Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Temat: PRZYCIEMNIANIE SZYB -> ROLETY UV -> ciekawa alternatywa

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Ja już na temat przyciemniania pisałem posta. Jak widać na przykładzie mojego autka efekt xtra i naprawdę za przyzwoitą kasę, kwestia tylko dojechania do Radomia. Poza tym faktycznie te rolety wyglądają na zdjęciach zacnie, ciekawe tylko jak to wygląda na żywca, no i najgorsze jest to, jak wygląda to od wewnątrz auta... bo wygląda i szpeci, a nie powinno!
    http://www.forum.alfaholicy.org/pols...e_radomiu.html

---------- Post dodany o godzinie 17:52 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:48 ----------

Cytat Napisał emaxiq Zobacz post
    za 300-350zl to bedziesz mial potem pajeczynke i pecherzyk powietrza jeden na drugim rzecz jasna, ze co tanio = nie dobrze

ja za kompletny tyl w SW zaplacilem 500zl, gwarancja rok na robote i 5 lat na folie, markowa 3m`a
    DROGO!!! Chociaż takie są ceny, ja zapłaciłem 320 i gość mi jeszcze 20 opuścił na paliwko do domku, poza tym robiłem CAŁE auto (przód+tył)... oczywiście atest na tył dostałem i gwarancję na latek na folię. Jeżdżę jużroczek i żadnedo pęcherzyka, purchelka i przebarwienia.

emaxiq
    Gość

Domyślnie

w bialymstoku akurat ceny 500-600zl, dzwonilem tylko po duzych i renomowanych firmach, nie warsztatach w przydomowych garazach

zalezalo mi na inwestycji na lata, taniosc wychodzi z reguly po 2-3.. nie mowie, ze kazdy kto robi tanio to chalturnik, ale wszystko wyjdzie w praniu - ja wolalem zachowac pewnosc jezeli chodzi o folie

Miss Alfaholicy 2011 Romeo Avatar Lutraki
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Mito Distinctive 1.4 MPI MultiAir 16v 105 KM

Domyślnie

Cytat Napisał tomek_murawski Zobacz post
    kwestia tylko dojechania do Radomia. .
    hm...trzeba pomyśleć

enzo_pl
    Gość

Domyślnie

Ludzie... Nie dajcie się nabrać na "fachowców" od szyb.

Pracowałem trochę w reklamie (prowadzę studio graficzne) i były takie czasy (początki) gdzie najlepiej zarabiało się na wyklejaniu foli (auta, sklepy itd.)

Nie ma nie markowej folii... Można kupić folię: 3M, Mactac, Oracal albo Avery, wszystkie są super jakości. Po drugie, wyklejanie jest bajecznie proste:

Żaden "fachowiec" nie jest na tyle dobry żeby wykleić folię "na sucho", więc kleją ją na mokro (tj. woda + trochę ludwika albo innego płynu - co spowalnia proces klejenia się). Nastepnie za pomocą "rakla" wyciągają wodę spod folii i tyle - potem czekasz aż będzie suche. ZERO POMBLI - praca dla kretyna !!! A folia sama w sobie to jakiś żart. za 500 zł masz materiału na 30 szyb.

Pozdrawiam, naciągaczy - mamy 21 wiek.

Użytkownik Ogier
    Auto
    147

Domyślnie

Dobra, który tutaj z Panów "majstrów" i specjalistów jeździł z przyciemnianymi szybami folią?! Pytam się, ochotnicy łapki w górę. )))
    Mi robił znajomy z mojej miejscowości, w zwykłym garażu (fakt, ma wprawę, bo już dość dużo robił aut) w dwóch samochodach - Opel Tigra i mojej Alfie. Żadnego pęcherzyka, żadnych rzeczy, o których piszecie. Koszt Tigry - 70 zł z jego folią, Alfy (5 szyb) z jego folią - 170 zł
    Podsumowując - Tigrze przez ROK nie wyskoczył żaden parch, a o problemach z otwieraniem szyb w ogóle nie ma mowy
    Alfa prawie rok i tak samo.
    Oczywiście jakby były jakieś skazy to mam podjechać i zrobi od nowa...
    Ludzie, ogarnijcie się trochę...
    I jak już chcecie płacić za przyciemnianie szyb sumy po kilkaset złotych to zainwestujcie w piecowe przyciemnianie. To wszystko zależy od fachowca, a nie od ceny

Co do rolet - ciekawa opcja, zwłaszcza dla przednich bocznych, policja nie może się przyczepić, bo w każdej chwili można to odpiąć Ciekawe, ciekawe. No, ale z bliska efekt niestety już gorszy.

---------- Post dodany o godzinie 19:57 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:55 ----------

enzo_pl napisaliśmy prawie równo. Co do Twojej wypowiedzi - POPIERAM, bo widziałem jak to robił mój znajomy, ale on chyba dawał coś na alkoholu a nie Ludwika, ale fakt, bardzo mokro. Najdłużej schodzi mu docinanie i suszenie, boczki oczywiście zdejmuje.
    Czy dla kretyna? Ja np. nie potrafiłbym, moi koledzy próbowali na własną rękę i jest trochę roboty. Przede wszystkim trzeba mieć tzw. zwinne rączki.
    Pozdrawiam jednego, który widział i wie, a nie "słyszał" o bąblach.

