Myślę że tutaj koledzy mogą mieć poniekąd racje. Fakt że komuś kilkanaście razy w roku czy też nawet kilka razy przepalają się żarówki to rzecz nienormalna.
Printable View
Dementuje pogłoski że jakoby TS miał wpływ na żarówki, w zeszłym roku na wiosnę wymieniłem obie profilaktycznie i do tej pory nic im nie jest a minęło prawie 20 miesięcy. Prezentowane ustrojstwo kosztuje prawie tyle co żarówka więc ja bym był za tym żeby kupić sobie komplet żarówek i mieć w zapasie. wymiana żarówki raz na 1,5 roku to nie tragedia.
przy okazji wymiany zarowek-czy ktos wie jak zalozyc poprawnie zarowke w naszych bellach? czy wszyscy zakladacie tak "na oko"?
Jeżeli to urządzenie jest zgodne z opisem a raczej jest to zwiększy ono żywotność żarówki w momencie włączania bo przy zimnym włóknie żarówki rezystancia jej jest bliska 0 ohm i przez to pobiera ona bardzo duży prą nawet do 10A!! przez co czasem włókno wolframowe nie wytrzymuje takiego prądu udarowego i się przepala. W domu mam założony do halogenów szeregowo termistor NTC 4,7 ohm i i 3 lata zarówka świeci ( bez termistora do miesiąca )
Na początku swojej przygody z AR borykałem się z problemem często przepalającej się żarówki H7 nawet 1x na 2 miesiące. Od kiedy założyłem daylight problem ustąpił, jeżdżę już 2 lata i 0 wymiany jakiejkolwiek żarówki. Dławik ograniczający prąd rozruchowy wg mnie może się przyczynić do dłuższej pracy H7.