http://www.autodeltashop.com/product...roducts_id=511
Printable View
Tylko zrozum że nikt Ci nie chce tutaj źle doradzić wręcz przeciwnie chłopaki chcą CI oszczędzić trudów przez które to albo sami przechodzili albo są tu na tyle dlugo że wiedzą że to nie ma sensu. Bez grubego portfela sie za to nie zabieraj poważnie kivi84 pokazał jak to wygląda w miare profesjonalnie i jakie tą są kwoty. Oczywiście można gdzieś szukać oszczędności gdzieś coś zlecić (odelżenie koła np itp.) ale o to naprawdę nie wiele zmienia :) bo jak sam pisałeś na początku chcesz zachować "fajną" charakterystykę JTS'a co przy założeniu że to ma mieć 200 koni odrazu skazuję Cię na porażkę niestety doprężenie silnika zmiana wałków na "ostrzejsze" szukanie mocy w wysokim zakresie obrotów zmiana kasowania luzów zaworowych na mechanikę spowoduję że auto stanie się mocno nie do użytku codziennego, chyba już wszyscy zapomnieli o kolejnym obowiązku serwisowym w tym wypadku a mianowicie regulacja zaworów co te pare tyś km. Nie to naprawdę nie ma sensu chyba że kochasz to auto jak co poniektórzy z nas i jesteś wstanie poświęcić naprawdę dużo (kasy czasu a przedewszystkim KASY :) ) i żyć z jego ułomnościami jak już uzyskasz swój cel.
BTW. Z chęcią bym zobaczył takie 2xx konne włoskie wolnossące dziko kręcące się R4 :D
Wniosek jest jeden - nie ma w tym silniku łatwego sposobu na dojście do 200koni albo się idzie grubo albo wcale, generalenie pewnie wtedy przeskoczy się i te 200koni tylko po co ?? 3.0 V6 ma 220 koni w serii a koszt swapa nie porównywalnie mniejszy nawet biorąc pod uwagę remont :)
Niestety to nie Honda gdzie silnik da się złożyć z paru klocków za parę złotych (bardzo bardzo dużo części) i zbliżyć się do zakladanych mocy. Do tego auta z blachy ryżowej (lekkie) i wyniki robią się same :)
Jest jeszcze jedna kwestia. Ty chcesz wydać kupę kasy na zrobienie z N/A 200 PS. Może się uda, może nie...Właściciel Ibizy dowie się, że się zbroisz i...Ty wydasz mnóstwo pieniędzy aby uzyskać 20 koni przyrostu, on wyda 900 zł i zrobi program i z 150 koni będzie miał 180...I znów zostaniesz w tyle...
Recepta jest jedna....sprzedaj i kup 3.0 albo coś z turbo. W przeciwnym razie każda Ibiza z 2.0 tdi (150 ps) będzie Cię rozjeżdzać, a Ty będziesz szukał pół środków aby je objechać. Jakiekolwiek N/A, nie ważne jak fajne by nie było, nie ma szans w pojedynku z turbo, z tej samej pojemności.
Więc albo kup coś innego, ale wybierz innego przeciwnika:-)
Pozdrawiam i powodzenia
Teddy84, to cofnij stronę do tyłu na samą górę i całą resztę przeczytaj...
Sorry panowie, ale was też trzeba usunąć, bo piszecie brednie, z masą 1.9 i 2.5 tak samo pieprz........ jak ja porównując do 1.9 do 2.0, a nawet wam gorzej wyszło.
Katalogowe SW 2.5 warzy 1405 1.9 1355 kilo (naprawdę odpowiednio 1411 i 1352). Natomiast to co wy do mnie się czepiliście to katalogowo (nie miałem nie ważyłem) 1.8 1315 i 2.0 1335. Ogólnie ja się machnołem o 30 kilo, wy o 60- kogo tu usunąć :eek:
Wal dalej co tam machnąłem, czasem to ja myślę zresztą co tam myślę widziałem na oczy jedną super Alfę z tego forum, ogólnie szkoda gadać. Tak samo jak uwielbienie dla Q2 i jej tu szerzona pancerność- się posłuchałem i bez toru się rozklekotała
Nie wiem skąd ty to bierzesz ale wg tego z czego ja korzystam do porównania http://www.alfa156.net/fr_index.html?/teknisk.html to róznica miedzy TSem a V6 własnie tak wychodzi JTD 1.9 akurat tu niema ale w innych opracowaniach podawana jego waga jest taka jaką ty bierzesz do porównania więc nie wiem o co chodzi :).
