mozesz tez po taniosci użyc pianki pod panele 3mm, jakies 20zł za arkusz, wystarczy na wsyzstkie boczki. Też daje efekt i nie chłonie wody, bo ma strukturę zamknięta - podobny materiał stosuje się fabrycznie. Musisz mieć jednak świadomość, że butylowa pianka STP BTP jest duzo lepszym materiałem tłumiącym.

Choc podobno STP Silver zrobila sie ciensza niz kiedys - jesli GOLD jest dla ciebie niewiele drozsza to warto dolozyc. Jesli chcesz to zrobic na wypasie to na boczki przyklejasz STP BTP Gold 10mm(taka pianka) - w mojej kompletnie wyeliminowala skrzypienie boczków. Mozesz tez po taniosci użyc pianki pod panele 3mm, jakies 20zł za arkusz, wystarczy na wsyzstkie boczki. Też daje efekt i nie chłonie wody, bo ma strukturę zamknięta - podobny materiał stosuje się fabrycznie. Musisz mieć jednak świadomość, że butylowa pianka STP BTP jest duzo lepszym materiałem tłumiącym.

OK. Ale powiedz ile tych mat jest w końcu potrzebne na jedne drzwi? 2 maty o wymiarach 50x75, tak?
I ile tej pianki (ile m2) na boczek?

Robilem to 2 lata temu, na parę drzwi zeszlo mi 4 arkusze 50x75. Pianki to nie mam pojecia, bo podklejalem caly samochod, mialem paczke 10 arkuszy i poszla cala.

Dzięki za rady. Do wygłuszenia drzwi użyję 5 mat STP Silver 50x75. Podjąłem też decyzję, że wygłuszę boczki. Nie chcę szaleć z kosztami, ale też nie chcę zrobić lipy, więc użyję pianki butylowej GMS. Waham się tylko czy wybrać model "02" (7 mm) czy "022" (10 mm). Co myślicie? Wybrać grubszą czy cieńszą piankę?

Dodatkowo zaczyna mnie nurtować temat wzmacniacza :) Na pewno zostawię fabryczne radio, ze względu na walory estetyczne wnętrza. Więc na pewno radio zostaje. Jednak wiem, że to radyjko jest słabiutkie, więc zaczynam zastanawiać się nad dołożeniem wzmacniacza. Chciałbym, żeby wzmak był dobry i tani :) Maksymalnie 250-300 zł. Co możecie polecić?

I pytanie dodatkowe: jakie głośniki pod wzmacniacz? Cenowo też najlepiej 250-300 zł :) Ma być dobrze i tanio :D

Co myślicie o wzmacniaczu CRUNCH GPX 1000.4? Kosztuje niecałe 300 zł. Ma 70W na kanał i 250W na suba. Chyba wystarczy?

http://allegro.pl/crunch-gpx-1000-4-solidny-piecyk-w-niskiej-cenie-i4579013829.html

Tak sobie szperam i czytam, i wyszperałem głośniczki: HERTZ DSK 165.3. Co o tym sądzicie? Mocy mają 80W, myślę że pod ten wzmaczniach CRUNCH akurat. Cena niezła, bo 249 zł.

http://allegro.pl/hertz-dsk-165-3-dedykowane-dystanse-mdf-lub-maty-i4549158806.html

Ewentualnie głośniki HELIX B 62C. Podobno dobre, jeśli się je podłącza bez wzmacniacza. Cena taka jak za HERTZ-e.

http://allegro.pl/kultowe-helix-b-62c-dystanse-mdf-lub-maty-gratis-i4545736486.html

--

Maty i pianki już zamówione na allegro :) Wygłuszenie będzie mnie kosztowało 300 zł, ale będzie "na bogato" :)
Teraz pora na wybór wzmacniacza i głośników. Proszę o porady! Łączny budżet na to wynosi maks. 700 zł :)

Ostatnia edycja:
Fabrycznie czy nie, i tak będzie z 15W mocy max na kanał... A propozycji jest mnóstwo, ostatnio montowałem w Skodzie głośniki Audio System Radion R165 - bardzo ładnie grają. Tylko cena "trochę" wyższa od Helixa, o ponad 500zł.