Użytkownik Romeo Avatar borsukmax
    Mieszka w
    piotrków trybunalski
    Auto
    ALFA ROMEO 156 1.8 106KW TS

Domyślnie

ja dodam ze cztery lata do tyłu gość z Piotrkowa, żaden fachman, za 300zł folia 3m,zrobił mi lancera czyli tył,dwa trójkąty w drzwiach tylnych i szyby drzwi,alfę obiecał za 350zł.po latach czterech tak jak by folia była wczoraj założona brak defektu

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Fakt specjalnie trudne to nie jest, obserwowałem gościa podczas pracy, dodam tylko, ze używałdo wysuszenia i niaciągnięcia folii zgrzewarki czy jak to się tam nazywa. Poza tym w naszych bellach (156) najgorsza jest tylna szyba! Trzeba półkę wyciągać, żey zrobic to naprawde porządnie, a na marginesie człowiek który robił mi szybki kleił tył z jednego kawałka i żadnego śladu nie ma! Ja powiem tylko tyle niby rzecz banalna, ale szyby nie są proste (wypukłe-wklęsłe, jak kto woli) i bez szablonu chyba ny się nie obyło żeby zrobić to naprawdę przyzwoicie, ja nie żałuję 350 zł (z dojazdem) któe wydałem, bo efekt super, także polecam.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Renegat Zobacz post
    taaa... przyciemnianie szyb za 350... a potem będzie "nie otwierać tylnych okien bo folia odłazi" itp.
    jak już się upierać na folię, to trzeba by to robić u fachowców którzy profesjonalnie się tym zajmują i dają jakąś gwarancję na usługę, a nie chałupniczo i potem mieć problemy z szybami.
    nie planujęprzyciemniać szyb u mnie w Belli, ale gdybym miał to robić, to wolał bym to zlecić np. Hanesco w Lublinie, może tanio nie jest, ale w razie fuszerki masz jakąś gwarancję na jakość usługi.
    Poza tym, w razie potrzeby łatwiej zdjąć taką siatkę, niż odklejać folię.
    Nie zawsze nazwa i cena czyni jakość... Spytaj Mrutyna i Prymie z naszego forum ile zapłacili za przyciemnienie folią z 5 letnią gwarancją, jak to jest wykonane i czy im schodzi po otwarciu szyb.
    Jak ktoś ma garaż na 45 m/kw pod domem i w nim między innymi przyciemnia szyby to też jest chałupnikiem bez gwarancji na wykonaną usługę?

---------- Post dodany o godzinie 23:54 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:43 ----------

Cytat Napisał turtil Zobacz post
    Dobra, który tutaj z Panów "majstrów" i specjalistów jeździł z przyciemnianymi szybami folią?! Pytam się, ochotnicy łapki w górę. )))
    Mi robił znajomy z mojej miejscowości, w zwykłym garażu (fakt, ma wprawę, bo już dość dużo robił aut) w dwóch samochodach - Opel Tigra i mojej Alfie. Żadnego pęcherzyka, żadnych rzeczy, o których piszecie. Koszt Tigry - 70 zł z jego folią, Alfy (5 szyb) z jego folią - 170 zł
    Podsumowując - Tigrze przez ROK nie wyskoczył żaden parch, a o problemach z otwieraniem szyb w ogóle nie ma mowy
    Alfa prawie rok i tak samo.
    Oczywiście jakby były jakieś skazy to mam podjechać i zrobi od nowa...
    Ludzie, ogarnijcie się trochę...
    I jak już chcecie płacić za przyciemnianie szyb sumy po kilkaset złotych to zainwestujcie w piecowe przyciemnianie. To wszystko zależy od fachowca, a nie od ceny

Co do rolet - ciekawa opcja, zwłaszcza dla przednich bocznych, policja nie może się przyczepić, bo w każdej chwili można to odpiąć Ciekawe, ciekawe. No, ale z bliska efekt niestety już gorszy.

---------- Post dodany o godzinie 19:57 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:55 ----------

enzo_pl napisaliśmy prawie równo. Co do Twojej wypowiedzi - POPIERAM, bo widziałem jak to robił mój znajomy, ale on chyba dawał coś na alkoholu a nie Ludwika, ale fakt, bardzo mokro. Najdłużej schodzi mu docinanie i suszenie, boczki oczywiście zdejmuje.
    Czy dla kretyna? Ja np. nie potrafiłbym, moi koledzy próbowali na własną rękę i jest trochę roboty. Przede wszystkim trzeba mieć tzw. zwinne rączki.
    Pozdrawiam jednego, który widział i wie, a nie "słyszał" o bąblach.
    156 za 170 zł... To inaczej niż chińską folią tego na 100% nie robił bo koszt profesjonalnej folii na 156 sedan wynosi około 130-150 zł. Nikomu w dzisiejszych czasach bym tego nie polecił z wielu względów. Więcej w temacie tutaj:http://www.forum.alfaholicy.org/styl...ie_szyb-2.html

