http://www.zf.com/corporate/en_de/pr....shtml#tabs1-1
Sprawdzone :P
Waga skrzyni ZF:
Dla jednej osi od 75kg
Dla AWD od 135 kg
Printable View
http://www.zf.com/corporate/en_de/pr....shtml#tabs1-1
Sprawdzone :P
Waga skrzyni ZF:
Dla jednej osi od 75kg
Dla AWD od 135 kg
A ja uważam że gama silnikowa i moce są dla Giulietty dobrane idealnie. 240KM dla przednionapędowego hatchbacka to graniczna wartość. Dalej to już jest bezsensowny wyścig pt: "kto ma dłuższego"
Zauważmy też że Giulietta nawet QV to nie hot hatch taczka, tylko raczej dosyć wygodne GT. Giulietta ma przede wszystkim urzekać wyglądem (wew. i zew.) i mieć sportowe akcenty.
Owszem był chyba pomysł na Giuliettę GTA, ba, platforma, na której powstała pozwala na napęd Q4, wtedy można by myśleć o mocniejszych silnikach. Ale pomysł zarzucono.
Tak więc Twoje 280KM w obecnej Giuliettcie to by była inżynieryjna głupota.
Poza tym jak ktoś tu mądrze napisał, moc to nie wszystko.
- - - Updated - - -
1. Trzymajcie mnie, koszt karbonowego szkieletu zabija cenowo 4C? Kupujący jakoś nie narzekają na cenę, rozchodzi się jak ciepłe bułeczki. Wiesz jaka jest kolejka oczekiwania na to auto?
2. Obecna współpraca Mazdy i FCA miała dać na początku nową Alfę Spider. Później okazało się że będzie Fiat 124 + Abarth 124. To zgadnij czemu nie będzie Alfy Spider?
- - - Updated - - -
Nie nie, jak na niemieckim konfiguratorze weźmiesz benzyna 200KM i felgi 18 turbiny to wyskakują rozmiary opon i przód to 225,45,R18, a tył (jeśli dobrze pamiętam) 255,40,R18
Być może na niemiecki rynek właśnie taką konfigurację sobie uzgodnili, żeby odpowiadała dokładnie temu, co oferuje BMW.
Dla mnie ciekawszy jest fakt jak Niemcy wyceniają niektóre opcje, np. te 18" felgi z oponami run-flat, a jak robi to FCA Poland.
Dla Niemca takie felgi z run-flatami kosztują 790+100 euro, a dla Polaka to 4400+1300 zł, czyli wychodzi ponad 6,40 za 1 euro :mad:
Tak się zastanawiam, czy FCA Poland chce rzeczywiście sprzedawać to auto, czy tylko się nim pochwalić :P
Być może rzeczywiście po nową Giulię trzeba się będzie wybrać do Berlina, albo do Kopenhagi :rolleyes:
Bo opcjami trzeba zrekompensować akcyzę powyżej 2 litrów.
Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka
Tak. Najwyżej większy upust dostanie się
Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka
W benzynie płacę więcej za felgi z powodu akcyzy dla kopciucha? Chyba coś tu postawione jest na głowie...
Sent from my SM-G928F using Tapatalk
Nie mam pojęcia:
Załącznik 206672
W temacie kombi:
Porsche poinformowało, że przyszła Panamera będzie także w wersji kombi.
No nie wierzę, że za rok, dwa nie wypuszczą Gulii kombi.
Dziękuję za merytoryczną odpowiedź. Cenię sobie ludzi, którzy potrafią dokładnie "wypunktować" błędy w toku myślenia.
Fakt - nie przeczytałem wszystkich 9xx stron tego wątku. Natomiast np. obejrzałem Giulię, nim zacząłem pisać na temat jej wad wg mnie. Jestem w stałym kontakcie z paroma salonami AR/Fiat/Jeep i wiem, jak tam ludzie patrzą na markę AR przez pryzmat obecnej oferty. Możesz sobie pisać o bzdurach, ale rzeczywistość nie jest kolorowa - jeśli Giulia nie będzie sprzedawana w potężnej ilości egzemplarzy (a tutaj poważnym problemem jest cena auta) to marka AR za kilka lat będzie miała historię taką jak Lancia...
