[Giulietta] Światła dzienne

Kacper96

Nowy
Auto
Giulietta 2.0 JTDm 170km
Witam, mam w swojej Alfie problem ze światłami do jazdy dziennej. Po zakupie diody z przodu w ogóle nie świeciły - po uruchomieniu auta przez chwilę migały po czym gasły, a na desce pojawiał się komunikat "Check daytime running lights". Okazało się że przy prawej lampie (ksenony) urwana była mniejsza wtyczka (4 przewody). Po podłączeniu tych kabli diody zaczęły świecić, problem jednak w tym, że świecą razem ze światłami mijania niezależnie od położenia przełącznika przy kierownicy. W ustawieniach oczywiście opcja świateł dziennych jest włączona. Co może być przyczyną?

W tym wszystkim zastanawiają mnie jeszcze przełączniki przy kierownicy. W aucie jest czujnik zmierzchu więc są światła i wycieraczki automatyczne, jednak nie ma takiej opcji w przełącznikach. Mimo to wycieraczki automatyczne działają po przełączeniu na pracę przerywaną. Przy światłach są tylko 2 opcje: wyłączone "O" i światła mijania, jednak w obu przypadkach świecą światła mijania. Czy takie przełączniki przy kierownicy w wersji z czujnikiem zmierzchu powinny być w tych autach? Dodam że samochód jest z 2010 roku.

Przejrzałem już wszystkie wątki w tym temacie, jednak dotyczą one nie świecących poprawnie diod. U mnie ten problem jest już rozwiązany. Teraz jednak nie mogę wyłączyć świateł mijania, tak żeby świeciły tylko same światła do jazdy dziennej.

To może coś źle podłączyłeś?
LEDy do jazdy dziennej świecą zawsze - tylko przy włączeniu świateł mijania zmniejszają jasność.
Samochody z czujnikiem zmierzchu/deszczu (są oba w jednym) mają manetki z dodatkową pozycją "auto" - o ile jej nie masz to albo ktoś podmienił manetki albo nie masz tego czujnika - jesteś pewien, że go masz?
Czujnik deszczu/zmierzchu to ten wlewo (okrągły), ten wprawo to tylko czujnik zaparowania szyby (prostokątny).
czujnik.PNG

Czujnik mam na pewno. W takim razie najprawdopodobniej manetki są podmienione.

Zweryfikowałbym jeszcze podłączenie tej mniejszej wtyczki przy prawej lampie. U mnie przewody były ucięte i nie mam tej wtyczki, więc podłączałem to na podstawie niezbyt dokładnego zdjęcia, które udało mi się znaleźć. Miałbym więc prośbę o podesłanie zdjęcia tej wtyczki z waszych aut, żebym mógł zweryfikować kolejność podłączenia przewodów.

U mnie jest tak, idąc od góry:
- pomarańczowo-brązowy
- czarno-brązowy
- biało-brązowy
- niebiesko-brązowy
IMG_20221017_093818484.jpg

Dzięki za zdjęcie, podłączone mam dobrze. W takim razie spróbuję zmienić te manetki, zobaczymy czy coś z tego będzie.

Amortyzatory
Powrót