Witam miałem podobny problem wypnij czujnik temperatury cieczy jeśli auto zapali bez problemu to przyjrzałbym się wtryskom lub regulatorowi ciśnienia HP - zobacz, jakie masz korekty w FESie i może zrób próbę przelewową.
Printable View
Witam miałem podobny problem wypnij czujnik temperatury cieczy jeśli auto zapali bez problemu to przyjrzałbym się wtryskom lub regulatorowi ciśnienia HP - zobacz, jakie masz korekty w FESie i może zrób próbę przelewową.
Mam prośbę o radę co posprawdzać w moim przypadku. A mianowicie, od jakiegoś czasu mam problem z odpaleniem jeśli samochód postoi z włożonym kluczykiem. Jeśli odpalę po tym jak pogasną lampki to odpala bez problemu. Jednak jeśli postoi trochę to kręci, ale bardzo słabo odpala. Wyjmuję kluczyk wkładam i jeśli odpalę szybko to nie ma żadnego problemu. Naładowałem świeżo aku, wymieniłem filtr paliwa i pytanie do czego podejść teraz?
raczej to nie żaden problem z autem tylko z tym że nie masz pojęcia o dieslach? podpowiem, grzanie świec żarowych jest zaraz po włożeniu kluczyka i trwa max do kilkunastu sekund jak jest siarczysty mróz.
Boże Święty.. myślałem, że to żart. W dieslu grzeją świece i zazwyczaj odpala się auto po zgaśnięciu kontrolki (spiralki) na desce. W benzyniaku masz świece, ale iskrowe i to całkiem co innego, bo one nie grzeją, tylko dają iskre i tam akurat nie ma problemu z odpaleniem po dłuższym przetrzymaniu auta na zapłonie.
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
OK może doprecyzuję, nie napisałem nigdzie że problem jest ograniczone do zimy. Samochód posiadam już ponad 5 lat i kiedyś tego problemu nie było. Wiem jak się obchodzić z dieslem i ten problem nie ma absolutnie związku ze świecami (które też zresztą niedawno wymieniłem). Zastanawiałem się czy np. lejący wtrysk mógłby coś takiego powodować?
no ale każdy diesel bez zagrzanych świec będzie miał problem odpalic, nawet w lecie, tyle że w lecie jeszcze jakoś tam w końcu może odpali, a w zimie już na pewno nie. to moim zdaniem jest główny czynnik o jakim rozmawiamy, a poza tym te pozostałe parę % to wiadomo wiele rzeczy, kompresja, ciśnienie paliwa, jego jakość, wtryski, czujniki przepływ/temperatura itp. moim zdaniem na siłę wyszykałeś sobie problem którego nie ma.
Szczelność dolotu. Tu bym szukał. Bo będzie najtaniej zdiagnozować. Aerozol w rękę, byle jaki.
Mam to samo. Od baaardzo długiego czasu moja croma trenuje moja cierpliwość.
Wymieniłem wszystko co trzeba, plus momentami to co nie trzeba, wyjalem własnoręcznie wtryski, zawiozlem do sprawdzenia, wyszło że są ok, frezowalem własnoręcznie gniazda wtryskow, został mi kolektor z klapami. Ale wątpię by wywalenie go cokolwiek dało, ale za 5k km poleci i sprawdzimy. Cdti, czy tam mjtd ma to do siebie ze pali jak jakiś zlom a nie jak nowoczesny diesel, jak ziomek z roboty odpala pastucha to mam świeczki w oczach :)
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
panowie ja załozyłem rozrusznik od opla z silnikiem 2.0cdti,przepieknie kreci i pali
- - - Updated - - -
tylko nie boscha bo takie tez były
nie bo testowałem mam taki rozrusznik moge sprzedac.moze by zdał egzamin jakby był dozy akumulator ja mam 680 amper także się męczył
Moim zdaniem bardziej trzeba celować w zwiększenie dawki startowej, jestem pewny że coś w tym musi być, ze względu na to, że wystarczy żeby auto postało trochę na słońcu i już problem z odpaleniem... U mnie działa to tak, że im zimniej na dworze, tym lepiej pali... Najgorzej jest w fazie niedogrzanego silnika, czyli odpalam, jadę powiedzmy 2km, gaszę, auto postoi godzinkę może troszkę nawet mniej i już jest problem przy kolejnym odpalaniu.
no tosamo i ja mam ale natym rozruszniku dozo lepiej,bo on ma bendiks o jeden ząbek więcej,
Miałem dokładnie tak samo. 100% identyczna sytuacja. Przejechalem 1km na myjnie, umyłem auto, pale i sie meczy. Faktycznie dawki rozwiązały problem. Niestety nie rozwiązały "pierd*lnięcia" przy zapalaniu, więc tutaj pewnie rozrusznik by pomógł. Wydaje mi się, że rozrusznik + dawki = idealne odpalanie.
ja itak mam po chipie ale piernik wie co gosc tam porobił bo wydaje mi się że spaprał robote
Ja nie wiem, mam wrażenie że moja pali raz tak raz siak, ostatnio przy pierwszym odpaleniu wzorcowo, przejechałem 500m pod sklep i stanąłem na lekkim pochyleniu, przy kolejnym odpaleniu musiałem dłuuugo kręcić zanim zaskoczyła, nie mam pojęcia skąd ta zależność. temp. ok -6. Nie jestem zwolennikiem zwiększania dawek paliwa od tak. Nie koniecznie to jest powodem problemów z rozruchem.