- - - Updated - - -
Widzisz - różni nas to, że ja jeździłem 300-konnym Focusem FWD, a Ty chyba nie. Bo gdybyś miał takie doświadczenie, nie pisałbyś w/w rzeczy. Duża moc i moment stanowi problem na pierwszych 2 biegach - ale najczęściej w sofcie masz wtedy limitery momentu i auto nie idzie pełną parą. Ale od biegu 3 w górę problemu z przeniesieniem 300KM na asfalt nie ma.
To nie jest GT. To nawet nie stało obok żadnego prawdziwego GT Alfy Romeo od dnia, gdy rozpoczęto oficjalną sprzedaż. A dlaczego to nie jest GT:
Klasa samochodów (GT) jest kojarzona przede wszystkim ze sportowym dwudrzwiowym coupe, marek takich jak Ford (Ford GT, Mustang GT na nadwoziu typu Fastback), Aston Martin np:Aston Martin DB Mark III - auto Jamesa Bonda - i szereg aut pochodzenia włoskiego: Alfa Romeo, Maserati, Ferrari. Obecnie to nieliczny segment klasy samochodów premium sport car, np. Mercedes-Benz SLR McLaren. Klasa GT w latach 50-60 XX w. przyjęła wygląd ówczesnego Streamlinera (co jest trochę mylące) i ta stylistyka jest kontynuowana do dziś. Jednakże z założenia GT był to samochód produkowany z większą dozą precyzji, dbałością o wykonanie, wygodę i wytrzymałość.
Samochody typu grand tourer różnią się od typowych samochodów sportowych (np. Lotus Elise, Porsche 911) tym, że są zazwyczaj cięższe (czasami ważą ponad 1600 kg) oraz zapewniają bardziej komfortowe warunki podróży.
Jeżeli w Giulietcie widzisz jakąkolwiek cechę, która pozwala postawić ją obok klasycznych coupe GT - to gratuluję wyobraźni.
Dobrze, że inżynierowie Forda nie wiedzieli, że są głupi, bo inaczej nie zaprojektowaliby świetnie jeżdżącego 300-konnego RS-a, który okrzyknięty został jednym z najlepszych hot hatchy, jakie były dostępne na rynku.
A ogarniasz takie proste zagadnienie, że dealer (czyli ostatnie ogniwo sprzedaży auta) nie zarobi takimi niszowymi modelami na życie? Takie modele można mieć jako DODATEK do bardzo szerokiego spektrum samochodów "klasycznych". I ja cały czas mówię o poszerzaniu oferty modelowej o pojazdy z segmentów, które mają teraz najwyższą sprzedaż. Premiera SUVa jest przespana o dobre 5 lat. Premiera następcy 159 - przespana o 5 lat. Następcy Mito nie widać - przy czym Mito było zrobione zmyślnie, bo wzięto gotowe rozwiązania z Grande Punto. I skoro zrobiono tak z tanią Mito - to teraz masz w salonach Fiata taniego Tipo. Minimalnie trzeba było zmienić jego bryłę, poprawić materiały we wnętrzu, wrzucić do niego z 3-4 "męskie" jednostki napędowe i atakować rynek Alfą. TANIĄ Alfą. W wersji sedan i KONIECZNIE kombi. Taką, która poprawi wyniki finansowe ledwo dychających dealerów marki. Bez dealerów masz temat pozamiatany. Podobnie ze Spiderem - miała być następczyni, ale nie ma. Bo ktoś się uderzył w głowę i doszedł do wniosku, że po jaką cholerę obok Fiata 124 + Abarth mieć jeszcze Alfę. No po to, że to jest INNA MARKA. I wystarczy. Ktoś, kto chce BMW, nie kupi sobie Mini Coopera tylko dlatego, że stoi obok w salonie. Bo to nie jest BMW.
