zrobić logi
Printable View
zrobić logi
Dokładnie. Klasyka powstania błędu przeładowania.
Za co pewno na allegro kupiłbyś ELM-a i zrobił logi, które ktoś tu by przeanalizował.
Ja radziłbym jednak zacząć od sprawdzenia we własnym zakresie. Turbinę pewno chętnie ci zregenerują. Ale to twoja sprawa...
Ok, kabelek zamówię i zanim przyjdzie to dojdę jak postawić ECU na Linuksie - i będę dumał co dalej.
@Maciek-156 - wydłubałem regulator ciśnienia i wyczyściłem po czym zamontowałem z powrotem (wg tego opisu). Filtr paliwa jest nowy - zakładany z początkiem listopada. W baku paliwo premium (BP Ultimate) tankowane na stacji z dość dużym przerobem. STP nie zalewałem, jakoś nie mam zaufania do tych specjałów, ale mogę zalać - tylko będę musiał poczekać aż mi się trochę paliwa wypali bo teraz mam pona 3/4.
Chyba nic więcej (poza wymianą regulatora, ew ponowną próbą czyszczenia) się nie da zrobić tak na ślepo?
sprawdzić wężyki overboost-turbo, overboost-vaccum. Czujnik ciśnienia doładowania.
Czego się czepiłeś ciśnienia paliwa? Głównie to doładowanie powietrza zawodzi.
Lepiej było umyć samochód ;)
- - - Updated - - -
Przepraszam, za żart ale... no co ci poradzić jeśli robisz wszystko tylko nie to co trzeba :(
Eee... przeczytałem pierwszą stronę (co sami zalecacie) a tam szukając swoich objawów i radzenia sobie z nimi znalazłem coś takiego:
No to zrobiłem jak pisało. Tym bardziej, że opisy overboost do mojego przypadku nie pasowały - auto NIE traci mocy, nie trzeba go gasić etc.Cytat:
Jeśli komunikat “Motor Control System Failure” pojawia się podczas przyspieszania ale ginie po odpuszczeniu pedału przyspieszenia (nie jest konieczne wyłączanie silnika, to prawdopodobnie mamy kłopoty z ciśnieniem paliwa na listwie wtryskowej . W takich sytuacjach pomaga czyszczenie regulatora ciśnienia paliwa (zaworu redukcyjnego) znajduje się na pompie. Dobrze jest też przeczyścić układ paliwowy – np. wlewając jakiś środek czyszczący i wiążący wodę – np. STP, no zdecydowanie zainteresować się filtrem paliwa
Mechanikiem nie jestem, nie byłem i nie będę. Na samochodach się nie znam. Staram się trochę podłubać jak znajdę w necie czy instrukcji sposoby rozwiązania problemu. Jak nie radzę sobie sam, albo nie wiem jak się do czegoś zabrać to idę do mechanika. Pytaliście się co zrobiłem do tej pory i czy postąpiłem zgodnie z radami z pierwszej strony. No to zrobiłem. Nie pomogło więc zapytałem co jeszcze mogę zrobić. Będę miał w weekend czas to podłubię przy tym zaworze od turbo.
Samochód też na wszelki wypadek umyję, może pomoże. Dziękuję za radę.
Kolego. Jeszcze raz: po pierwsze logi.
Zamówiłem już kabelek. Jak dojdzie to porobię.
Tak to jest jak kilku ludzi zadaje pytania:
Byłem przekonany że rozmawiamy o tym przypadku. W przypadku kolegi jersey jeśli czyszczenie regulatora nic nie dało to zanim coś się zacznie wymieniać warto podpiąc komputer i przeanalizować przyczynę MCSFu. Optymistyczne jest to że silnik nie traci mocy, więc to może byc jakiś chwilowy brak kontaktu elektrycznego
Się nie zrozumieliśmy :)
Kabelka jeszcze nie mam, ale będę dzisiaj na wymianie wahaczy to wspomnę mechanikowi, może ogarnie. Jak nie to pewnie po weekendzie już powinien być i spróbuję dalej to jakoś ogarnąć.
Dzięki :D
Kurcze, wszystko było ładnie i w końcu znów pojawił się P0283.... :( Założyłem drugą stalową rurę (dolną), nie sprawdzałem co się dzieje pod czerwonym polem. Auto się zbiera lepiej niż na dolnej gumowej (z maleńką dziurką). EGR czysty i zaślepiony, łopatki wypolerowane, czujnik podciśnienia, kolektor, klapa i overboost czyste, wężyki nowe. Błąd pojawił się tylko raz przy 3500-4000 obr/min. Nic nie kopci. Spalanie minimalne jakbym nie jechał to 6,5 na trasie. Cięgno zmiennej po wyłączeniu silnika opada b. wolno.
