Tryb awaryjny.Skład mieszanki ustalany w/g mapy zapisanej w ECU.
W trybie awaryjnym skład nie regulowany więc nie jest optymalny.
Przy uszkodzonej sondzie po jej odpięciu spalane z reguły spada.
Printable View
Spada ??/ a nie powinno wzrosnąć ??
Dodano po 3 minutes:
a jak można sprawdzić czy sonda działa ?? miernikiem może ??? jakie napięcie powinno pokazywać ?? czy rożni się jeżeli silnik jest ciepły czy zimny ? i jeżeli zmieniać sondę to na oryginał czy nie ? zastanawiałem się nad używką .
Sondę sprawdzisz zwykłym miernikiem(oczywiście są dokładniejsze sposoby ale ten starcza by zobaczyć czy sonda pracuje).Voltomierz ustawiasz na zakres 1 V minus podłączasz do aku plusowy trzeba wpiąć w kostkę sondy do przewodu czarnego(od strony sondy).Agrafka albo szpilka nada się do wpięcia.Na rozgrzanym silniku napięcie powinno oscylować w przedziale 0,2...0,8 V.
Moim zdaniem najpewniejszym(i w sumie najtaniej to wyjdzie)jest zakup Boscha z numerem jak należy.Używkę?Masz już przecież.
no masz racje heh :D dobra to na tygodniu sprawdzę :) i tak miałem sie wyposażyć w miernik to akurat dobry powód by kupić ;)
Sprawdzałem miernikiem sondę. I niby daje sygnał tak jak pisałeś . od 0.2 do 0.8
Cześć wszystkim
Czytam sobie ten wątek z dużym zainteresowaniem bo kupiłem sobie ostatnio 155 z TS 1,8 8V
Autko padło ofiarą WT i jest tam jak podejrzewam sporo cudów do ogarnięcia przede mną.
W moim egzemplarzu występują podobne objawy czyli szarpanie i do tego falowanie obrotów na zimnym silniku tak między 500 ,a 900. Jednak tylko i wyłącznie na benzynie. Na gazie chodzi równo jak stół, na zimnym, ciepłym bez znaczenia. Objawy szarpania są minimalne, kiedy przełączam na na benzynę wszystko wraca, falowania, szarpania itd. Dopiero kiedy naprawdę dobrze się rozgrzeje (a rozgrzewa się dość powoli) przestaje falować na benzynie. Może miał ktoś podobne objawy? (Wiem, że ten temat był poruszany ale tu jesteście na bieżąco, a pozostałe wątki trochę stare są)
Nie, kupiłem inną ale to kartofelek straszny :) szkoda mi go było to będzie jedynie dupowóz, a nie perełka
No mnie tylko zdziwiło to, że on na LPG pracuje ładnie. Przepływomierz mówisz...
Chciałbym zdiagnozować w miarę dokładnie co to zanim wdam te kilka stów bo będę ich musiał wydać sporo też na inne rzeczy :)
Jeżeli masz prostą instalację mieszalnikową to na gazie zawsze będzie inaczej niż na benzynie.Przepływomierz,sonda,przepustnica.Albo jeszcze jakaś inna pierdoła którą ciężko zdiagnozować.Musisz kiedyś pokazać ten dupowóz:o
Spróbuję ją jakoś zregenerować, oczyścić, przedmuchać, oczyścić styki itd, chociaż na chwilę, jeśli to pomoże to przynajmniej będzie wiadomo o co kamon
No z przyjemnością się w końcu spotkam z jakimiś alfaiarzami. Chętnie posłuchałbym opinii bardziej doświadczonych czy warto to to ratować jeszcze czy od razu do pieca wjechać. Swoją drogą to muszę jeszcze 33 pokazać :)
Sorry za off topic
lesio146- niby masz racje ale z drugiej strony jak masz już starsze auto to nie wiem czy lanie jakiegoś drogiego oleju ma sens, no chyba że był od początku wlewany porządny. Z drugiej strony u mnie pomógł.Poza tym opinii będzie zawsze tyle ile ludzi.
Ja ostatnio obejrzałem taki filmik reklamowy ale ciekawy, warto by to kiedyś zweryfikować samodzielnie. Chętnie udostępnić swoją 155 do takiego eksperymentu jeśli ktoś zapłaci za takie zabiegi he he. Ale serio wydaje mi się, że warto chociażby obejrzeć.
http://www.youtube.com/watch?v=lMX59wOKUQs
Dzisiaj kupuje nowa sonde z bosha zobaczymy czy pomoże przy szarpaniu ehh
Pamiętaj, żeby dać znać, czy pomogło!
