Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale
No przepraszam Cię. Oczywiście, że masz rację. Przecież to forum VW.
Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale
Po co ja z Tobą dyskutuje?
Który z Twoich wpisów wniósł coś w temacie:
1.6 MJTD czy 2.0 MJTD z TCT ?
To co mi się nie podobało w 1.6 to bardzo wolne nagrzewanie się (dyskwalifikacja dla mnie) oraz wyraźne odczucie kiedy turbina zaczynała serio dmuchać. Mój klekot (2.0 ale TDI) dużo płynniej rozwija moc. Na początku po przesiadce z mTJD 1.9 8v 160KM aż dziwne, ale teraz bardzo to lubię.
420Nm ładnie, ja obecnie chwilowo mam 380 na rozeznanie, w SUVie chyba wystarczy. W TCT limit tych sprzęgieł jest ustawiony na 350Nm. Podobno daje radę na więcej, ale nie znam nikogo kto by na taki mod się odważył. Te które znam mJTD z TCT nie były dłubane i mają spory przebieg. Gdyby nie TCT to 440Nm+ jest zupełnie realne.
Ostatnio edytowane przez Imć ; 09-10-2016 o 21:28
Ja sie wypowiem o 1.6 - mam go co prawda z manualną skrzynią, chip na 130KM. Usunięty DPF i EGR. Przesiadłem się z MiTo QV i mocy i frajdy z jazdy jest odczuwalnie mniej. Pali w mieście kolo 7 litrów(KRK), w trasie 140km/h to około 6 litrów.
Gdybym miał kupowac jeszcze raz brałbym 1.75TBi albo 2.0 JTDM.
Co do eksperta Andrzeja - 1.6JTDM - to jednostka z Nuova Bravo i tam była czasem oferowana bez filtra DPF. Porównując się w wiedzy do Cinka przyprawiasz się o groteske.
Az 6? Przy licznikowych 140 moja Julcia 1.4MA TCT pali ok litr więcej. Ale wystarczy przekroczyć tę 140 trochę i już się robi +2l i tak dalej...
Ja raczej 1.4 MA, bo mi wystarcza, mało pali i szybko się zagrzewa. Diesla kupuję tylko z fabrycznym Webasto.
TrochęBędę musiał się do Cinka wybrać z moim TeDI, aby zaradził coś na diesel-gate
![]()
Jeden i drugi silnik ma slaba charakterystyke momentu w dolnych obrotach.
Program 2.0 zdecydowanie ozywia.
U siebie bez dpf przy 225/ 470 i licznikowej trasie 140- 150 km/ h,spalanie mam 7.2 litra badz te okolice ( opony 215) .
raczej normalne - za słaby silnik pali więcej
2.0 najlepszy wybór i ekonomia i dynamika
jeśli TCT występuje teraz w poliftach z silnikami 150KM to polecam ten bardziej od wersji 175 z tego względu że nie mają turbodziury na dole (inna turbina), jeśli jednak myślisz o używce, to wiem że napewno przedlifty występowały w wersjach 140KM z TCT bo o mało takiej nie kupiłem...
mistrz riposty zawsze na miejscuheh