-
Światła dzienne
Witam, mam w swojej Alfie problem ze światłami do jazdy dziennej. Po zakupie diody z przodu w ogóle nie świeciły - po uruchomieniu auta przez chwilę migały po czym gasły, a na desce pojawiał się komunikat "Check daytime running lights". Okazało się że przy prawej lampie (ksenony) urwana była mniejsza wtyczka (4 przewody). Po podłączeniu tych kabli diody zaczęły świecić, problem jednak w tym, że świecą razem ze światłami mijania niezależnie od położenia przełącznika przy kierownicy. W ustawieniach oczywiście opcja świateł dziennych jest włączona. Co może być przyczyną?
W tym wszystkim zastanawiają mnie jeszcze przełączniki przy kierownicy. W aucie jest czujnik zmierzchu więc są światła i wycieraczki automatyczne, jednak nie ma takiej opcji w przełącznikach. Mimo to wycieraczki automatyczne działają po przełączeniu na pracę przerywaną. Przy światłach są tylko 2 opcje: wyłączone "O" i światła mijania, jednak w obu przypadkach świecą światła mijania. Czy takie przełączniki przy kierownicy w wersji z czujnikiem zmierzchu powinny być w tych autach? Dodam że samochód jest z 2010 roku.
-
-
Przejrzałem już wszystkie wątki w tym temacie, jednak dotyczą one nie świecących poprawnie diod. U mnie ten problem jest już rozwiązany. Teraz jednak nie mogę wyłączyć świateł mijania, tak żeby świeciły tylko same światła do jazdy dziennej.
-
1 załącznik(i)
To może coś źle podłączyłeś?
LEDy do jazdy dziennej świecą zawsze - tylko przy włączeniu świateł mijania zmniejszają jasność.
Samochody z czujnikiem zmierzchu/deszczu (są oba w jednym) mają manetki z dodatkową pozycją "auto" - o ile jej nie masz to albo ktoś podmienił manetki albo nie masz tego czujnika - jesteś pewien, że go masz?
Czujnik deszczu/zmierzchu to ten wlewo (okrągły), ten wprawo to tylko czujnik zaparowania szyby (prostokątny).
Załącznik 285180
-
Czujnik mam na pewno. W takim razie najprawdopodobniej manetki są podmienione.
Zweryfikowałbym jeszcze podłączenie tej mniejszej wtyczki przy prawej lampie. U mnie przewody były ucięte i nie mam tej wtyczki, więc podłączałem to na podstawie niezbyt dokładnego zdjęcia, które udało mi się znaleźć. Miałbym więc prośbę o podesłanie zdjęcia tej wtyczki z waszych aut, żebym mógł zweryfikować kolejność podłączenia przewodów.
-
1 załącznik(i)
U mnie jest tak, idąc od góry:
- pomarańczowo-brązowy
- czarno-brązowy
- biało-brązowy
- niebiesko-brązowy
Załącznik 285185
-
Dzięki za zdjęcie, podłączone mam dobrze. W takim razie spróbuję zmienić te manetki, zobaczymy czy coś z tego będzie.