• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • działu się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Zgupiałałem... skrzynia czy turbina????

coolman

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB MA 170KM
Zauważyłem pewną przypadłość w mojej ślicznotce... Mianowicie... i dzieje sie to zazwyczaj przy nie rozgrzanym silniku... słyszalny jest dziwny odgłos i jest to związane z powiedzmy z dodaniem gazu i jego popuszczeniem i slychać cos co cięzko opisać. Takie jakby mialczenie skrzyni ale nie do końca...
Zasięgnąłem porady u kolegi pracującego w ASO Fiata... i ten stwierdził że to może być praca turbiny...jakby jej wychamowywanie???? (Turbina nie wyje...średnio "urzygana" olejem ponoć w normie jak stwierdził znajomy)
I o co chodzi???
Nie wiem...
Kto podpowie????

Ewentualnie to co opisywal swego czasu jeden z kolegow (na alfaclub.pl) - spadek cisnienia spalin przy odejmowaniu nogi z gazu objawiajace sie szumem.

P.S. Nie mam polskich znakow :)

Kolega miał to Toyocie , odgłos trochę podobny do Scharapovej w forhendzie , winna była a raczej jest turbina , ma tak już drugi rok i mechanicy twierdzą ,żeby z tym nic nie robić

Zwróć uwagę, czy ten dziwny odgłos występuje przy wyłączonej klimatyzacji.

sprawdz, zeby wykluczyc ew. usterke turbo i osprzetu turbiny - tego nie ma co lekcewazyc. Jak turbo wydaje dziwny odglos typu np gwizdanie i mechnik mowi zeby olac, to raczej zmienic mechnika. Najczestsze objawy konczacego sie turbo to charakterystyczne gwizdanie, choc z tego co piszesz u Ciebie objaw jest troche inny.
Kumplowi padla turbina w BMCe, wczesniej jezdzil wlasnie z takim gwizdem - skonczylo sie tylko na koniecnzosci wymiany turbo i katalizatora.

Z tego co opisuje autor wątku to wygląda mi to na dźwięk pracującej zmiennej geometrii turbiny, czyli coś zupełnie normalnego. Pytałem o to ostatnio cinka bo czytając podobne tematy zacząłem podejrzewać że mam coś nie tak z turbiną. Cinek posłuchał u mnie tego gwizadania (miauczenia) jak turbina schodzi z obrotów i od razu powiedział że to normalne, że tak pracuje zmienna geometria. Panowie nie świrujmy, nie każdy dźwięk oznacza coś złego. Jak koledze kończyłoby się turbo to by gwizdało non stop, a nie po odpuszczeniu gazu.

Jest kilka osob na tym forum, ktore uparcie twierdza, ze swist turbiny to oznaka jej konca. Ja przejechalem moja 2,4JTD 140PS 70tys km z takim swistem i auto nadal jezdzi u nastepnego wlasciciela. Gdy zaslepilem EGR to swist byl jeszcze glosniejszy.
Ostatnio odebralismy z kolega 2 identyczne, nowe AR 159 2,0JTDM 170PS. W moim aucie turbiny nie slychac, w kolegi świszcze przy niskich obrotach. Zrobilismy obaj po 5-6tys km. Czy to znaczy ze kolega ma turbine do wymiany? Nie sadze.
Oczywiscie, zgadzam sie, ze glosne zawodzenie, to moze byc oznaka, ze turbo pada. Jezeli jednak swist jest cichy, to można ewentualnie sprawdzić stan i luzy wirnika, jeżeli nie są duże, to nie trzeba się przejmować.

Dokładnie, tak jak pisze Sickboy... A może kolega wrzuciłby filmik, nagranie tego dźwięku? Ja i tak obstawiam to o czym pisałem kilka postów wyżej / to co pisze Sickboy, o czym mowił mechanik z ASO...

Kolega Sickboy ma chyba racje zresztą tak jak moj znajomy z Aso nie ma co sie wsłuchiwać poprostu brykać i cieszyć sie Autemi frajdą jaką mamy z jazdy naszymi Alfami :)
Bedę słuchał muzyki w aucie i tyle:)

Amortyzatory
Powrót