Czy przeładowanie może mieć związek z (prawdopodobnie) uszkodzonym przepływomierzem? Była tu mowa, że tak, ale w sumie to było stwierdzenie, zero wyjaśnienia. Mógłby ktoś wytłumaczyć - byłbym wdzięczny :)
PS. Co to jest "Wstrzymanie regulacji doładowania: 75%" (silnik zimny po dwóch dnia stania pod chmurką)?
Zawór overboost, pewnie brak/przerwa w połączeniu
Narazie bym chyba jeszcze z kupowaniem się wstrzymał. Cieżko się diagnozuje coś co pojawia się raz na jakiś czas. Wstępnie, możesz zaznaczyć w zakładce parametry otwarcie overboosta, przejść do testy i (będąc na MAR) uruchomić odpowiedni test. W prawym dolnym rogu będziesz obserwował zmianę w % i pod maską usłyszysz klikanie.
Doprecyzuj i podaj kod błędu.
Panowie czy w sumie 9 dni to mało na wyczajenie przez servis MCSF?
Nie licząc wekendów GT stało u nich równe 9 dni dziś je odebrałem bo mi cierpliwość puściła :) proponują bym znów je do nich zawiózł w poniedziałek i nawet oferują auto zastępcze. str. 1 wydrukowałem i niby po wielu godzinach "testów" z podpiętym kompem doszli do wniosku że moze to być regulator (żadna nowość dla mnie) tylko potrzeba aż 9 dni na takie stwierdzenie??
Nie mam warunków do takiego dłubania :/ Chyba podrzuce ja do łodzi do alfateam bo chłopaki polecają
Witam. Ostatnio miałem taką sytuację. Wybrałem się z dziewczyną do jej rodziców w jedną stronę jakieś 50km wszystko było w jak najlepszym porządku, aczkolwiek nie przekraczałem specjalnie 3tys obrotów.
Natomiast w drodze powrotnej podczas wyprzedzania ciężarówki, zapaliła mi się kontrolka MCSF. (znaczy nawet nie zauważyłem różnicy w pracy silnika gdyz o lampce poinformowała mnie dziewczyna) Zatrzymałem się zgasiłem auto i po ponownym odpaleniu kontrolka zgasła.
Wczoraj byłem na odczycie błędów u "Kubicze" (dzięki wielkie) i wykazało błąd: P0238 - Boost pressure sensor
"Boost control solenoid or boost pressure sensor faultyPowodem tego błędu jest fakt, że ECU odebrało bardzo wysoki sygnał‚ z czujnika. Błąd obecnie nie jest aktywny ale został‚ zapisany w pamięci. Skasuj błędy i obserwuj czy nie powrócą…. Kontrolka na desce została włączona przez ten błąd"
W takim układzie, czy to mogą być wężyki podciśnieniowe ? Gdyż na początku po zakupie miałem dziwne świsty podczas przyspieszania na turbo i nie był to raczej normalny dźwięk turbo.
PZDR siroccoxp
A czytałeś pierwszą stronę?... :P
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...ym_zrobic.html
Czytałem od samego początku dotrwałem do 35 strony. Aczkolwiek wychodzi mi tylko ten błąd. Dlatego chciałem się podpytać co mogłoby być przyczyną w takim układzie. Rozmawiając z kubicze zasugerował wadliwe działanie "overbosta"
Overboost jeśli masz rozbieralny (z metalową obwódką), to możesz przeczyścić http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...on_manual.html
Nie zaszkodzi też jak wykręcisz MAP sensor (czujnik ciśnienia doładowania) i również go wyczyścisz.
Oprócz tego należy ocenić stan wężyków podciśnienia idących do zaworu VGT.
Dzięki wielkie ;) Będę miał jakiś punkt zaczepienia teraz ;]
Moja nie wywalała błędu, przeładowywała, ale bez przebicia ponad ogranicznik. Co się okazało, mimo iż grucha ładnie pracowała, overboost wyczyszczony, czujnik też, geometria była ostro zaczadzona, po regeneracji - wykresik zadane/zmierzone idealnie pokryty :)
Witam,
Na początek witam jako nowy członek forum...
Błąd z tematu wyskakuje (i zapisuje się) u mnie na biegu jałowym, lub po dłuższej ostrej jeździe. Silnik rozgrzany. Praktycznie zawsze wyskakują błędy P0235 (czujnik ciśnienia doładowania) oraz P0069 (czujnik ciśnienia powietrza). Sprawdzane Multiecuscanem. Konkretnie:
- po odpaleniu silnika, parametry "masa powietrza zmierzona" oraz "masa powietrza oczekiwana" pokrywają się.
Parametr "zmierzone ciśnienie doładowania" jest o ok 40mbar większe od oczekiwanego, ale błąd nie wyskakuje.
- po upływie ok 90sekund, w momencie zamykania się zaworu EGR (parametr 1%) Masa powietrza i ciśnienie doładowania diametralnie się zwiększają. Po kilku sekundach zapisują się błędy. Jeśli przed wystąpieniem błędu dodam gazu i EGR się otworzy, problem się nie pojawi.