Dla kogo jest Giulia sedan? Jako jedyne auto w rodzinie - dla mnie na przykład nie. Bagażnik wyklucza możliwość normalnej, bezstresowej, dłuższej wycieczki z dwójką dzieciaków, bo się w tym bagażniku nic sensownego nie zmieści. Wersji kombi nie ma, nie wiadomo czy będzie (jak będą ją tak szybko prezentować, jak obecnego sedana...). Kupno Giulii jako drugiego auta dla funu - no wybacz, za te pieniądze można sobie naprawdę fajniejsze samochody kupić pod kątem weekendowej eksploatacji. Wiesz, ilu ludzi takich jak ja odpadnie z grona potencjalnych klientów? Można się ekscytować się wersją QV - fajnie że jest, ale zobaczymy za 2 lata, ile osób z forum będzie mogło się pochwalić posiadaniem Giulii QV. Założę się teraz - policzysz ich na palcach jednej ręki. Motor napędowy sprzedaży to to nie będzie.
Powtórzę jeszcze raz - dla mnie obecna polityka AR prowadzi w prosty sposób do zaniknięcia sieci sprzedaży AR, co pociągnie za sobą po prostu upadek marki - chyba, że ktoś kupi Alfę i dalej będzie produkował auta z tym znaczkiem. Niszowymi modelami nie da się odbudować pozycji rynkowej, bo brutalne realia finansowej egzystencji na mega wymagającym rynku motoryzacyjnym zabiją taki plan w zarodku. Jeśli nie wierzysz - zastanów się, czy na dzień dzisiejszy wydałbyś powiedzmy 4-5 milionów złotych na wybudowanie salonu AR, który pochłaniałby Ci conajmniej 100 tysięcy miesięcznie kosztów utrzymania, mając w ofercie: Mito, Giuliettę, Giulię. Bo ja na taki ruch w życiu bym się nie zdecydował. Wolałbym mieć salon KIA. Albo Hyundaia.
- - - Updated - - -
No i może w tym, że płytę podłogową Premium, która stałą się docelową płytą dla 159, projektował GM z Fiatem.Cytat:
Gdzie masz Opla w Alfie? Tylko w skrzyni biegów.
Obejrzałem dziś Giulię na żywo. Pierwsze wejście do środka i poczułem się jak 13 lat temu gdy prowadziłem pierwszy raz 156. Auto uszyte na miarę, bez problemu można znaleźć wygodną pozycję za kierownicą. Wreszcie jest to auto, gdzie nie poczyniono na wnętrzu jakiś oszczędności i jest porządnie zmontowane. Nie ma wewnątrz elementów, które psułyby wrażenie wnętrza. Jedyne ale to zmiana biegów, powinna być precyzyjniejsza...
Na zewnątrz w dobie kanciastych Audi i VW tyłeczek jest taki okrągły i wygląda bardzo ładnie.
Test w Auto Moto wersji 180km z automatem potwierdza osiągi a średnie spalanie wynosi 6,2l... Ten golas 150 KM z manualem, ksenonani i czujnikami parkowania, który go oglądałem całkowicie by mi wystarczył...
OK, "Twój" Focus RS to trzydrzwiowy hot hatch o mocy 305 KM. (Popraw mnie jeśli się mylę) Osiąga pierwszą setkę w 5.9 sek. Pięciodrzwiowa Giulietta QV o mocy 238KM robi to w 6.0s.
Jest to potężna różnica usprawiedliwiająca masakrowanie przedniej osi.
Za Wikipedią:
The grand touring designation generally "means motoring at speed, in style, safety, and comfort."
Nie pisałem nic o klasycznych "coupe GT"
Ty za to nie ogarniasz pozycjonowania marki. Już mieliśmy jak to piszesz tanie alfy. Np. MiTo czyli ładniejsze Grande Punto. Na szczęście ktoś poszedł po rozum do głowy i doszedł do wniosku że Alfa jako lepszy Fiat to rozmienianie wartości marki (bo herb AR ma wciąż realną wartość) Po 4C, które było bardzo dobrym "przypomnieniem marki" powstała Giulia, która w końcu nie jest Fiatem tylko ma prawdzie DNA marki.
Giulietta była trochę takim pomostem między Fiatem a Alfą, powstała na nowej płycie a nie na płycie Bravo.
Alfa zawsze była niszowa i taka będzie. Nie jest samodzielnym bytem tylko należy do Fiata.
