Tak 3 jest zarąbisty. Ta... sprężystość Mixolu :D
Chociaż "cztery dawki wtrysku na cykl i każdy w innej temperaturze" też mnie powaliło :D
Tak 3 jest zarąbisty. Ta... sprężystość Mixolu :D
Chociaż "cztery dawki wtrysku na cykl i każdy w innej temperaturze" też mnie powaliło :D
No kurde ciężko sobie te dawki wyobrazić ;)
Dlaczego trudno. Przecież to proste. Silnik ma cztery takty. Każdy wtrysk przy kolejnym takcie. I mamy też różne temperatury. Proste jak drut :fuck:
Mnie osobiście najbardziej intryguje temat różnicy sprężystości dwóch cieczy. :)
Edit:
Już wiem co Autor miał na myśli! Mixol wycisza prace silnika dlatego, że jest bardziej sprężysty, więc lepiej tłumi. :)
Włodek jest tam Modem :-) :-P
Śmiejcie się ale to jest forum mechaników, czyli jakaś biedna Alicja może trafić w ręce takiego... hm... teoretyka-fantasty-ignoranta :(
Fakt oglądałem ten link i czym prędzej uciekłem
Z tymi nagarami to chyba coś jest na rzeczy panowie. Taka jest specyfika tego typu olejów. Poprawiają "lepkość" paliwa, ale mają i swoje minusy.
To była ironia z mojej strony. Mi się korekty bardzo poprawiły i będę dolewał 2T :)
Chyba mam brak poczucia humoru. Już drugi raz reaguję zbyt ..... :)
Mogę prosić o podsumowanie tematu ? ;) lać czy nie lać ? w jakich proporcjach ? Jak to się ma do filtra paliwa ?
Po zimowej przerwie na Skydd od dwóch baków dolewam 2T (LM) i tak oto korekty dla rozgrzanego silnika wyglądają:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=126458&stc=1
Przed rozpoczęciem zabawy z olejami korekty na dwóch wtryskach zbliżały się do 1.
Nie wiem jak dla Ciebie , ale dla mnie te dwa screeny są takie same ;-)
A jakiej firmy? Orlen z tego co czytałem jest w porządku. A jakie proporcje ? Na opakowaniu chyba nie bedzie napisane. Ile lać hmm na 10 litrow zeby nie przesadzic ?
Wysłane przez Tapatalk
Długi1987 masz przecież napisane, Magil stosuje 2t z Liqui Moly, propozycje to 300 ml na 70 litrów. Zresztą cofnij się o 2-3 strony i wszystko będzie napisane
A efekt "odstawienia"? Wraca wszystko do stanu z przed dolewania czy pogarsza się jeszcze bardziej. Pytam bo chce ugryźć temat z kazdej strony
Wysłane przez Tapatalk
To zapraszam do lektury...na 82 stronach masz wszystko wyjaśnione. Bez sensu jest powtarzanie wszystkiego raz jeszcze...po przeczytaniu tej lektury, temat będziesz miał prześwietlony z każdej strony ;-)
Hehe a chcialem tego uniknac :)
Wysłane przez Tapatalk
Nikt nie mówił, że będzie łatwo ;-)
Powodzenia
Tak, nowy uploader tak działa, że prócz miniaturki na dole posta wrzuca pełny rozmiar :confused:
Trochę marudziłem na cenę oleju LM, ale wcześniej na czerwonym Orlenie tak niskich korekt nigdy nie zaobserwowałem.
A czy ten olej to może też półsyntetyk?
Jak skończe orlena to zrobię test ns tym co i ty
Wysłane z mojego MT7003 przy użyciu Tapatalka
Chodziło mi o to, że wlewając paliwo, a dopiero potem olej to on się nie rozmiesza z ON...
Ja sobie nalewam do auta paliwa, a obok mam bańkę i nalewam tam z 3L potem wlewam olej, zakręcam potrząsam i wlewam dopiero do baku :)
I mam 100% wymieszany, a porównując żel do kąpieli z wodą chodziło mi o postać żelu bez mieszania po nalaniu do wanny :)
P.S Spadek mocy rzeczywiście jest, ale jak ktoś przesadzi z olejem :)
Włodek, ja stosuję identyczny :)
Orlen 2T - spalanie przy 70C.
Sthill ma spalanie o ile się nie mylę przy 130C
Jak wlejesz bezpośrednio przed tankowaniem to się wymiesza na 100%. Nie ma sensu latać z bańką.
Weź przeźroczystą butelkę wlej olej a potem dolewaj ON. Zobaczysz jak ładnie się wymiesza.
Po 200 km na Orlen 2T Semisynthetic korekty znacząco się nie poprawiły. Mocy nie jestem w stanie sprawdzić, bo sprzęgło jest już w stanie agonalnym. Wlałem strzykawką równe 250 ml na cały zbiornik czyli 50 litrów.
Tuti, po zbiorniku będziesz oceniał :) Bardziej plusowe czy minusowe masz korekty?
Ja patrzyłem na korekty dopiero po 1000 i to w trasie:)
A jak wyliczyłeś 50 litrów? 156 ma zbiornik 63 litrowy (przynajmniej moja :P) więc tak się zastanawiam jak udało Ci się 50 litrów odmierzyć? No chyba że po prostu proporcjonalnie. Jeśli 250 ml na 50 litrów to na pełny 63l bak będzie ok. 315ml 2T więc "stężenie" roztworu powinno być takie same.
Ale jaja! Ja myślałem, że zbiornik ma 50 litrów. Czyli wlałem za mało. Korekty mam bardziej minusowe, na jednym wtrysku 0,9, na pozostałych 0,4-0,2.
Półsyntetyk. LM 1052 = coś takiego http://allegro.pl/olej-do-dwusuwow-l...091260292.html
Te korekty głównie co powodują ?
Jakie są lepsze ?
dodatnie czy ujemne ?
Zerowe.
Równo policzyć dobry stosunek da się tylko tankując do pełna. Co z tego że zalejemy 50l? Przecież nie wiadomo ile litrów zostało w baku. Można tylko oszacować. Przy prawie opróznionym baku po zatankowaniu 50l zblizymy się do takiej objętości. Jednak wszyscy wiedzą jak dokładne są nasze wskaźniki poziomu paliwa (i lepiej nie schodzić do minimum pojemności baku) dlatego wydaje mi się ze najlepiej zalewać 2T przed tankowaniem i zalać do końca. Wtedy nie istotne ile litrów zalejemy i ile mieliśmy wcześniej. Wg moich wyliczeń :P jesli ma być 250ml na 50 litrów to przy pełnym baku (jak wyżej) ok 315ml 2T. Wydaje mi się że to dość oczywiste.
Przy następnym tankowaniu tak zaleje i będę obserwował bo dopiero zaczynam przygodę z 2T. Poczytałem ten temat i stwierdziłem że co mi szkodzi. Skutecznie mnie zachęciliście to spróbowania. Testowałem STP, Liqui Moly Spulung, zimą Skyyda i Xeramic i przy żadnym nie zauważyłem praktycznie żadnych zmian. No może po za wzrostem spalania.