Nikt Cie nie chce usuwać tylko twój post bo lekko się mijasz z prawdą i tyle :)
No więc lecimy
2.5 V6 - 1405kg - http://www.carfolio.com/specificatio...ar/?car=110748
2.0 JTS - 1285kg - http://www.carfolio.com/specificatio...ar/?car=110770
1.9 JTD 1305kg - http://www.carfolio.com/specificatio...ar/?car=110792
1.8 TS - 1285kg - http://www.carfolio.com/specificatio...ar/?car=110704
Dokładnie 120kg na przedniej osi różnicy. Przeniesienie akumulatora do bagażnika tego nie naprawi :)
Ważne, żeby porównywać auta z tego samego roku, np. przed FL dla 1.8 i 2.5 jest to odpowiednio 1230kg i 1320kg, nadal ok 90kg...
Ja biorę dane z wagi, samochody na rezerwie, różnica w przypadku 2.5 i 1.9 to ilość płynu chłodzącego, inna pojemność miski olejowej i około 2 litrów paliwa maksymalnie
Dokładnie z takiego papierka do 1.9, do Busso warzyłem z ciekawości po kupnie
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=124513&stc=1
Krusz widziałem twoją, akumulator w bagażniku wygląda elegancko, gdzie kupiłeś to pudło na niego????????
Nie wiem, może Ci rdza podłogę wyżarła albo prównujesz przedlifa i polifta, bo jeszcze nigdy nie widziałem, żeby producent zawyżył masę auta :)
Jeśli chodzi o różnice to jednak bardziej ufam producentowi niż jakieśtam nie-wiadomo-kiedy kalibrowanej wadze ;)
Pudło na akumulator pochodzi z Rallyshop-u.
Ja wierze wagom które to samo pokazują co fabryka, mam w domu auto w którego dowodzie pisze masa 930 kilo, w fabryce było ważone i wyszło 1038, wagi na jakich ważyłem ten samochód pokazywały 1035 do 1040, czyli mały rozrzut.
Akurat 1.9 było ważone w ASO Alfy
Tak przy okazji bo się wypowiedziałeś w temacie..
Ad. 1: Gdzie mogę znaleźć kute korby za 1500zł? co to za producent bo jedyne co znalazłem to były okolice 2600 i chętnie bym zbił ten 1000zł z ceny..
Ad. 2: Jak montowałeś swojego TSa Turbo to jakieś specjalne części do rozrządu były brane ? Wzmocniony pasek ? inne rolki, napinacze ?
Ad. 3: Wiem że Autodelta robi lżejsze koło bo takowe mam w aucie.. Fidanza wiem że robi do Hond ale też robi do Alfy ? :)
http://sklep.turbobmw.pl/index.php/p...rged-rods.html
Patrzyłeś tam?
Jeśli chodzi o wagę, to mój polift waży 1280. A przynajmniej tyle ma w dowodzie.
1. Jak ja robiłem korby to gotowce mial tylko pauter, wiec zrobilem na zamowienie w maxspeedingrods za okolo 1600zł. od tej pory jak im dostarczylem oryginalne blueprinty korb fiat/alfa to mozesz te korby kupic prawie wszedzie, np techno 5, prism, http://www.ebay.co.uk/itm/for-Alfa-R...item20d5035a8f
ceny od 1100 do 1500
ps. jak bedziesz chcial kupic korby to spytaj sie o dokladny rozstaw miedzy srodkami otworow, bo wszystkie prawdopodobnie sa zrobione tak jak moje czyli
145+/-0.003 a po tym wszystkim zrobilbym 144,5+/-0.003 albo nawet 144
jak juz bedziesz kupowal to na pw moge powiedziec o co dokladnie chodzi.
2. rozrzad oryginal od taniego fiata i wywalone walki balansujace. ogolnie nie slyszalem zeby ntn skf itp robil jakies wzmacniane rolki czy napinacze. pasek tez raczej nie peknie jak bedziesz uzywal z glowa podczas startowania.
3. fidanza robi do wiekszosci popularnch marek samochodow i robila takze kilka lat temu dla paddy'iego (2.0TS) z irlandii jak dobrze pamietam. odezwij sie do nich to ci zrobia.