jak stała ci z górki przód do dołu i niechciała zapalić to objaw padającej pompy wysokiego ciśnienia.miałem tak w astrze. ja znowu mam najgorzej odpalic jak mam rezerwe niewiem co ma to wspólnego
- - - Updated - - -
piekne te nasze alfy ale czasami zabardzo kaprysne
U mnie wymiana rozrusznika z 2,4 naprawilo problem odpalania
Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
a jakiej mocy masz akumulator
Czy ktoś się orientuje czy w Krakowie nadal można u tego magika zwiekszyć dawki? W Belli juz wymienione zostało wszystko, łącznie z remontem silnika i nadal odpala jakby chciala sie udławić. Ostatnią częścią jaka wymieniono była "pompka wtryskiwacza" i to na regenerowaną i efektu brak. Moja Włoszka jest bardzo bardzo ekstrawagancka i pozostaje mi tylko opcja z Chip Tuningowcem.
troche dziwna kolejność, najpierw rzeczy najtańsze i najprostsze min klapy, spr. wtryskow, spr czujnikow, spr ustawienia rozrządu , szczelnosc, kompresja, aku, rozrusznik i dawki startowe, remonty silnika i pompy wys. cisnienia to raczej na koncu, chyba ze jest ewidentny problem zdiagnozowany
ja powiem ponownie rozrusznik od 2.0cdti pali przepięknie leciótko kreci iszybko
Wszystko juz sprawdzilismy, silnik musial byc przy okazji cieknacej uszczelki pod głowicą zrobiony. Bo jak tu nie sprawdzic głowicy jak wszystko wyjęte. Czujniki nowe, rozrusznik nowy nie bawiłam się w regeneracje bo juz dwa były zajechane. Wydaje mi się, że rozrusznik jest dobry na jakiś czas tylko. Niestety u mnie nie pomogło. Szczelność i kompresja ok. Juz nie mamy pomysłów powoli. Jedyna opcja dawki startowe. Wszystko jest sprawdzone moj Ojciec to mechanik i siedzi w tym aucie non stop. Sam juz się do tego stopnia wkurza że woli kupić drugą Alfe i wszystkie nowe części przerzucić. A jest tego troche. W auto wpakowaliśmy już okolo 15 tysiecy.. I miała być igła i na koniec wymian zaczeła się dusić przy odpalaniu po spadku temperatury do -15 od tamtego momentu jest koszmar!
Jeżeli ciężko odpala przy - 15 to raczej nie dawki, bo przy takiej temperaturze dawki paliwa są duże i powinna odpalać ładnie bez problemu.
Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka
a czujnik temperatury pokazuje rozsądne wyniki (temp powietrzacw dolocie i temp paliwa) jak cisnienie paliwa przed rozruchem i w trakcie? swiece zarowe sprawdzone po wykreceniu czy prawidlowo nagrzewaja koncowke? auto ma ori program czy bylo chipowane (nieumiejetnie)? egr byl na probe zaslepiany? jak paliwo, moze jakies kiepskie?
Jesli chodzi o czujniki to wszystko sprawdzone, auto nie bylo tuningowane, swiece nowe sprawdzone. Egr byl czyszczony. Paliwo tylko z jednej stacji sprawdzone. Mamy dwa diesle i tamten dziala bez zarzutu. Dzisiaj dalsza czesc sprawdzania.
Witam kolegów , nie będę zakładał nowego tematu tylko piękne się , otóż zona miała 2 razy że alfa odpala za 4 razem i jak dłużej pokręcić , zmieniłem rozrzad i może za słabo dokrecilem koło walka rozrządu ? Albo ten czujnik pod nim ? Czy któraś z tych rzeczy może mieć wpływ na jakość odpalenia
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Po wymianie paliła od strzała , dla mnie za każdym razem a żona dziś mówiła że drugi raz jej się tak zdążyło , a np jakaś inna przyczyną ? Może coś gdzieś nie łączy ?:/
Po wymianie czego, rozrządu?
No tak , i termostat zmieniłem ,przyjedzie żona to sprawdzę to koło czy nie ma luzu
Nie , na swoje znaki , ale to ciężko zdążą się sporadycznie , może kulki ma luz ,
No ale w sumie trochę już minęło km od wymiany , a może to być złej jakości paliwo ?
No skoro tak to na pewno mam przedstawiony , bo kiedyś zmieniłem w 156 19 jtd to znaki się zgadzaly , a w tej 159 8V liczyłem że będzie tak samo ale po zdjęciu osłony i ustawieniu górnego koła dół mi się nie zgadzał tak jak w poprzedniej alfie
Witam. U mnie okazało się że dwa pierścienie były nie szczelne. Jednak próba olejowa wyjaśniła temat. Pozdrawiam.
Podniesienie dawek, wywalenie egr, dpf, klap z kolektora, wyczyszczenie kolektora i zaspawanie otworów po klapach nie wnioslo nic nowego w temacie kiepskiego odpalania. Nadal opalanie auta po długim postoju mi się nie podoba. Muszę szukać dalej.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Wymień rozrusznik na mocniejszy jak masz 1,9 to laduj od 2,4 kręci jak szalony. Jeśli nadal to nie to, to sprawdź rozrząd na blokadach jeśli dalej nie to to ciśnienie paliwa, kompresja itp. Wykluczam słaby akumulator bo to pierwsze się sprawdza