Aktualizacja pomogła, dziękuję. Plik pobrany, idę instalować ;)
Printable View
ja mam blue&me i również nie mam schowka w usb, auto od tomka_krk więc napewno nie po dzwonie. Nie sprawdzałem czy jest pod radiem usb ale w schowku napewno go nie ma.
A moze masz Parrota albo inny zestaw glosnomowiacy podpiety pod sterowanie z kierownicy.
Mi niedawno padł moduł B&M - nie działa ani samo B&M ani USB w schowku, masakra. Na razie zakupiłem zestaw głośnomówiący Nokia HF-210. Nie wiem jak z wymianą modułu, bo strach mi nie pozwala zadzwonić do ASO, a na allegro jest 1 sztuka w dodatku o innym numerze.
O ASO zapomnij - 1200 PLN. Nie kupuj uzywki z innym numerem bo nie działają. Popytaj o używane moduły, jest też jedna osoba na forum która je naprawia - iNTELL
W moim aucie na 100% nie ma usb za schowkiem, i nie było nic ruszane. Wyjąłem schowek i nic nie znalazłem. Nic nie wychodzi z modułu czy z radia do schowka.. Moduł juz działa mi prawidłowo, współpracuje z telefonem, ale muzy jeszcze chciałbym słuchać:(
zeby nie zakladac nowego tematu zapytam tutaj.
Mam auto z polskiego salonu. Od jakiegos czasu po nawiazaniu polaczenia tel <-> blue&me nie pojawia sie ikona Bluetooth na wyswietlaczu. Przycisk na kierownicy "sterowanie glosem" dziala prawidlowo. Mozna dzwonić, odbierać połączenia. Nie dziala natomiast przycisk "sluchawka". Nie moge z kierownicy wyswietlic ostatnich rozmow lub zadzwonic. Zaznaczam ze dzieje sie tak od jakiegos czasu. Czy ktos sie spotkal z takim problemem. Przypuszczam ze moze jakas opcja sie przestawila poniewaz zamiast ikony bluetooth jest nutka czyli radio.
Witam serdecznie!
Od wczoraj jestem najszczęśliwszym posiadaczem Alfy 159. W miarę zaczynam już rozumieć jak zaktualizować B&M. Ale pytanie moje brzmi jak po aktualizacji wgrać język np. Polski?
Pozdrawiam
Koledzy, mam pytanie, czy u was także komunikaty mówione są bardzo ciche?
Co komunikat to muszę podgłośniać bo prawie nic nie słychać.
Czy da się ustawić domyślny poziom głośności komunikatów?
Dzięki, zaraz sobie to obadam.
Nawet nie pomyślałem, że to może być do ustawienia w radiu, wcześniej szukałem nadaremnie tego ustawienia w menu blue&my.
Witam, aby nie zakładać odrębnego tematu zapytam tu. Czy jeśli mam akcesoryjne radio z Pioneer'a i jestem chwilowo bez panela - jestem w stanie korzystać z Blue&Me? Telefon łączy się z systemem, mogę wykonywać połączenia, jestem słyszalny dla rozmówcy ale z głośników w aucie płynie błoga cisza ;) Chciałem się tylko upewnić czy to z uwagi na brak panela i stąd wyłączone radio?
I druga kwestia niejako przy okazji - rozumiem, że muzyki z pendrive'a przy pomocy Media Player'a B&M również nie posłucham? Czy brak panela może wpływać na to, że system w ogóle nie rozpoznaje pendrive'a (4GB) i wyskakuje komunikat "No media found"?
z góry dzięki, pzdr
Witam, jest ktoś z trojmiasta, kto pomógłbym zaktualizować mi moduł B&M , a generalnie wgrać język Polski? :) proszę o pomoc :cool: moj mail: arapahoo@wp.pl
Na szybko indtrukcja w jezyku angielskim.
LANGUAGE CHANGE PROCEDURE
This procedure foresees the availability of a USB PenDrive (USB 1.1 or 2.0) with at least
16 MBytes of memory: besides this, it is necessary the CD “System Languages” and a PC
with Windows 2000 / XP / Vista
Using the following procedure it is possible to change the language used by the device to
send vocal messaged to the customer and used by the customer to send vocal commands
to the device.
The procedure doesn’t change del language of the texts displayed on the DashBoard of
the car
1) delete all files from the USB Pen Drive
2) Copy into the main folder of the PenDrive the 3 files of the language that you are
going to download into Blue&Me. Example: if you want to install French language,
the following files are required:
040C.CAB
INSTALL.INF
SSFT040C.V2.ARMV4I.CAB
Take Care
: INSTALL.INF file has the same name for all
languages but the content changes for each
language. So, never mix these files
3) Remove the PenDrive from the PC after the de-activation (hardware remove of
Windows)
4) Go into the car
5) Run a Key-Off / Key-On
6) Wait 10 seconds nearly and insert the PenDrive into the USB Connector
7) Within few seconds (1 or 2 not more) there will be a vocal announcement
“download started” in the original language. A similar message is written onto the
display of the Dash Board.
8) After nearly 35 seconds the download ends. There will be another vocal
announcement in the new language and another text displayed on the Dash Board
9) Remove the PenDrive
10) Procedure ended
This procedure is valid for whichever FIAT Group car equipped with
Turin,
W sumie wychodzi na to, że zgrywasz pliki na pena i podłaczasz go w samochodzie i masz zaktualizowany, zmieniony język.