Jasne ze dam znac. To tak na zimnym dalej pracuje jakby na 3 lindry i dalej na zimnym poszarpuje. Poprawila sie jedynie dynamika jazdy na cieplym silniku i jakosc pracy. Ale tak jak mowie szarpie na zimnym jakies sugestie? Myślałem by sprawdzic alternator bo jak odpalam silnik utrzymuje sie napiecie 14.3 V gdy wloncze cos z elektryki spada do 12.2
I chyba tak nie powinno być po za tym jak wlanczam dmuchawe w aucie na fula swiatla przygasaja na rozgrzanym silniku. Mysle o slabym ladowaniu .
A sprawdziłeś szczelność wydechu. Ja mam na przykład dziurę w elastycznej złączce i pewnie od tego szaleje mi sonda.
Ja mam szczelny wydech wczoraj ogladalem go przy okazji
LUCID LINES, Filmik faktycznie ciekawy. Myślę że póki takie wspomagacze nie szkodzą można zawsze spróbować. Majątku w sumie nie kosztują..
U mnie też się pojawia taki efekt "jakby 3 cylindrów". Ale nie zawsze. Z reguły dzieje się to jak jest wilgotno. Ostatnio gdy jest ciepło i sucho efekt nie występuje. Na wiosnę wymieniłem kable zapłonowe i miałem wrażenie, że pomogło, ale problem wrócił. Niedawno któregoś ranka odpiąłem przepływkę i auto rakieta. Auto ciągnęło jak szalone nawet na zimnym. Więc póki co obstawiam właśnie przepływomierz. Niestety póki co nie mam funduszy, żeby wymienić, bo jak pisałem wcześniej u mnie jest ta 4 pinowa, droga przepływka. A z zamiennikami boje się eksperymentować, żeby się nie okazało, że muszę zapłacić dwa razy.
Ja dzis bede wyciagał alternator by go oglądnąć i zobacze czego to ładowanie jest nie takie jakie powinno być jezeli roznicy nie bedzie mimo ze alternator bedzie dobrze ladowal sprawdze przeplywke. Bo ta praca jakby na 3 cylindry jest naprawde wkurzajaca.ehh
przeczytałem większość postu i ja się pytam czemu nie wymieniłeś świec i nie sprawdziłeś iskry?? może masz przebicie i dla tego szarpie
Nie koniecznie świece, ja bym raczej stawiał na kable WN
Wymienione na nowe kable i świece sprawdzona iskra. Przeczyszczona przepływka. Mam podejrzenie alternatora bo po rozgrzaniu auta i włączeniu całej elektroniki napięcie ładowania spada do 12.5 V a to jest zdecydowanie za mało może przez to sterownik w aucie wariować??
Przepływkę wymień na nową a nie czyść. Czyszczenie pomaga, czasem, rzadko, albo w ogóle :) . Sprawdź jeszcze jakie masz napięcie na sondzie.
heh jak tak dalej pójdzie to wymienię wszystko i będzie jak nowe auto heh
Zakładając temat myślę że chciałeś rozwiązać problem - toż to masz jego rozwiązanie :)
zanim wymienię przepływkę sprawdzę jeszcze raz wszystko przede wszystkim cefki może ona słaby prąd dają ehh
Przecież wymieniałeś kable a kable są z cewkami. Chyba, że ja coś źle doczytałem :D
kable się przecież osobno kupuje. Cewek nie zmienialem
A nie masz czasem ułamania na którejś cewce?
Ułamania ??? Ma ktoś z kolegów miernik napiecia i czy mógł sprawdzic jakie ma napiecie ladowania przy nie wlonczonej.elektryce a jakie przy wlonczeniu (swiatel,ogrzeania,klimatyzacji,pogrzewania szyby, radio,przeci mgielne swiatla ) doslowanie.wszystkiego jakie macie w tedy ladowanie
Tak, nie raz fajki od świec się kruszą po prostu
Aaa to co miedzy cefka a swieca tak? A mozna to.osobno l
Kupic ?
Najpierw je sobie sprawdź.
A jeszcze mam pytanie.z innej.beczki jezeli mam ladowaniena alternatora 12.8 przy wlonczych swiatlach to.zle ? A co sie.w tedy powinno dziec z autem?
Dobrze. Bez włączonych obiorników, świateł itp powinieneś mieć ~13.85V