A gdzie w jego wypowiedzi napisane jest ze chodzi o 1.6 z Alfy?
Printable View
No przepraszam Cię. Oczywiście, że masz rację. Przecież to forum VW.
Po co ja z Tobą dyskutuje?
Który z Twoich wpisów wniósł coś w temacie:
1.6 MJTD czy 2.0 MJTD z TCT ?
To co mi się nie podobało w 1.6 to bardzo wolne nagrzewanie się (dyskwalifikacja dla mnie) oraz wyraźne odczucie kiedy turbina zaczynała serio dmuchać. Mój klekot (2.0 ale TDI) dużo płynniej rozwija moc. Na początku po przesiadce z mTJD 1.9 8v 160KM aż dziwne, ale teraz bardzo to lubię.
420Nm ładnie, ja obecnie chwilowo mam 380 na rozeznanie, w SUVie chyba wystarczy. W TCT limit tych sprzęgieł jest ustawiony na 350Nm. Podobno daje radę na więcej, ale nie znam nikogo kto by na taki mod się odważył. Te które znam mJTD z TCT nie były dłubane i mają spory przebieg. Gdyby nie TCT to 440Nm+ jest zupełnie realne.
Ja sie wypowiem o 1.6 - mam go co prawda z manualną skrzynią, chip na 130KM. Usunięty DPF i EGR. Przesiadłem się z MiTo QV i mocy i frajdy z jazdy jest odczuwalnie mniej. Pali w mieście kolo 7 litrów(KRK), w trasie 140km/h to około 6 litrów.
Gdybym miał kupowac jeszcze raz brałbym 1.75TBi albo 2.0 JTDM.
Co do eksperta Andrzeja - 1.6JTDM - to jednostka z Nuova Bravo i tam była czasem oferowana bez filtra DPF. Porównując się w wiedzy do Cinka przyprawiasz się o groteske.
Az 6? Przy licznikowych 140 moja Julcia 1.4MA TCT pali ok litr więcej. Ale wystarczy przekroczyć tę 140 trochę i już się robi +2l i tak dalej...
Ja raczej 1.4 MA, bo mi wystarcza, mało pali i szybko się zagrzewa. Diesla kupuję tylko z fabrycznym Webasto.
Trochę ;) Będę musiał się do Cinka wybrać z moim TeDI, aby zaradził coś na diesel-gate :cool:
Jeden i drugi silnik ma slaba charakterystyke momentu w dolnych obrotach.
Program 2.0 zdecydowanie ozywia.
U siebie bez dpf przy 225/ 470 i licznikowej trasie 140- 150 km/ h,spalanie mam 7.2 litra badz te okolice ( opony 215) .
raczej normalne - za słaby silnik pali więcej
2.0 najlepszy wybór i ekonomia i dynamika
jeśli TCT występuje teraz w poliftach z silnikami 150KM to polecam ten bardziej od wersji 175 z tego względu że nie mają turbodziury na dole (inna turbina), jeśli jednak myślisz o używce, to wiem że napewno przedlifty występowały w wersjach 140KM z TCT bo o mało takiej nie kupiłem...
mistrz riposty zawsze na miejscu ;) heh