Ja się do Giulietty mieszczę z żoną, dzieckiem, dużym psem, wózkiem i bagażami. Jeśli wersja 280KM spełni moje oczekiwania to ją kupie.
Wiesz ja nie widziałem nigdy dealera Alfy Romeo. Widziałem za to Fiat-Jeep-Alfa.
Przeczytaj swoją wypowiedź raz jeszcze, bo IMHO sam sobie przeczysz. Krótko mówiąc Twoja Alfa to 300 konna przednionapędówka na bazie Fiata Tipo. Mnie się to nie klei...
Na koniec cytat z Clarksona:
I’VE WAITED nearly three decades for this car. The Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio Verde. An Alfa Romeo thatisn’t just a rebadged Fiat. An Alfa Romeo that has rear-wheel drive and serious power. An Alfa Romeo that you would actually want to buy.
Jeździłeś jednym i drugim autem? Ja owszem. I wiem jak drastycznie różni się zarówno prowadzenie obu aut jak i osiągi REALNIE na drodze. Przy FWD jest oczywistą rzeczą, że nie zejdziesz poniżej pewnego pułapu w rozpędzaniu się do setki. Ale to jest zaledwie jeden jedyny parametr, który wcale nie decyduje o tym, że jakieś auto jest lepsze, a drugie gorsze.
No to w Giulietcie QV masz komfortu od jasnej cholery. Style i safety też jest ponadprzeciętne. Weź już mnie nie rozśmieszaj ;) Giulietta - auto Gran Turismo. Mito QV to też Gran Turismo? ;)) Bo ma "speed"?
O pozycjonowaniu marki to myślę, że sporo mógłbym Cię nauczyć ;) Możesz chcieć się pozycjonować w dowolny sposób. Tylko trudno pozycjonować w segmencie premium produkt, który ni cholery nie jest premium. I jak na razie nikt nie poszedł po żaden rozum do głowy, bo nadal masz gównianą paletę modelową, którą w prosty sposób można było rozszerzyć. I fakt w ogóle istnienia na ten moment sieci dystrybucji nowych AR jest tylko i wyłączenie efektem tego, że najczęściej salony AR są powiązane właśnie z Fiatem oraz od niedawna z Jeepem - co pozwala przetrwać na rynku.
Giulietta była trochę takim pomostem między Fiatem a Alfą, powstała na nowej płycie a nie na płycie Bravo.
Alfa zawsze była niszowa i taka będzie. Nie jest samodzielnym bytem tylko należy do Fiata.
Giulietta w porównaniu z Giulią to ma mega zajebistą przestrzeń bagażową. Nie mówiąc o kosmicznej różnicy w wygodnym jej zapełnianiu.
Bo mało zorientowany jesteś ;) Pisałem już, że tego się nie da uciągnąć mając sprzedaż samej Alfy. To, że ktoś jest dealerem Fiat/Alfa/Jeep oznacza, że musi mieć OSOBNE autoryzacje na sprzedaż każdej z tych marek. Problem jest taki, że nie można w nieskończoność nierentowności posiadania autoryzacji na sprzedaż marki AR "uzupełniać" tym, co się zarobi na sprzedaży Fiata/Jeepa.
Nie klei Ci się, bo nie masz bladego pojęcia o realiach funkcjonowania rynku motoryzacyjnego od etapu projektowania pojazdu, poprzez testy, produkcję i dystrybucję. Jak to się powinno robić - zobacz sobie na przykładzie chociażby BMW, które od wielu wielu lat systematycznie utrzymuje swoją pozycję na rynku. Zobacz na ofertę, na ceny aut, na liczbę i cenę aut "niszowych". Zobacz, jak wygląda przeciętny salon BMW. Zobacz, jakie się oferuje nabywcom pakiety serwisowe/gwarancyjne. Zobacz chociażby na gamę silnikową w poszczególnych modelach. To jest nawet nie przepaść... To jest Wielki Kanion dzielący markę AR od BMW. Powstały dzięki ustawicznemu wdupiemaństwu Włochów, kontrowanemu przez pracowitość Niemców.