Apropo koła to wydaję mi się że to Autodelty jest w pełni wystarczające.. czuć różnicę przy zwykłym 1.6 TS więc przełoże je po prostu do budowanego silnika bo nie chce mnożyć kosztów które już poniosłem.. ogólnie nie wiem ile Autodelta zdjęła kg z tego koła a ile fidanza zdejmuje ale defacto warto więcej ściągać?
Aktualnie zastanawiam się czy brać Wossnera tłoki kute czy z CPS piston specials też kute.. cena niemal identyczna w sumie.. Wossner może wyjść taniej bo czasami w sklepach są promocje na nie a CPS ma sprzedaż tylko u siebie.. czy w ogóle robi to jakąś różnicę jak jedne i drugie kute.. Tyle że Wossnery mają CR 8.5:1 a CPS 8:1 .. Cena na tą chwilę za Wossnery 2503zł za 4 sztuki a za CPS 2703zł za 4 sztuki..
Następnie korby fajnie że napisałeś tu o tym bo to 1000zł w kieszeni od tego co znalazłem.. czyli np. Techno5 korby będą ok tylko mam się dowiedzieć o dokładne wymiary, ten rozstaw otworów?
Rozrząd w takim razie pocieszające że nie trzeba nic rzeźbić.. ja wałków pozbywam się sposobem Łukasza z AC zmieniam blok z 2.0 na 1.8 i wszystkie elementy tłoki, kobry i wał będę spasowywał z tym blokiem.. już sprawdziłem że tłoki różnią się raptem o około 1mm.. więc bez problemu się to rozwierci i spasuje.. korby są takie same w 2.0 i 1.8 mam oba do przymiarek.. wał muszę oddać do sprawdzenia czy jest ok czy do szlifu i trzeba na wale z przeciwwag trochę mas stoczyć bo są one większe niż te na wale od 1.8.. wtedy wszystko zacznie siedzieć razem.. Koło zamachowe muszę założyć na wał i oddać do wyważenia wtedy..
i blok mam już właściwie gotowy do dalszych prac.. tylko dokupić śrubki arp do trzymania wału bo przy korbach są w komplecie..
A to co robisz u siebie?? 2.0 TS turbo??
Wossnery kupowałem po zniżkach za około 1850-1900zł (musieli je zrobić w Niemczech bo nie mieli ich na stanie w pl ani w de). cena chyba nie do pobicia.
Co do koła zamachowego to nie mam danych co zrobiła fidanza, ale jeżeli ma to iść do silnika turbo to bym w ogóle się tym nie przejmował. Przyspieszać będziesz mocą (300-400KM), wiec lekkie koło tu nie zrobi odczuwalnej różnicy. Poza tym hamowanie silnikiem się przydaje.
Co do korb to odezwij się do mrowczana z fmic.pl i popytaj się o korby prism czy maja gotowy projekt (jak nie to mogę ci udostępnić jak będziesz potrzebował), jak tak to niech podadzą rozstaw środków czopa wału i tulei tłoka.
kidzio z re5pect.pl importuje techno 5.
Nie wiem kto importuje pec.
Do maxspeedingrods musisz się odezwać sam albo ebay.
Do korb w cenie ok 1000-1500zł nie każdy daje arp2000 w zestawie(koszt około 300zł).
Jak sam będziesz ściągał korby np od maxspeedingrods (Singapur) to oni są wstanie tak wysłać, ze korby poleca do uk, a potem kurierem do ciebie i nie płacisz cła bo singapur był/jest kolonia Angielska.
Oczywiście najlepiej było by gadać z kimś, kto ma takie korby na stanie, ale to raczej nie możliwe.
Co do paska rozrządu to muszę pogadać gates, żeby zrobili pasek w wersji racing. Ciekawe tylko jakie musiałoby być min zamówienie.
pozdro
Taki jest plan.. od dawien dawna ;) inaczej nie ładowałbym tyle kasy w inne pierdoły.. do tej pory auto było szykowane właśnie pod ten końcowy cel czyli włożenie silnika 2.0 TS Turbo bez wałków balansujących.. Po to pchałem do auta Brembo z GTA i gwint i PU.. następny krok to poduszki silnika z PU żeby silnik Turbo miał na czym się wygodnie usadowić..
Docelowo ma być szybko, głośno i twardo a we wnętrzu luksus czyli tak jak jest skórka, klima, dobre audio, piękna włoska estetyka ;) + dodatki jakieś wskaźniki które już mam w słupku i dojdzie pewnie jakiś mały ekran do Vems'a albo EMU..