Użytkownik Ogier
    Auto
    147

Domyślnie

147 i tak, najtańszą folią z Allegro to robił. I każdy kto jest choć odrobinę rozeznany w temacie to wie, że te ściemy z foliami chińskimi i niechińskimi to jeden wielki pic na wodę-fotomontaż. Zobacz ile osób mających doświadczenie (na własnej skórze) z przyciemnionymi szybami jest z tego zadowolona?
    Powtarzam - jak chce ktoś inwestować to tylko i wyłącznie PIECOWE przyciemnianie szyb, a tak to dobry gościu i zrobi to od ręki, choć nikomu nie bronię dać do zakładu, gdzie go skasują i dadzą gwarancję. Ja nie narzekam i jak czytam temat to Ci, którzy mają zaufanego fachowca - również.

---------- Post dodany o godzinie 01:17 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 01:11 ----------

Aha, Belfer, jeszcze dodam od siebie - ta folia to ta najtańsza z Allegro, średnia przepuszczalność, wszystkie tak samo. Zapraszam do mojej galerii, zdjęcia w dobrej rozdzielczości, a jeśli jest Ci mało to na wiosnę mogę zrobić szczegółowe z bliska... To tak, żeby nie było, iż prawię herezję albo piszę o czymś, o czym nie mam pojęcia...
    PS. Oczywiście wiem, że niektórzy robią to niechlujnie i mają bąble, żeby nie było... Po prostu chwalę swojego znajomego, który robił mi to w 2 autach i w wielu innych, które widziałem (mała miejscowość i wiadomo, że ma "monopol" hehe).

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał turtil Zobacz post
    147 i tak, najtańszą folią z Allegro to robił. I każdy kto jest choć odrobinę rozeznany w temacie to wie, że te ściemy z foliami chińskimi i niechińskimi to jeden wielki pic na wodę-fotomontaż. Zobacz ile osób mających doświadczenie (na własnej skórze) z przyciemnionymi szybami jest z tego zadowolona?
    Powtarzam - jak chce ktoś inwestować to tylko i wyłącznie PIECOWE przyciemnianie szyb, a tak to dobry gościu i zrobi to od ręki, choć nikomu nie bronię dać do zakładu, gdzie go skasują i dadzą gwarancję. Ja nie narzekam i jak czytam temat to Ci, którzy mają zaufanego fachowca - również.

---------- Post dodany o godzinie 01:17 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 01:11 ----------

Aha, Belfer, jeszcze dodam od siebie - ta folia to ta najtańsza z Allegro, średnia przepuszczalność, wszystkie tak samo. Zapraszam do mojej galerii, zdjęcia w dobrej rozdzielczości, a jeśli jest Ci mało to na wiosnę mogę zrobić szczegółowe z bliska... To tak, żeby nie było, iż prawię herezję albo piszę o czymś, o czym nie mam pojęcia...
    PS. Oczywiście wiem, że niektórzy robią to niechlujnie i mają bąble, żeby nie było... Po prostu chwalę swojego znajomego, który robił mi to w 2 autach i w wielu innych, które widziałem (mała miejscowość i wiadomo, że ma "monopol" hehe).
    Na 147 i 156 sedan idzie prawie tyle samo folii, wię różnica w cenie to max 10 zł. Nie musisz mi żadnych zdjęć robić bo dawno temu, jak na rynek polski dopiero wchodziły produkty markowe też takim "czymś" robiłem. Ta folia nie ma żadnych filtrów UV, nie ma warstwy ochronnej i rysuje się nawet podczas mycia, blaknie czasem wcześniej niż po 2 latach (w zależności od intensywności użytkowania w słońcu i szyby na jakiej jest klejona) i nie jest folią termokurczliwą (tzn kurczy się trochę ale w miejscach kurczenie zniekształca obraz. Poza tym jest jeszcze kwestia przejrzystości. Tak z ciekawości z ilu kawałków masz klejoną tylną szybę?

Proszę Cię nie pisz, że jest dobra bo jej głównym i w tym momencie jedynym atutem jest jej cena. Wspomniałeś o herezjach i niestety występują one w Twoim poście. Sugerujesz, że nie mam rozeznania w temacie a Ty masz? Proponuję poczytać w linku, który podałem a potem może zabrać głos... Folie najtańsze z allegro są chińskie, nie mają żadnych badań homologacyjnych (czasem są tam naklejki z jakimiś numerami ale to chyba komputer generował przypadkowo bo ISiC nic takiego nie wydawał). Natomiast produkty z gwarancją, badaniami przepuszczalności i homologacją są produkowane w USA, Izraelu i innych krajach z zastosowaniem coraz to nowszych technologii (tlenek srebra, tytanu, warstwy ochronne SR itd) stąd ich dość wysoka cena. Proponuję nie ciągnąć dalej tematu bo już zostało na forum wystarczająco dużo w tej kwestii napisane i wyjaśnione.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 23-01-2011 o 10:16