czujniki parkowania.

Auto
Alfa Romeo GT 1.9 JTD
Witam serdecznie od roku jezdze z niedziałajacym parktroniciem i w koncu znalazłem czas na naprawe.Zdjałem zderzak i okazało sie ze 2 czujniki środkowe (przy rejestracji) sie skonczyły. Dwa zewnetrzne działaja (cykaja) ale nie działaja na przeszkode.Pytanie mam czy pasowałyby czujniki z innego auta jakbym przerobil kostke?Myslałem tez o tym zeby zamknać obwód na tych czujnikach niedziałających tak zeby działaly te dobre (zewnetrzne)tylko jak to mozna zrobic i czy to jest mozliwe? Chociaz dwa zewnetrzne by sobie działaly.Prosze o porady bardziej doswiadczonych.Pozdrawiam

A nie lepiej poszukać ori sensorów do GT?... :)
Nie mam pojęcia czy od innego auta będą pasowały, na pewno jest jeden warunek muszą mieć taką samą zasadę działania (są sensory ultradźwiękowe i elektromagnetyczne).
Proponuję dać ogłoszenie o chęci zakupu w innym dziale i zobaczyć, może akurat ktoś będzie miał na handel.

P.S. Ja wolałbym mieć wszystkie sensory sprawne skoro miałbym w aucie parktronic, dlaczego? Dlatego żeby nie wbić się środkiem na coś ;)

Dzieki za zainteresowanie tematem, zdecydowałem sie na zakup uniwersalnych czujników i pytanie powstaje jak wymontowac oryginalny zestaw (zeby nie piszczal) co tam poodłaczac?pzdr

Ja troszkę z innej beczki, ale w temacie.
Czy ktoś montował czujniki używając oryginalnych części do samochodu bez czujników cofania?

Czujniki załozone(za 80 pln zestaw) pasuja idealnie w otwory i sa czarne, działaja super i wygladaja jak oryginalne. Zostały mi 2 oryginalne sprawne czujniki takze jak ktos jest zainteresowany prosze dzwonic 664897533

- - - Updated - - -

Ja troszkę z innej beczki, ale w temacie.
Czy ktoś montował czujniki używając oryginalnych części do samochodu bez czujników cofania?
Maciey czytałem twoje pytanie i powiem szczerze ze nie moge wogóel zrozumiec oco Tobie chodzi.

mozna zamontowac tylko musisz wywiercic dziury na czujniki (jesli nie masz) załozyc centralke podłaczyc sie do swiateł cofania i finito.Taniej wychodzi zalozyc uniwersalny zestaw bo z doswiadczenia wiem ze oryginalny zestaw lubi broic i to czesto.

Dziękuję za poradę. Zamontuję więc jakiś prosty zestaw uniwersalny, bo widoczność podczas cofania jest ... grzecznie mówiąc tragiczna :)

Amortyzatory
Powrót