W takim razie Wossner zdecydowanie wygrywa z taką ceną :)
Z korbami będę się odzywał w sprawie tych wymiarów jak będę przed zakupem tych dwóch elementów (Tłoki, korby)
Re5pect ma te korby Techno5 właśnie ze szpilkami ARP 2000 w cenie 1600zł więc to chyba dobra cena.. o ile te korby nie mają jakichś różnic że te od maxspeedingrods albo prism są lepsze od techno5..
Z kołem zamachowym tak właśnie myślę że przyspieszać będzie mocą a koło to mniej lub bardziej potrzebny dodatek więc nie ma co ładować kolejnej kasy skoro mam już Autodelty..
Wszyscy używają tych samych odkuwek produkowanych gdzieś w chinach, taiwanie, malezji, singapurze itp., a resztę obrabiają frezarki cnc, więc bym się tak nie martwił o ile mają dobry program i wymiary. Ludzie kupuja prism i techno5 i pec i eagle i sie nie słyszy żeby się połamały.
Emu z tego co wiem to póki co nie ma możliwości podłączenia zew wyswietlacza i raczej nie bedzie miało bo Jadzwin twierdzi, ze to nie potrzebny bajer. Mają możliwość podłączenia smartphone'a przez bluetooth(vems tez).
Co do poduszek silnika to bym nie przesadzał. Wystarczy, że zrobisz tylna poduszkę skrzyni z PU i ewentualnie dorobisz tuleje PU do górnego mocowania. Na wszystkich z PU można jeździć raz w tyg na torze, ale jako DD zwariujesz od wibracji i szarpania cała budą(jak opanujesz miedzy gaz przy zmianie biegów to szarpanie się zmniejszy).
Skoro już rozmawiamy o turbo to jeżeli mogę spytać w jaką moc celujesz? Jakieś turbo masz upatrzone? Co z kolektorem i głowicą?
Ja np długi czas walczyłem z wysokim EGT, które uniemożliwiało mi zabawę. Dopiero przejście na niedzieloną muszlę wydechową na flanszy T3 i zew WG 45mm ze screamer pipe'm chyba załatwił sprawę.
W takim razie dobrą ofertą mi się wydają te Techno5 już ze śrubami arp za 1600 ;) więc jak coś to będę się w ich kierunku kierował po sprawdzeniu wymiarów..
Co do SA.. trochę boli cena nie ukrywam.. liczę że może odkryje w tej dziedzinie jakąś amerykę i znajdę coś tańszego w najbliższym czasie.. ale jak nie to pewnie stanie na Vemsie bo do niego o ile widziałem jest zewnętrzny wyświetlacz.. chyba nawet u Ciebie zresztą jest jak pamiętam ;D
Nawet przy czerwonych PU ? bo zamierzałem na czerwonych zrobić tylko żeby poprawić delikatnie sztywność a po prostu przedłużyć żywotność.. sądzę że będzie ok.. to też będzie test jak przy aktualnym silniku nie dam rady to faktycznie okaże się że później będzie bardziej nie do zniesienia.. Tuleje PU do górnego mocowania do obu łap już mam wymontowane i się powoli zbieram żeby do Olkusza je wysłać niech sensownie to opracują żeby nie rozpadło się zbyt szybko..
Co do mocy tak mi się marzy coś z 3xx.. najchętniej gdyby było 350 byłoby naprawdę spełnieniem marzeń o tej furze.. GTA są piękne ale V6 w takim małym aucie jakoś nigdy nie chciałem.. a tu będzie fajnie brzmiące 4 cylindry z turbo i BOVem ;)
Co do turbo moja wiedza jeszcze jest mała, na razie stanąłem nad dopracowaniem tematu bloku, tłoków itp.. wstępnie myślałem nad turbo z Fiata Coupe 20vt, troszkę grzebałem i w końcu wybrałem Greddy TD-05H 18G które jest do mocy 400 koni.. choć przyznam że to było jakiś czas temu już i nie pamiętam już co mnie skłoniło do tej turbiny.. ostateczny wybór i tak będzie trzeba podjąć w konsultacji z kimś kto więcej o tym wie.. Kolektor jeszcze nie wyspawany bo bez auta i silnika wsadzonego do komory nikt nie chce rzeźbić niestety bo chętnie bym zrobił kolektor już teraz i miał gotowy..