Kolego, budżet nie jest dla mnie ograniczeniem. Jednakże nie lubię wydawać niepotrzebnie kasy, więc pytam osoby zaznajomione z tematem car-audio na forum. Pytam więc, jaki wzmacniacz i jakie głośniki wybrać? Budżet na to 700 zł. Drzwi wygłuszone zajebiście matami STP grubymi na metr :D ;)

Ostatnia edycja:
Wygłuszenie zamówione.
Wygłuszenie drzwi:
- 5 x Mata STP Silver 50x75;
Wygłuszenie boczków:
- 6 x pianka GMS 022 10mm ;

Głośniki:
- JESZCZE NIE WYBRANE :) czekam na propozycje - na razie skłaniam się ku HELIX-om :)

Ostatnia edycja:
700zł na wzmacniacz i głośniki? Ja te Audio Systemy podłączyłem pod radio Kenwooda za 200zł i robią robotę. Olej kupowanie wzmacniacza, bo jak chcesz do tego głośniki za 250zł to tylko będziesz epitetami rzucał, że kasa zmarnowana... Kup lepiej Audio System M165 - około 450zł chyba kosztują, i zapomnij o wzmacniaczu. Dlaczego? Dobry wzmacniacz będzie kosztował te 700zł, a jak już taki zamontujesz, to włożenie do niego głośników za 250zł będzie co najmniej żałosnym pomysłem...

Na razie postanowiłem nie kupować wzmacniacza.
Mam już kupione maty i pianki STP, którymi wygłuszę drzwi w sobotę. Założę głośniki HELIX-a (też już kupione) i zobaczę jak to zagra.
Mam pytanie odnośnie wygłuszania tych drzwi. Czy otwory technologiczne trzeba koniecznie nitować kawałkami aluminium, żeby warstwa mat była sztywniejsza? Te otwory w drzwiach w Alfie nie są takie duże, więc wydaje mi się, że bez nitowania też można to zrobić i będzie dobrze... Hmm.... Co myślicie?
Czy podczas wygłuszania mam się przygotować na jakieś niespodzianki? Coś jeszcze muszę dokupić? Mam na razie maty, pianki, wałek do mat, zmywacz do odtłuszczania BOLL i taśmę moherek :) Mam też sześciopak piwka :) Czego jeszcze mi trzeba?

Czego jeszcze mi trzeba?

Cierpliwości żeby to dobrze zrobić.

bez nitowania też można to zrobić i będzie dobrze... Hmm.... Co myślicie?

Dobrze kombinujesz, nie trzeba. Alfa to nie audi gdzie nie ma wewnętrznego poszycia drzwi.

Daj jakieś fotki z postępu.

P.S. Wzmacniacz z nawet tanimi głośnikami zagra lepiej niż najdroższe głośniki pod radiem. Kwestia kontroli nad membraną ,ogólna dynamika i takie tam szczególiki....

nie rób sobie żartów. robiłem testy w domu, i wzmacniacz 100w gorzej napędzał głośniki niż ten mający 20w... moc nie ma nic do tego. z resztą te helixy wcale nie są dobre i wkładanie do tego wzmacniacza kompletnie mija się z celem.

moc nie ma nic do tego.

Nic o mocy nie wspomniałem, wzmacniacz ma jeszcze kilka innych ważnych parametrów.

robiłem testy w domu, i wzmacniacz 100w gorzej napędzał głośniki niż ten mający 20w..

To proszę je zrobić w aucie, w wygłuszonych porządnie drzwiach, i z porządnym wzmacniaczem.

A z żartów wyrosłem, staram się przekazać moje skromne doświadczenie ;)

Ostatnia edycja:
z resztą te helixy wcale nie są dobre i wkładanie do tego wzmacniacza kompletnie mija się z celem.

