Zapowietrzony układ?
Printable View
Zapowietrzony układ?
To napisz mi kolego gdzie go odpoweitrzyć? Odkręciłem śrubkę przed listwą wtryskową aż do momentu aż poleciał płyn...Więc chyba odpiwtrzyłem...
Witam
Panowie podczepię się pod temat.
Dziś zauważyłem że przy dynamicznej jeździe temp, przekroczyła 90* kiedy zajechałem do pracy poczekałem az temperatura się ustabilizuje i po chwili spadło do 90. Wracając z pracy przestało mi grzać w środku, temp też tak jak by szybciej na wskazniku się podniosła...
Objawy pasują do padniętej pompy wody...
Witam wszystkich. Mam problem - samochód nie trzymał mi temperatury więc termostat poszedł do wymiany. Wczoraj odbierając auto sprawdziłem i łapało bez problemu 90 stopni. Dzisiaj po dojeździe do pracy, przez godzinę czasu, w tym większość trasa, ani razu nie złapał 90 stopni. Czy możliwe jest, że mam aż takiego pecha i termostat jest do reklamacji? Po godzinie jazdy temperatura wskoczyła ponad 80 stopni ale w samochodzie cały czas chłodno. Termostat kupiłem oryginalny. Pozdrawiam
To że nie złapał 90 stopni na trasie nie jest niczym nadzwyczajnym. Ja wczoraj rozgrzewałem silnik prawie 100 km i złapał 90 stopni dopiero na końcu trasy jak jej połowę przejechałem na 5 biegu zamiast 6. Co do chłodu w aucie to nie wiem. Może miałeś wcześniej ustawioną klimę w auto. Czasami zdarza się, że po jej wyłączeniu 'nawiew' zamyka wszystkie klapy (wtedy nie masz żadnej strzałki podświetlonej na panelu)
Strzałki wszystkie podświetlone. Zauważyłem też, że bardzo słabo czuć lecące powietrze z nawiewów. A temperatura przez większość trasy było w okolicach 70 stopni.
Spróbuj zrobić tak: wyłącz nawiew całkowicie i spróbuj zrobić jakąś trasę. Po ok. 15 kilometrach nawet przy minus 5-10 st. C powinno się zagrzać do tych 90 stopni. Dla przykłady: mam do pracy 12.5 kilometra i przy włączonym nawiewie np. na 17.5 stopnia nie zawsze zdąży mi się "auto" rozgrzać do 90st. Natomiast gdybym wyłączył nawiew, to nagrzeje się na 100%. Termostat mam z Wahlera sprzed roku czasu.
Zawsze możesz też jechać jakiś odcinek na trasie włączając "4" bieg lub pocisnąć auto na "3" biegu żeby go rozgrzać. Jeżeli to nie poskutkuje to przynajmniej moim zdaniem jest duże prawdopodobieństwo że termostat jest walnięty.
A z ogrzewaniem to może być równie dobrze osobny temat: nagrzewnice itp. choć to na razie daleko idące wnioski. Jest jeszcze dodatkowy motyw, o którym kiedyś czytałem na forum: prawdopodobnie niektóre 159 były wyposażone w coś na zasadzie dodatkowych nagrzewnic (?!) i dmuchają ciepłem nawet gdy jest zimno i temperatura cieczy chłodzącej nie osiąga nawet powiedzmy 50-60 st. C. Coś takiego zaobserwowałem u siebie - pomimo, że mam diesla, term. cieczy ma ok 50-60 to już w aucie dmucha mi ciepełkiem przy nastawie nadmuchu na 17 st.C, a z kolei po osiągnięciu 90 st.C, ten nastaw 17 st.C dmuch już chłodnym, powietrzem :)
Dzięki za odpowiedzi. Zobaczę jak będę wracał z pracy i dam znać jak to wygląda. Pozdrawiam
Cześć, a czy ktoś mógłby się podzielić zdjęciami z operacji? W wątku żadne mi się nie wyświetlają a w Zrób To Sam film nie działa.
No i najważniejsze pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi - czy z dobrym dostępem od dołu da się wymienić termostat bez wyjmowania aku?