Głowica leży i czeka od 2.0 TSa.. na pewno będzie porting z kolektorami i troszkę poszerzenie kanałów zarówno w głowicy jak i kolektorach.. do tego kolektor dolotowy metalowy od starych TSów do którego dorobię nową flanszę na przepustnicę od V6 Busso żeby większy przepływ był bo strasznie wąskie gardło jest przy przepustnicy w tym kolektorze.. Ale co do samej głowicy myślałem nad zmianą zaworów na większe ale to chyba zbędny trud.. skupię się na dobrym portingu, troszkę ją dopieścić.. splanować pod nową uszczelkę i chyba tyle będzie ok.. + ostrzejsze wałki a w tej kwestii myślałem nad przeróbką wałków.. są firmy które to robią tylko pytanie ile to pożyje zanim się zetrą.. bo słyszałem że lubią się te przerabiane krzywki ścierać..
Co do flanszy to o ile dobrze ogarniam w tej turbo Greddy TD05 18g już jest flansza do kolektora T3 z niedzieloną muszlą.. a WG niby jest zintegrowany.. ale jest jakaś podwersja która może być bez WG żeby zamontować zewnętrzny.. tyle że czy zewnętrzny WG jest wymogiem dobrej pracy tego całego sprzętu ?
Screamer pipe :D to musi nieźle huku robić.. i u mnie na pewno nie będę go wkładał ;D (Jak masz filmik to możesz się pochwalić ;D)
Chryste ale się rozpisałem :P
Pamietaj, że jak robią poduszki z PU to są pełne w środku i czy to będzie 75SHA czy 90SHA to sztywność bardzo mocno się zwiekszy! Normalnie masz tam komory które pracują żeby wytłumić ruchy silnika. Ja mam tylko tylna poduszke zrobiona z PU i jestem zadowolony. Jezdziłem autem którego silnik był powieszony tylko na PU i słabo było. Tych co znam jak już zrobili, bądź kupili, to ratowali się nawiercaniem żeby choć trochę zaczęły tłumic prace silnika.
Dla przestrogi to powiem ci jeszcze, że to nie tylko kwestia wibracji na niskich obrotach ale także rezonansu w jaki wpada karoseria przy niskich obrotach. Tak powyzej 2500 nie ma juz tego efektu.
Jak chcesz turbo TD05H 18G to wtedy najlepiej szukac turbo z EVO (jak najnowsze) z dupą 10.5T. Turbo jest na twinscrollu i dosc pancerne. Tak z własnego doswiadczenia to moge ci podpowiedziec zeby brac jakies turbo z ciepłą strona, które bedzie miało AR 0.86 (bedzie mniejsze EGT i lepsza góra) i najlepiej wirnik turbiny rozmiarów TD06H (im mniej łopatek tym lepiej)
Co do kolektora to najpierw zdecyduj się na turbo zeby z odpowiednia flansza zrobic. Co do samego kolektora to moge ci podpowiedziec zeby zrobic go z mozliwie jak najwiekszej srednicy rurek 44,5x2mm powinny dac rade.
Co do głowicy to wałkami bym się poki co nie martwił bo przy forced induction powietrze jest wciskane do cylindrow. Jak kiedys stwierdzisz, e nie podobaja ci sie kreski bo moze byc lepiej na dole lub na gorze to wstawisz sobie wałki.
Z głowicąto najważniejsze zeby jak najmocniej obrobic kanały wydechowe bo sa strasznie małe(mniejsze od uszczelki), przynajmniej dopasowac do uszczelki. Wieksze zawory pewnie by cos daly, ale ciezko mi sie wypowiedziec w tym temacie.
Przepustnica z busso jest elektroniczna wiec odpada. Kup przepustnice z fiata coupe turbo (marea bravo itp.). Jest wieksza od tej z TS i ma TPS i silnik krokowy ktore łatwo da sie ogarnac na SA.
Do tego dobrze by było miec wydech srednicy 76,5x1.5mm.
Ja zrobiłem zew WG z takiego wzgledu ze niedzielone muszle maja lepszy przeplyw spalin do i z turbiny i do tego mozna miec troche mniejszy wydech (u mnie DP 3" i reszta 2,5") bo jak wchodzi na doladowanie to reszta spalin ucieka pod samochod rurka 44,5mm.