Jednak większość opinii na forum jest takich, że SĄ DOBRE - oczywiście biorąc pod uwagę ich cenę.
Powiem szczerze, że początkowo miałem kupić od razu wzmacniacz i później jakieś głośniki. Zamówiłem nawet ten wzmacniacz na allegro, ale później zadzwoniłem do sprzedającego (który okazał się człowiekiem prowadzącym stacjonarny sklep car-audio) i powiedziałem, że chciałem się wycofać. On na to, że nie ma problemu. Opowiedziałem mu, że mieć jakieś lepsze audio w samochodzie, ale chcę zostawić fabryczne radio. Człowiek ten powiedział mi, że na początek odradza mi faktycznie kupno wzmacniacza. Powiedział, żeby wygłuszyć drzwi, wsadzić Helixy (sam je zaproponował) i ocenić, czy efekt jest wystarczający, bo różnica powinna być duża w porównaniu z ori. Jeśli będzie mało, to wzmak + sub :) I takim tropem podążę! :)
[ No ładnie, ładnie... Teraz skojarzyłem, że kupiłem te głośniki w sklepie, który forumowicz Proxim@Ar ma swojej stopce. A ja głupi nie powołałem się na zniżkę dla Alfaholików ;) :D ]
Pewnie w końcu wstawię ten wzmacniacz i wtedy jeśli HELIX-y nie będą banglać odpowiednio, to je sprzedam i kupię coś lepciejszego :) Na razie małe kroczki, małe kroczki...
Tak na marginesie to wczoraj dostałem w prezencie jakiś głośnik niskotonowy. Nie pamiętam modelu, ale jest to wielki, chyba 30 cm JBL z dwoma cewkami. Oddał mi go szwagier, który lubi dudnienie, a który kupił go 2 lata temu za 450 zł. Car audio się kompletuje :dirol: Chociaż mam pewne wątpliwości czy sub zbudowany na takim wielkim głośniku to dobry pomysł... Jak kiedyś kupię wzmaka, to sobie to podłączę i ocenię :)

Na razie wygłuszanie i "lipne, tandetne" Helixy do zamontowania ;)

Ostatnia edycja:
destikero,
ja u siebie ostatnio wygłuszałem drzwi i zmieniałem głośniki, gość powiedział, że starczą 4 maty 75/50, ale musiałem dokupić jeszcze dwie 75/50 (choć ja mam 147, więc nie wiem jak u Ciebie drzwi wyglądają) i u mnie wyszło łącznie 6 takich mat (niewielki kawałek został). Oczywiście wyklejałem też wewnętrzną stronę blachy, a tam naprawdę dużo maty wchodzi i dostęp jest bardzo dobry. Tu trochę to opisałem --> http://www.forum.alfaholicy.org/147/29713-wyciszenie_kabiny_alfa_romeo_147_a.html

(choć ja mam 147, więc nie wiem jak u Ciebie drzwi wyglądają) i u mnie wyszło łącznie 6 takich mat (niewielki kawałek został)

Czytałem ten wątek który zapodałeś i obejrzałem zdjęcia. Wydaje mi się, że Ty masz 3-drzwiową Alfę 147 i masz trochę większe drzwi niż moja 156. Ja w każdym razie kupiłem 5 mat STP 50x75 i mam nadzieję, że wystarczy.

Pytanko: po wygłuszeniu jest faktycznie lepiej? Lepiej gra audio?

Ostatnia edycja:
Aha, no to powinno Ci wystarczyć :) Tzn...lepiej od pewnego poziomu głośności :) Bas jest faktycznie głębszy. Jeśli miałbym procentowo opisać poprawę, to: wygłuszenie +25%, głośniki Blaupunkt CX170 +15% lepiej.
Widzę, że zostawiasz radio głównie z powodu...że pasuje do środka ?:) No ja chyba podobnie sobie cenię wygląd, ale imho radio absolutnie powinieneś wymienić jeśli zauważalnie chcesz usłyszeć poprawę dźwięku:D:D Moim zdaniem od radia powinieneś zacząć. Ciężko znaleźć, ale są radia naprawdę świetnie pasujące do wnętrza. Sama wymiana względem fabrycznego, to w moim skromnym odczuciu jakieś +60%!

Odnośnie nowych głośników. Jeśli teraz miałbym ponownie kupować głośniki...to albo zostawiłbym seryjne (nie mam żadnych zastrzeżeń do nich) albo kupiłbym coś porządnego za jakieś 500-600zł, bo za moje Blaupunkty dałem ~200zł, ale takiej mega różnicy nie odczułem jak myślałem ;)

U siebie jeszcze przełożyłem te Alfowskie głośniki z przodu co miałem, na tył i też lekka poprawa jest.
Jak jeszcze masz pytania, to chętnie podpowiem:) Ciekawy jestem końcowego efektu u Ciebie, ale raczej fajerwerków nie oczekuj:beer:

Amortyzatory
Powrót