[/QUOTE]
Piękne. Gość czekał prawie 30 lat na Alfę, która jest prawdziwą Alfa Romeo. Normalnie reklama dla marki, jak jasna cholera. To teraz wyciągaj 4 stówki i idź sobie taką Alfę zamów ;) W końcu Dżeremi powiedział, że you would actually want to buy. A to przecież Bóg świata motoryzacji.
Twoje rozumowanie jest totalnie błędne. Pomysł wypuszczenia taniej Alfy na bazie Tipo to dopiero byłaby wtopa. Ostatnio Alfa się coraz mocniej unifikowała z Fiatem i sprzedała w 2015 roku 58 tys. aut. Dobrze, że Sergio zmienił taktykę i teraz Giulia nie ma z przeciętnym Fiatem nic wspólnego. A SUV opracowany wg nowej filozofii będzie miał premierę w listopadzie tego roku.
Wiem, że drogie Alfy nie będą pewnie się super sprzedawały w Europie. I co z tego, skoro tanie też by się nie sprzedawały, że względu na specyfikę marki i jej postrzeganie. Na droższych modelach firma chociaż dużo więcej zarobi. Większość sprzedaży mają robić nieskalane stereotypami rynki amerykańskie i chińskie.
Tomek-KRK
Piszesz, że Lancia to historia. Ale modelu Ypsilon sprzedaje się 20% więcej niż wszystkich modeli Alfy razem wziętych.
Mito miało być takim małym dzikusem zrobionym w designie 8C. Wydawało się, że tak będzie, bo w pierwszym roku dostępne były silniki o mocy 120 i 155KM. Ale po roku zrobiono z niego takie, jak to piszesz, Tipo oferując silniczki do kosiarek. Nie tędy droga.
Gulia powinna konkurować bogatym wyposażeniem w standardzie. Te wszystkie lusterka, podświetlenia z przodu i z tyłu, nawiewy z tyłu, kola 17", a nawet ksenony powinny być w standardzie. I najlepsze na koniec 5 lat gwarancji gratis.
Coś ze strony FCA z 25 lipca 2016
Alfa Romeo Giulia: ruszają zamówienia na nowe wersje silników i opcje: 2.0 Turbo Benzyna o mocy 200 KM, 2.9 Bi Turbo Benzyna o mocy 510 KM z 8-biegową automatyczną skrzynią biegów inowe pakiety wyposażenia Lux.
Od 25 lipca 2016 można już zamawiać nową Alfę Romeo Giulię wyposażoną w nowy silnik 2.0 Turbo Benzyna o mocy 200 KM z 8-stopniową automatyczną skrzynią biegów i napędem na tylną oś.
Dodatkowo silnik 2.9 Bi Turbo Benzyna o mocy 510 KM dostępny jest już również z 8-stopniowąautomatyczna skrzynią biegów dla wersji Giulia Quadrifoglio. Silnik 2.0 Turbo Benzyna dostępny jest w wersjach wyposażenia Giulia i Giulia Super, a cena rozpoczyna się już od 149000 zł. Nowa jednostka napędowa,obok dostępnych już jednostek wysokoprężnych 2,2 JTD o mocach 150 KM-180 KM, wzbogaca gamę Giulii, oddając tym samym najbardziej autentyczny wyraz marki Alfa Romeo oraz symbol 100% włoskiej doskonałości.Przeznaczony tylko i wyłącznie do sportowego sedana Alfa Romeo, nowy silnik 2.0 Turbo Benzyna ma cztery cylindry w rzędzie i w całości wykonany jest z aluminium. Produkowany w zakładzie w Termoli na linii produkcyjnej Alfy Romeo, silnik 2.0 Turbo Benzyna rozwija moc 200 KM przy 5000 obr./min i maksymalnym momencie obrotowym równym 330 Nm przy 1750 obr./min. Cechą charakterystyczną tego silnika jest elektrohydrauliczny system kontroli zaworów Multi Air, system turbodoładowania „2-w-1" (2-in-1) oraz bezpośredni wtrysk z systemem wysokiego ciśnienia 200 barów. Przekłada się to na wyjątkowo szybką reakcję na pedał gazu oraz zaskakującą oszczędność pod względem spalania.