Dzwiek jest konkretny ;)
Bede teraz w tygodniu jakos na hamowni to nagram filmik ;)
Ogólnie wysokie EGT to najgosze co moze być. Zabije ci to cała zabawe, wiec lepiej dobrze na poczatku wszystko przemyslec bo pozniej jak to wszystko bedzie za małe to spaliny na 5 biegu beda dochodzily ci do np 1080 C. Samo turbo potrafi byc takim oporem dla spalin, że jezdzac normalnie po miescie do 3tys ob bedziesz mial 800C.
Ja ciagle nie jestem zadowolony z EGT i ciagle cos zmieniam. Wydech juz chyba ze 3 razy, a ostatnio nowa muszla i zew WG. Na liscie mam jeszcze nowy kolektor, wieksze turbo, mocna obrobka glowicy, wydech po raz 4, a wszystko po to aby przy pełym bucie spaliny nie przekraczaly 930/50 C.
pozdrawiam
Ok, w sumie nie wiedziałem że te poduszki mają w środku jakieś otwory.. to już wiem skąd ten silnik mi tak "chodzi".. będę miał to na uwadze.. to zdecydowanie cenna porada do przemyślenia..
Czyli TD05H 18G z Evo będzie miało zintegrowany wastegate jak się domyślam.. to już jakaś odpowiedź.. ale widzę że ta dmuchawka ma dzieloną muszlę wydechową to co kombinować coś ? zmieniać muszlę na taką niedzieloną i przy okazji wirnik na większy od TD06 ?Cytat:
Jak chcesz turbo TD05H 18G to wtedy najlepiej szukac turbo z EVO (jak najnowsze) z dupą 10.5T. Turbo jest na twinscrollu i dosc pancerne. Tak z własnego doswiadczenia to moge ci podpowiedziec zeby brac jakies turbo z ciepłą strona, które bedzie miało AR 0.86 (bedzie mniejsze EGT i lepsza góra) i najlepiej wirnik turbiny rozmiarów TD06H (im mniej łopatek tym lepiej)
Co do kolektora to najpierw zdecyduj się na turbo zeby z odpowiednia flansza zrobic. Co do samego kolektora to moge ci podpowiedziec zeby zrobic go z mozliwie jak najwiekszej srednicy rurek 44,5x2mm powinny dac rade.
(Pytanie laika od czego skrót AR?)
Z wałkami ma to sens co mówisz, w takim razie też przyspieszy całą zabawę po odpada kilka tysięcy zł na starcie..Cytat:
Co do głowicy to wałkami bym się poki co nie martwił bo przy forced induction powietrze jest wciskane do cylindrow. Jak kiedys stwierdzisz, e nie podobaja ci sie kreski bo moze byc lepiej na dole lub na gorze to wstawisz sobie wałki.
Z głowicąto najważniejsze zeby jak najmocniej obrobic kanały wydechowe bo sa strasznie małe(mniejsze od uszczelki), przynajmniej dopasowac do uszczelki. Wieksze zawory pewnie by cos daly, ale ciezko mi sie wypowiedziec w tym temacie.
Z głowicą właśnie taki był plan bo widziałem że te kanały są fabrycznie słabo dopracowane.. a zawory są raczej odpuszczę też na razie.. zostawię ten zestaw jak mówisz na później, jeśli będzie coś w kreskach do poprawy to wałki pójdą do zmiany i zawory wtedy też..
No dobra.. nie wiem jaką przepustnicę ma fabrycznie 156.. ale 147 ma przepustnicę elektroniczną więc ta od Busso jest jakby P&P.. ale jak w przypadku SA czy one mają możliwość sterować elektroniczną ? Czy przepustnica od fiatów = zmiana pedału gazu na sterowany linką ? czy linka jest tylko na przepustnicy a sterowanie i tak jest "By wire" ?Cytat:
Przepustnica z busso jest elektroniczna wiec odpada. Kup przepustnice z fiata coupe turbo (marea bravo itp.). Jest wieksza od tej z TS i ma TPS i silnik krokowy ktore łatwo da sie ogarnac na SA.
Wydech jak najbardziej 3cale będzie potrzebny.. ale pewnie jakiś tłumik środkowy będę chciał wrzucić.. i możliwe że końcowy też przelotowy.. może się obejdzie bez sportowego kata i jakoś badanie techniczne będzie przechodził..Cytat:
Do tego dobrze by było miec wydech srednicy 76,5x1.5mm.