Wyczyściłem EGZ wraz z dolotem, wyczyszczony czujnik ciśnienia ten w kolekotorze ssącym. Overboost i grucha pracują, wężyki szczelne. Auto nie traci mocy w i jeździ normalnie. Czasami pojawia się lekkie falowanie obrotów na biegu jałowym. Czekam na jakieś sugestie, myślałem o przepływomierzu, może ktoś przerabiał podobny problem?
U mnie jest jeszcze ciekawiej...ostatnio kumpel wymienił mi komplet świec i termostat...autko pięknie pali i pięknie grzeje temp stoi jak zaklęta ogrzewanie prima sort wszystko ok. Niestety nie byłem przy wymianie, ale jak spojrzałem pod maskę wszystko wygląda cacy...pojeździłem po mieście wszystko wporządku...i walnąłem w trase no i tutaj zaczęły się problemy...jade sobie na 5 biegu i chce łyknąć jakąś micre gaz w podłogę autko ciągnie minęło 3 tys i bach MCSF mignął i pik pik turbo nie odcieło. Potem były próby i na 1,2 ciągnie pięknie na 3,4,5 po 3 tys MCSF ale tylko mignie jak się zdejmie nogę z gazu, ale nawet jak się nie zdejmie też znika. Co ciekawe turbo czasem odetnie a czasem nie...nie mam kiedy podjechać do kumpla i próbuje sam dociec o co chodzi...albo coś zdechło i zbieg okoliczności, albo coś jej źle złożone, albo nie podłączone...jakieś sugestie?
Witam. Mógłby ktoś zerknąć na te logi? Pacjent to 156 2.4 jtd 150 KM. Objawy są następujące, na 3, 4 i 5 po przekroczeniu około 3300 obrotów pojawia się błąd P0235. Auto nie traci mocy i rozpędza się aż do momentu zmiany biegu na wyższy, dajmy na to z 4 na 5 lub z 3 na 4. Po zmianie nie ma mocy i pomaga odpuszczenie gazu na kilka chwil i auto dalej przyspiesza, nie trzeba wyłączać silnika. Pomaga również redukcja i pedał w podłodze. Wtedy po zmianie biegu mocy już nie traci. Do tej pory wyczyściłem overboosta i czujnik ciśnienia doładowania, turbo było czyszczone w 2012 roku i mam nadzieje, że łopatki nie są zapieczone (sztanga się rusza). Wężyków nie wymieniałem, ponieważ po dokładnym obejrzeniu uznałem, że są dobre. Czy zmierzone ciśnienie jest odpowiednie, czy jest zbyt wysokie? Czy za błąd odpowiada raczej overboost, czy czujnik ciśnienia? Który wymienić w pierwszej kolejności? Z góry dzięki za odpowiedź. :)
Załącznik 121829
Moja zachowuje się bardzo podobnie, przycyzną był luźny wąż od gruchy...przyciąłem go ze 3mm i złapałem delikatnie opaską. Autko przyśpiesza błędu nie wywala, ale czasem na 3 biegu powyżej 3200 obrotów na chwilkę doładowanie leciutko słabnie, ale jest dosłownie mały spadek i trwa sekunde. Nie wiem czy tak ma być czy jednak coś jeszcze gdzieś jest nie tak...
U mnie wszystkie wężyki siedzą mocno (mają opaski zaciskowe), nie da rady zdjąć ich ręką. Dodatkowo dowiedziałem się, że wszystkie, nawet te najkrótsze były wymieniane przez poprzedniego właściciela w poprzednim roku i są na moje oko w dobrym stanie, więc ich wymianę odrzuciłem. Egr mam zaślepiony, a przy jego zaślepieniu w 2009 był czyszczony zarówno on, jak i kolektor ssący. W najbliższym czasie wymienię filtr paliwa i wyczyszczę regulator ciśnienia paliwa. Jeżeli to nie pomoże, wymienię overboost lub czujnik ciśnienia. Nie wiem tylko, który odpowiada za takie wartości doładowania jakie mam i błąd 235, ponieważ na forum są różne opinie. Opis błędu wskazuje na czujnik ciśnienia, ale sam już nie wiem.
Turbo ci przeładowuje. Możesz zrobić jeszcze logi i do tych trzech parametrów dołożyć pozycję overboosta.
Wrzucam logi, które zrobiłem dzisiaj, dodatkowo zaznaczyłem kilka innych paramentów, może się przydadzą w ocenie problemu.
Ponawiam pytanie i dorzucam wykres. Dlaczego po zamknięciu zaworu EGR masa powietrza i ciśnienie doładowania wzrastają? Co może być przyczyną? Overboost czyszczony, wężyki powymieniane. Sprawdzony cały dolot powietrza plus to o czym pisałem wcześniej.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=122102&stc=1