W czerwcu 2016 we Włoszech zarejestrowano 3800 samochodów Giulia, co daje o 34,1% wzrost Marki Alfa Romeo i udział w rynku na poziomie 2,3%,(+0,4 % w stosunku do 2015 roku), tym samym Alfa Romeo odnotowała najlepszy udział w rynku w ostatnich dwóch latach, osiągając w pierwszym półroczu 2016 roku sprzedaż na poziomie około 19 tysięcy sztuk, o 9,7% więcej niż w pierwszych sześciu miesiącach zeszłego roku. Giulia była bohaterką tego wzrostu: tylko w pierwszym miesiącu wprowadzenia na rynek, osiągnęła 12% udział w segmencie D, zajmując miejsce u szczytu swojej kategorii.
Gama Giulii, której cena w Polsce rozpoczyna się od 139 000 zł, ma trzy wersje wyposażenia: Giulia, Giulia Super i Giulia Quadrifoglio z topowym silnikiem 510 KM (tylko 3,9 s do setki). Dodatkowo planowana jest wersja Giulia Business (dostępna w Polsce od września) zaprojektowana specjalnie dla firm i przedsiębiorców, którzy wykazali duże zainteresowanie nowym sedanem Alfy Romeo.
Nowa generacja silników reprezentuje najnowocześniejsze rozwiązania w dziedzinie technologii motoryzacji, plasując się u szczytu kategorii pod względem osiągów i oszczędności: od najnowszego silnika 2.0 Turbo Benzyna o mocy 200 KM z automatyczną, 8-biegową skrzynią biegów, poprzez 2.2 Turbo Diesel o mocy 150 KM i 180 KM dostępny zarówno z manualną, 6-biegową skrzynią biegów lub automatyczną, 8-biegową, aż po silnik 2.9 V6 Bi Turbo Benzyna o mocy 510 KM, który montowany jest tylko i wyłącznie w wersji Quadrifoglio, stanowiąc tym samym najwyższy wyraz „mechaniki emocji".
Nowe pakiety Lux z elementami z drewna dębowego lub orzechowego.Obydwa pakiety Lux wzbogacają gamę o ekskluzywne elementy wyposażenia, zaprojektowane dla najbardziej wymagających Klientów: fotele pokryte naturalną skórą „Pieno Fiore", dostępne w 4 kolorach (czarnym, beżowym, brązowym i czerwonym), deska rozdzielcza i panele drzwi pokryte skórą,podgrzewane fotele przednie z 8-płaszczyznową regulacją elektryczną, podgrzewana kierownica, do wyboru elementy z drewna dębowego i orzechowego w desce rozdzielczej, tunelu środkowym oraz panelach drzwi, zewnętrzne chromowane obramowania szyb bocznych oraz regulowane elektrycznie lusterka boczne.
http://www.alfaromeopress.pl/press/article/2065
Na tym forum chyba tylko my dwaj uważamy, że tak powinna wyglądać promocja zupełnie nowego modelu Alfa Romeo w pierwszych latach jej produkcji. Zaraz się tu dowiesz, że Giulia to Premium, a tam zamawianie w pełni funkcjonalnych lusterek musi wymagać dokupienia trzech opcji albo trzech pakietów, bo przecież w jednej opcji byłoby zbyt tanio i to nie byłoby już Premium :D. A tak przy okazji poprzedniego postu to widać, że nawet FCA się już gubi w oferowanych pakietach i nie do końca wie, co jest zawarte w pakiecie Lux - vide "Elektrycznie sterowane lusterka".
To jest nas trzech. Nawiew na tylną kanapę w Giulietcie Distinctive jest w standardzie - a to nie jest nie wiadomo jak wysoka wersja wyposażenia.
280 konna Q4 ma się pojawić w polskich salonach w IV kwartale tego roku. Będzie to oczywiście permanentne 4x4.
Natomiast zarówno wersja 200, jak i 280 KM mają mieć tylko skrzynię 8 biegową (o czym już tutaj kilka razy było napisane).
Wiesz cos wiecej o tym 4x4?