No wyobrażam sobie że przy pierdolnięciu musi nieźle ryczeć z tej rurki pod maską.. :D grube projekty wymagają i takich rozwiązań.. ale wolałbym pozostać przy normalnym WG.. ;) chętnie bym tym autem zrobił też czasem trasę = nie może ryczeć spod maski xDCytat:
Ja zrobiłem zew WG z takiego wzgledu ze niedzielone muszle maja lepszy przeplyw spalin do i z turbiny i do tego mozna miec troche mniejszy wydech (u mnie DP 3" i reszta 2,5") bo jak wchodzi na doladowanie to reszta spalin ucieka pod samochod rurka 44,5mm.
Dzwiek jest konkretny
Bede teraz w tygodniu jakos na hamowni to nagram filmik
No muszę powiedzieć że nie bardzo póki co wiedziałem z kim to obgadać, przemyśleć.. ale taki przypadek wyszedł.. a już dużo wiedzy zweryfikowałem czy słusznie myślałem i sporo kosztów się zmniejszyło lub odsunęło w czasie a to też istotne bo już i tak dużo $$$ poszło w przygotowanie tego auta.. a jeszcze przede mną:Cytat:
Ogólnie wysokie EGT to najgosze co moze być. Zabije ci to cała zabawe, wiec lepiej dobrze na poczatku wszystko przemyslec bo pozniej jak to wszystko bedzie za małe to spaliny na 5 biegu beda dochodzily ci do np 1080 C. Samo turbo potrafi byc takim oporem dla spalin, że jezdzac normalnie po miescie do 3tys ob bedziesz mial 800C.
Ja ciagle nie jestem zadowolony z EGT i ciagle cos zmieniam. Wydech juz chyba ze 3 razy, a ostatnio nowa muszla i zew WG. Na liscie mam jeszcze nowy kolektor, wieksze turbo, mocna obrobka glowicy, wydech po raz 4, a wszystko po to aby przy pełym bucie spaliny nie przekraczaly 930/50 C.
- Tłoki
- Korby
- złożenie bloku, tłoków, korb u tokarza
- Robota głowicy
- Turbina
- Spawanie kolektora i wydechu
- Vems
- Quaife do 5 biegowej skrzyni TSa i dłuższy 5bieg
- Duperele (dużo) do wszystkiego
Chyba o niczym nie zapomniałem.. a sporo już zrobione żeby móc się w ogóle w to bawić..
- Zdrowa buda (możliwe że będę lakierował na inny kolor całą kiedy silnik wyleci i wnętrze się wywali)
- Wnętrze dla przyjemniejszego korzystania już niemal ukończone
- Brembo 330 i z tyłu 276
- Sztywne i wytrzymałe zawieszenie - zrobione na nim trochę km sprawdzone
- skrzynia biegów po remoncie, rewizji więc będzie sobie działać z nowym silnikiem
- lekkie koło autodelty do przełożenia też..
- klima będzie pasować od mojego silnika więc zostanie zregenerowana i podpięta z powrotem do nowego silnika..
Będzie chyba trzeba to wyedytować do jakiegoś oddzielnego tematu xD o turbo TwinSparku bo nieźle się nagadaliśmy..
btw. jeździsz tą furką na co dzień czy to funcar na weekendy ?
AR jest to stosunek szerokosci wlotu turbiny i promienia, okreslanego od srodka wlotu do srodka wirnika w cm. Im wiecej cm to masz wieksza muszle.
Ta turbina od evo ma zintegrowany wastegate, a co za tym idzie dzielona muszle wydechowa, ale za to ma twinscrolla, który daje dobrego spoola i nie tłumi tak spalin bo 2 cylindry napedzaja jedna czesc wirnika, a 2 kolejne pozostala. WG ma 2 klapki wiecdobrze trzyma boost.
Ogolnie turbo sprawdzone w EVO wiec nie ma sie czego bac. Bardzo duzo ludzi wsadzalo je z dobrymi rezultatami do swoich projektow. W seci znajdziesz mnustwo projektow 1.8/2.0 z tym turbo, wiec mozesz zobaczyc czego sie spodziewac.
Tylko, ze jak juz zrobisz kolektor na pod turbo z EVO to juz musisz z nim zostac bo flansza tak nietypowa, ze tylko zamienniki produkowowane pod evo ci podejda.
Jak zrobisz na T3 albo T3 z TS to bedziesz mial wieksze pole manewru.
VEMS ma sterowanie elektroniczna przepustnica od wielu lat "under development" Emu chyba tez(ale nie mam pewnosci), i pewnie nigdy to nie zadziala. Zeby to mialo sens to musi byc linka z normalnym czujnikiem TPS i silnikiem krokowym osobno.