Można próbować nawet przy zamkniętej masce tylko poco Aku masz na jednej ślubie podstawa Aku odsłania cały termostat
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Ja wymieniałem sam i da się to zrobić. Płyn spuściłem bo wolałem przy okazji wymienić
Od dołu będziesz się bardzo męczyć. Polecam od góry.
W alfie 159 są 2 odpowietrzniki... powodzenia
Witam
Mam pytanie odnośnie pracy termostatu. Zauważyłem że przy tych mrozach kilka razy nie chciał zagrzać się do tych 90 stopni mimo zrobienia kilkunastu km, już byłem pewien że padł a tu ruszam w trasę i wszystko w normie, ogrzewanie normalnie włączone wskazówka trzyma 90 stopni. Mimo tego dziś sprawdzałem pracę termostatu na postoju w garażu FESEM temperatura normalnie rosła przy 90 stopniach włączyłem ogrzewanie, wentylator na 3 i 4 wtedy temperatura dość szybko zaczęła spadać w dwie minut o kilkanaście stopni. Po wyłączeniu wentylatora zaczęła znowu rosnąć. Czy taka praca termostatu jest prawidłowa? Czy może już się kończy i nie trzyma?
pozdrawiam
Znajdź sobie coś innego do popsucia. U 90% uzyszkodnikow tak działa, u mnie też. Jest zima to ma być zimno. Do pracy mam 15 km i max temp to 60 st.
Dyktował Antoni Macierewicz
Właśnie nie chcę wymieniać stąd było moje pytanie czy tak ma być.
Nie wymieniaj i nie myśl o nim. Dwie zimy tak jeżdżę. Panikowalem gdy pierwszy raz mi nie grzal po kilku km.Teraz wiem ze zima to zima i że dluuuuuuuuuuuugo się rozgrzewa ;-)
Tym co łapie 83 st po 2-3 km przy minus 15 gratuluję wyobraźni lub proponuję zmienić czujnik, bo kłamie.
Dyktował Antoni Macierewicz
Witajcie koledzy
Mam pytanie odnośnie termostatu mianowicie temperatura na wskaźniku kabionowym po odpaleniu do 70 STOPNI IDZIE bardzi ładnie i szybko mimo mrozów ( sprawdzałem bez ogrzewania.), lecz jak tylko osiągnie 70 momentalnie spada do jakiś 55 STOPNI. Później wraca do 70 ale nie tak szybko, 90 nie łapie nawet w trasie. Termostat do wymiany czy to efekty ostatnich mrozów?
Wysłane z mojego SM-T535 przy użyciu Tapatalka
Termostat do wymiany, nawet przy mrozach powinien trzymać 90
Dokładnie podczas jazdy. Wczoraj pojechałem na autostradę 140 NA 5 BIEGU i maksymalnie było 80 jak tylko zjechałem spadło odrazu do 60 stopni. Jestem wrażliwy na tym punkcie do pracy mam 5km ale zawsze jeżdżę na około żeby Alfa choć trochę się rozgrzala ☺
Wysłane z mojego SM-T535 przy użyciu Tapatalka
No i dobrze Ci pokazywalo. Masz 156 i jesli masz oryginalny, a pewnie tak jest termostat, to jego temperatura otwarcia jest 78-82 stopnie. Podlacz pod komputer, zainwestuj w kabel jak chcesz wiedziec co sie dzieje z Twoim autem albo sluchaj z wrozb one sa z reguly drogie...
- - - Updated - - -
- - - Updated - - -
Wybacz ale po czym to wnosisz? z kuli ?
Zwroc uwage ze on ma 156
Panel użytkownika
edytuj swój profil
:cool:
heh spox w kazdym badz razie w 159 tez montowali tak samo dzialajace termostaty. Podlacz kompa, moze ktos z Twojej okolicy z tego forum ma kabel to Ci sprawdzi. Na odleglosc bez diagnozy nikt Ci nie powie co jest. Dostatniesz dobre porady i podpowiedzi ale nikt nie zdiagnozuje tego zdalnie
- - - Updated - - -
to zmienisz tylko przez strone www.
MIAŁEM to samo po wymianie termostatu wszystko wróciło do normy