Kiedys czytalem i chyba tutaj byl link co moglaby Giulia dostac z grupy FCA i bylo, ze jakis na stale RWD, a dolaczany przod w razie potrzeby
Dobrze, krótko i na temat bo widzę że brniesz dalej w pisanie bzdur.
Nie dostrzegasz nawet że zaprzeczasz sam sobie żonglując argumentami wzajemnie sprzecznymi. Pouczanie AR co powinna a co nie powinna kompletnie w oderwaniu od realiów - czy ty masz 18 czy 16 lat? Jedno jest pewne, nie ogarniasz tematu AR a o jej historii i technice wiesz tyle co kot napłakał. Masz 159? Kupiona pewnie z przymusu albo przez pomyłkę? Bo przecież jest tyle superwozów a ty się wozisz tym złomem dalej? Masochista czy po prostu była tania?
Otóż ten wspaniały Focus RS do jest kompletnie niszowy samochód który Ford może sobie umieszczać na plakatach ale nic więcej bo utrzymanie zapewniają im handlowozy dla flot samochodowych, czyli dokładnie to co zarzucać AR że nie jest odpowiedni hardcorowa. Popełniasz ten sam błąd co przeciętny funboy VW czy Hondy. Nie porównuj Forda do Alfy Romeo - czymkolwiek jest obecnie Alfa, to nie ten segment i nie to przeznaczenie. I jakkolwiek głośno byś nie krzyczał, że Alfy są za mało rasowe, nie zmienisz tego, to zawsze będzie tylko Ford i Honda - budżetowe samochody do jazdy z pkt a do pkt B. "Mam Hondę, mam Forda" --- tak to naprawdę powód do dumy a "Mam Alfę|= powód do wstydu ;-))
Nie jesteś żadnym fanem marki, zajmujesz się zarabianiem na samochodach ale twoje ograniczone teorie są wzięte z forów VW czy BMW a poziom analizy to poziom sprzedawców używanych samochodów. Sorry, tak to widzę. Człowiek jest jaki jest i sam siebie nie przeskoczy.
Opowiadanie co to jest prawdziwe GT ... żenujące. Opowiadaj daje swoje teorie, na innych forach na pewno uwierzą a Ty pewnie nigdy nie zrozumiesz jak i dlaczego 120 konna Alfa potrafi dostarczyć więcej radości z jazdy niż 200 konny Golf itp wynalazki.
Tak, oczywiście - mając Focusa RS na pewno ma się dłuższego. Polecam odwiedzić jak najszybciej najbliższy salon Forda. Bo dyskusja z tobą to strata czasu.
Wg mnie Giulia ma jeden problem. Nazywa się Mercedes C. Wypasiona Giulia z dobrym silnikiem i automatem to ok 200 tys zł. Za tyle jest Mercedes C klasę z pakietami AMG, który ocieka jakością, wyposażeniem i prestiżem. Nie mówiąc już o cenie odsprzedaży za kilka lat.
Jestem zakochany w Giulii ale gdybym stanął przed decyzją wydania 200kzl nie wiem czy bym nie zdecydował się na C klasę.
Przyznaje ze nie znam cennika MB bo mnie te auta nienspecjalnie interesuja ale biorąc pod uwagę ze to poziom cenowy BMW mogę podejrzewać ze w cenie "wypasionej" Giulii i przy max zbliżonym wyposażeniu C klasa nie będzie wypasiona albo nie będzie nowa (demo). Kwestie estetyki pomijam bo to sprawa indywidualna. Dla mnie MB nie będzie alternatywa kiedy będę podejmował decyzje a Giulia jak najbardziej.
powiem wam ze mam już dość bo codziennie widzę to auto bo mieszkam w okolicy BB i testowki jeżdżą u nas bez przerwy ;) ja przy wyborze przejadę sie jeszcze Alfą i BMW i pewnie do tego sie to ograniczy.
Albo kupujesz samochód dlatego, że lubisz kierować (Giulia), albo dlatego, że lubisz jakość, wyposażenie i prestiż oraz cenę odsprzedaży (Mercedes). Kwestia priorytetów :).
- - - Updated - - -
No właśnie, ja też kojarzę, że było coś o dołączanym przodzie... Wolałbym to od stałego 4x4.