Ja mam 2 tłumiki i ostatnio nawet bylem w UK samochodem i nie ma zadnego problemu. Samochodem jezdze codziennie :)
ZEW WG otwiera sie tylko jak zapierdalam wiec jezdzac codziennie nie ma halasu.
5 bieg od autodelty to fajna sprawa. Tez se go kiedys kupie.
Ogolnie juz jedna skrzynie zajezdzilem na smierc. Jak stroilem auto na wyzszym doladowaniu jechałem na 3 biegu do konca i jak wrzucilem 4 to puszczajac sprzeglo wybilo jej wszystkie zeby z 4 biegu ;)
pozdrawiam
Czyli że czeka mnie zmiana pedału gazu też ? czy tps pozwala żeby mieć pedał jaki mam a linka będzie tylko na przepustnicy ?
Ze skrzynią wolałbym nie mieć takich przygód xD ale 5bieg autodelty to nawet w seryjnej alfie by się przydał a co dopiero w turbo.. a z ciekawości jaki vmax odnotowałeś po zrobieniu tego auta na normalnej skrzyni ? i jakie mniej więcej prędkości na każdym biegu możesz złapać ?
Skoro już gadamy to jeszcze jeden temat poruszę jak wygląda sytuacja chłodnic ? seryjne wystarczają czy masz coś grubszego założone ? bo wiatraki normalnie zostawione pewnie masz..
Ta musisz wymienic na pedal gazu z alfy 156 ktory bedzie mogl sterowac linka gazu. TPS rejestruje tylko przechylenie motylka przepustnicy. Nie wiem czy nawet ktos by ogarnal sterowanie tym elektronicznym tps z krokowcem.
v-max jakos 240km/h. w tygodniu bedetroche stroil to zobacze co tam na 5 biegu slychac. co do poszczegolnych biegow to tak duzo sie dzieje, ze jedyne co widze to zapalajaca sie czerwona lampka informujaca, ze juz czas zmienic bieg ;)
Seryjna na trasie sie wogole nie sprawdzila. Jest teraz najwieksza jaka wystepowala w alfie 156, nie pamietam dokladnie 580x420. Robiona w uk ;) 50mm szerokosci z aluminiowymi tankami. Do tego jest wentylator Spal 350mm bo oryginalny bardzo duzy amperarz mial i auto przygasalo. Ten spala pobiera jakos 8A do tego jest bardzo cienki i calkiem fajny przeciag robi. Do tego jest jeszcze chlodnica oleju mocala, chyba 10 rzedowa, ale nie pamietam dokladnie :)
ej, a o co chodzi z tym 5. biegiem od autodelty? To nadbieg?
http://www.autodeltashop.com/product...roducts_id=149 nie wiem jakie przelożenie ma :) ale jak widać po opisie dłuższe.
- - - Updated - - -
http://www.autodeltashop.com/product...roducts_id=149 nie wiem jakie przelożenie ma :) ale jak widać po opisie dłuższe.
To mam inny pomysł dla autora wątku. A jakby podejść do tego wszystkiego z innej strony i zamontować ITB? Do tego dobry kapeć na przód, i odelżyć o te 60 kg? Powinno wystarczyć ;)
Tak tylko update - EMU steruje już elektroniczną przepustnicą bez problemów :)
Czyli zyskujemy V max, ale tracimy na elastyczności na piątce, czyli w codziennej eksploatacji po mieście nie warto wydawać 1500 zeta + robicizna...
Za to zysk byłby na autostaradzie - o ile spadają obroty po zastosowaniu tego przełożenia?
Ostatnio ts spalił mi przy 140 kmh prawie 14 l gazu na 100...masakra...
5 bieg w eksploatacji po mieście? Stówą ponad ganiasz czy co?
a co to 5ty bieg na mieście ? Normalnie się jeździ 55km/h= 1550rpmów
pierwsze słyszę o tym pełnym ciśnieniu oleju, czyli co nie jeździć poniżej 2k rpm ?
wow
Przecież przy takich obrotach tym silnikiem az telepie :)
Co do oleju to zgadza się to co napisał kolega Krusz. Przy zbyt niskich obrotach i przyduszaniu silnika może dochodzić do zerwania filmu olejowego.
Poszukaj na sieci starych odcinków https://www.youtube.com/watch?v=PHZVmyjm9v0