Afficher les résultats de 1 À 10 avec 14
Objet : moteur fort
-
03-10-2012, 23:36 #1NielotUn invité
moteur fort
Witam. od niedawna miałem problem z le Turbo ponieważ wchodził mi w tryb awaryjny i głośno chodził... z czasem do głośnego chodzenia doszedł jeszcze głośny świst i syczenie, więc już wiedziałem co mogło się stać
. wymontowałem cały układ idący od turbo(rura) intercooler oraz drugą rurę idącą do kolektora ssącego. rura dolna nie miała dziur ani nic więc odłożyłem. intercooler wyczyściłem bo z zewnatrz był brudny i sprawdziłem szczelność(był jak nowy). na końcu wyczyściłem rurę do kolektora i okazało się że jest rozcięta na długości 2cm zaraz za kolektorem ssącym. Uznałem że na szybko<bo była to sobota po południu> skrócę tą rurę (bo i tak jest wystarczająco długa;D). zmontowałem wszystko do kupy i oczywiście okazało się że samochód odzyskał kopyto i bez kłopotów na autostradzie rozkulałem go do 200km/h. martwi mnie tylko jedna rzecz: pomimo że chodzi nieco ciszej i nie śwista i nie gwiżdże to dlaczego nadal słychać tubalny podźwięk w rurach od ic? kiedy dodaję gazu to już w ogóle jest głośny aż mnie denerwuje(kiedy mam otwarte okno lub La porte i dodaję gazu... ) na początku myślałem że mam gdzieś dziurę w wydechu no ale się myliłem... (szczelny). zauważyłe jedną dodatkową rzecz: rura górna jak dodam gazu puchnie i to dość znacząco bo w oczach rośnie. czy te objawy znaczą że rury po prostu mówią papa? czy coś nie tak z turbiną? dodam jeszcze że turbo łopatki ma całe i nie tknięte a w wężu nie zbiera mi się huile a jedynie śladowa ilość oparu(w normie). miał ktoś kiedyś taką przypadłość??
zależy mi na tym żeby rozwiązać ten problem a przynajmniej dokładnie zdiagnozować;]. pozdrawiam
› Więcej...: moteur fort
-
-
04-10-2012, 17:46 #2
-
04-10-2012, 20:54 #3
-
04-10-2012, 21:24 #4L’utilisateur Romeo
- Il a rejoint le
- 01 2012
- Auto
- alfa romeo 166 2.4 jtd 150l. depuis 2001
Musi puchnąć bo tam le Turbo ładuje ciśnienie, czyli normalka. A rurę masz oryginalną? Mam na myśli średnicę
-
04-10-2012, 23:10 #5NielotUn invité
tak rura jest oryginalna
. po dodaniu gazu jest bardzo twarda... tzn i tak zamierzam acheter rurę z czasem tą którą skróciłem bo moim zdaniem powinna być oryginalnej długości(teraz jest trochę naciągnięta i budzi to moje zastrzeżenia). ale skąd się bierze taki niski dźwięk tubalny jak daje gazu?(dobiega on perfidnie z tych rur) co to może być?
-
24-11-2012, 14:38 #6NielotUn invité
ponawiam temat bo wpadłem ostatnio na pewien pomysł... i liczę na wasze zdanie
. ostatnio zastanawiało mnie ciągle skąd ten głośny dźwięk tak jak by włumik miał dziurę trochę(ale to nie tłumik bo jest szczelny- 3 razy sprawdzałem) a hałas pochodzi z rur od le Turbo... kiedyś znajomy mécanicien mi mówił że ma taki dźwięk jak by rura ktoras albo ic było zatkane... idąc tym tropem wyjałem rury oraz ic. znalazłem dziurę której się pozbyłem. pozakładałem wszystko spowrotem i moc wróciła ale dźwięk pozostał... ostatnio zastanawiałem się co mogło zostać pominięte i wpadłem na pomysł(kiedyś mój tata zobowiązał się że mi wyczyści zawór egr i kolektor ssący... ale że on słynie z poglądów minimalistycznych i tak robi jak by mu się nie chciało więc zapytałem go czy na pewno wyczyścił to o co mówił i czyna pewno czyścił kolektor ssący. odpowiedział mi że nie wyczyścił kolektora bo to było za dużo rozkręcania, ale mnie zdenerwował tym, mógł od razu powiedziec mi a nie ukrywac taką info) i teraz mam pytanie: czy głośny dźwięk może pochodzić z zatkanego kolektora ssącego?? a następnie niesie się po rurach?? proszę o pomoc
-
24-11-2012, 17:51 #7
-
24-11-2012, 18:03 #8L’utilisateur Quadrifoglio Verde
- Il a rejoint le
- 06 2010
- Vit à
- Tychy
- Auto
- SW AR 156 1,9 16V alimenté par @sdero
Kolektor ssący nie może się zatkać , co najwyżej możesz mieć zatkane kanały dolotowe EGR. Jeżeli na postoju słychać ten głośny dźwięk to ja bym szukał przyczyny w dolocie. Tam są różne rezonatory powietrza i jak będzie nieszczelny to może dawać dziwny dźwięk syczenia. Aha jak ojciec czyścił EGR to sprawdź czy wszystko zostało poprawnie tam skręcony i uszczelnione.
-
25-11-2012, 12:44 #9NielotUn invité
to sprawdzałem i jest szczelne
. tyle że mnie nier martwi syczenie tylko taki bardziej niski dźwięk z rur idących do kolektora
. mysle ze wyczyszcze ten kolektor i zobacze jak się będzie zachowywał;D tylko nie wiem czy to bedzie to... no i myslalem zeby wyczyscic vgt bo czasem sie zacina takie mam wrażenie
. a miał ktoś z Was zapchany kolektor?? nie było innego dźwięku z rur niż dotychczas??
---Mise à jour---
chyba że winna jest une partie de laowo końcówka wtrysku bo jedna mi puszcza...
---Mise à jour---
na postoju slychac ten dźwięk ale jak dam gazu to jest bardzo głośno...
-
25-11-2012, 13:38 #10L’utilisateur Quadrifoglio Verde
- Il a rejoint le
- 05 2007
- Vit à
- Varsovie, Pologne
- Auto
- AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Kolego zastanawiam się jak ty skróciłeś tę rurę od olektora o 2-3cm? Ona jest dopASOwana kształtem do położenia moteura w komorze, więc po skróceniu musiałeś ją przegiąć żeby połączyć intercooler i kolektor... Jesli dała się przegiąć to pewnie się gdzieś załamuje i stąd ten dźwięk, a i pewnie jej elastyczność pozostawia dużo do życzenia
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 limitée à 2014
Giulietta 1, 4 to a Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6 TS 2000
Auparavant, 7 voitures italiennes F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)