Jestem na Mazurach wśród potencjalnych klientów Gulii.
Na ośrodku z okna widzę:
8 kombi (4 premium)
3 sedany (2 premium)
5 suv (3 premium)
2 liftbaki (1 premium)
3 vany
3 hatchbaki
1 cupe
Bez kombi nie będzie sukcesu.
Za tydzień będzie Giżycko Air show.
Gulia wśród jachtów powinna być.
Robię zakład, że tu jej nie będzie.
W zeszłym roku, gdy wyciekła lista silników dla Giulli, oczekiwano takich silników:
Turbodiesle:
- 2.2 JTDM 150 KM; 6-biegowa ręczna skrzynia; napęd na tył,
- 2.2 JTDM 150 KM; 8-biegowy automat, napęd na tył,
- 2.2 JTDM 180 KM, 6-biegowa ręczna skrzynia, napęd na tył,
- 2.2 JTDM 180 KM, 8-biegowy automat, napęd na tył,
- 2.2 JTDM 210 KM, 8-biegowy automat, napęd 4x4.
Silniki benzynowe:
- 2.0 GME T4 200 KM, 8-biegowy automat, napęd na tył,
- 2.0 GME T4 250 KM, 8-biegowy automat, napęd 4x4,
- 2.0 GME T4 280 KM, 8-biegowy automat, napęd na tył,
- 2.0 GME T4 280 KM, 8-biegowy automat, napęd 4x4.
V6 twin-turbo:
- 2.9 V6, 510 KM, 6-biegowa ręczna skrzynia, napęd na tył,
- 2.9 V6, 510 KM, 7-biegowa dwusprzęgłowa skrzynia, napęd na tył,
- 2.9 V6, 490 KM, 8-biegowy automat, napęd na tył.
Na razie wszystko się zgadza. Żródło: http://moto.pl/MotoPL/1,88389,191938...z-silniki.html
No ale nie jestes obiektywny :) Bo na osrodku, rozumiem, ze na wakacjach, czyli z automatu goruja duze/rodzinne auta. Tak samo mozna powiedziec, ze bedac nad jeziorem, czy w lesie najwiecej jest aut z bagaznikami rowerowymi ;) Ale czy to oznacza, ze wiekszosc osob posiada taki bagaznik?
Co nie zmienia faktu, ze miloby bylo, gdyby wydali Giulie SW.
Bardzo lubisz pouczać innych. Delikatnie mówiąc to nie na miejscu ponieważ nie wiesz z kim masz do czynienia po drugiej stronie.
Nawiązując do tego co piszesz - przecież wszyscy wiedzą że gama modelowa jest słaba, ale obrany kierunek jest dobry i ta gama się poszerza. Oczywistym jest że nie w takim tempie jakbyśmy sobie tego życzyli ale od czegoś trzeba zacząć. Jest fajny hatchback, jest sedan, który zbiera świetne recenzje, jest zabawka 4C, za chwilę będzie SUV. Biorąc pod uwagę że to marka egzotyczna (poza Włochami) to coś tam już jest. Skończ już z tym narzekaniem.
No ale tak się robi. Bołtowicz sprzedaje Mazdy, Carserwis Kie. Nikt nie mówił że będzie łatwo.
Może nie mam bladego pojęcia, ale przynajmniej sobie nie przeczę. Rozumiem że Włosi powinni zaorać markę bo wszystko mają w dupie jak to napisałeś? Czy też może pójść po rozum do głowy, przylepić znaczek AR do Pandy i Tipo i sprzedawać po 45tyś?
Oczywistym jest że sieć sprzedaży AR to obecnie porażka, że polmozbyty, że niedasię itp. I oczywistym jest że skoro Alfie ma być teraz bliżej do Maserati niż do Fiata to musi się wszystko zmienić. I powoli ale zmienia się. Były tu wklejane zdjęcia nowych showroomów Alfa/Jeep. Nawet u nas się coś zmienia bo Carserwis na Połczyńskiej zrobił nowy pawilon pod AR (Jeszcze nie widziałem, jak ktoś był i widział jak to pewnie coś napisze)
No póki co to jest chyba najlepsza możliwa reklama dla Giulii.