Polecam też stronę ... http://www.blueandme.net/blueandme/i...lang=en#/home/.
- - - Updated - - -
Na maila przesyła skompresowany gotowy plik do wgrania.
Śmiga, podziękował :)
no i nie smiga... USB w schowku jest, ale jakby go nie było... Mam B&M wersja 5.5, aktualizowalem do wersji 5.6 ale wyskakiwal blad "usb error 10", B&M gada juz do mnie po polsku. Pendrive mam 2GB sformatowany na fat 32, i 800mb piosenek na nim. "Strzelałem" z klemy na 30 min i dalej bez rezulatu... dodam, ze przed aktualizacja na jezyk Polski dzialalo na tym pendrivie bez problemu... bluetooth działa, telefon sie laczy bezproblemowo... zauwazylem, ze praca zlacza USB w schowku wyglada, ze raz jest podswietlone i czytany jest pendrive , a za kilka sekund sie wyłącza... jakies macie inne pomysły? :cool:
Miałem identycznie, wgrałem polski, bluetooth działał a muzy z USB nie widział. Odłączałem klemę i nie pomagało a to w ustawieniach było coś nie tak. Wejdź w ustawienia Media Playera (Setings Media Player) i ustaw na Auto odtwarzanie ON.
Witam Wszystkich Alfoholików!
Od 2 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem auta, które zawsze chciałem mieć.
Dzisiaj po kilku próbach w końcu mi się udało i moja Alfa mówi do mnie po polsku (dziękuję za wszystkie wskazówki na forum).
Do pełni szczęścia brakuje mi tylko polskiego języka komunikatów na wyświetlaczu (przeczytałem cały post i nie mogę znaleźć informacji na ten temat).
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Nom, to już nie będzie takie proste... :)
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ezyk_menu.html
Faktycznie, chyba zostanę przy angielskim.
Witajcie za cholere nie umiem zrobic jezyka polskiego mam wgrany soft do 5.6 wszystko poszlo dobrze a nie mam polskiego jezyka co zrobic ?
jeśli nie ma się modułu blue&me tylko naviconect + (sterowanie z kierownicy i duża fabryczna nawigacja ) to czy są dostępne inne komunikaty niż włoski czy angielski
To się pochwalę ;)
Moja 159 już nie gada do mnie po belgijsku.
Procedura przebiegła bezboleśnie:
1) najpierw aktualizacja do wersji 5.5,
2) aktualizacja do wersji 5.6,
3) polski język, plik z forum Iveco.
Całość zajęła mi z 30min.- dość długo trwały aktualizacje do wersji 5.5 i 5.6. W czasie aktualizacji nastąpiło kilka restartów systemu (komunikat "Restarting"), potem dłuższe chwile jakby nić się nie działo, ale zawsze na końcu komunikat w stylu "USB Update Completed".
Co ciekawe użyłem pendrive 16GB firmy platinum- żadnych problemów nie było.
I jeszcze jedno- z tymi wersjami Blue&Me to loteria- w moim aucie z 11/2009 była wersja 1.
Wiecie może w jaki sposób zaktualizować B&M jeśli nie posiada się gniazda USB w schowku?
Samo B&M oczywiście jest w aucie i wszystko działa, ale chciałbym na przykład zmienić język na polski z niemieckiego...
Jeśli dobrze pamiętam to jeśli nie ma USB w schowku to USB do aktualizacji jest schowane za radiem, kiedyś coś było o tym na forum
Dokładnie tutaj http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=124834&stc=1
jeżeli nie to tutaj http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=124835&stc=1
A to ja mam trochę inny przypadek..
B&M pokazuje "English Language Unavailable", więc zgodnie z instrukcją na wcześniejszych stronach tego wątku pobrałem najpierw paczkę 'Part 1' ze strony Blue & Me, aby sprawdzić jaka wersja siedzi w aucie.
Wrzuciłem pliki na pendrive i auto pokazuje błąd 'USB Update Error 30'.
10 było ale 30? Wie ktoś o co chodzi? Sprawdzałem na drugim pendrive i to samo. Niestety najmniejszy mam 4GB, więc nie sprawdzałem na mniejszym.
Ja mam taki sam problem jak ty, tylko zamiast "USB Update Error 30" to mam USB Update Error 10". Co do Twojego błędu nigdzie nie znalazłem odpowiedzi co ten błąd oznacza, nawet wątku z tym błędem nie znalazłem. Musisz spróbować z mniejszym pendrivem.
No właśnie problem jest taki, że błąd z numerem 10 jest dość "popularny", a z 30 nawet nic google nie wypluwa :/ Najgorsze, że nie wiem co robić.
Tak jak mówisz, muszę dorwać jakiś stary, mały pendrive, ale jeśli to nie pomoże to koopa :(
Dodam tylko, że muzyka z pena 4GB gra bez problemu.
To nie musi być kwestia pojemności pena, tylko raczej rodzaju pamięci (producenta chipu czy jak to się tam w penach nazywa?). Niewskazane są wszelkiego rodzaju pamięci high speed. Jak już pisałem u mnie upgrade poszedł na penie 16gb.
Mam problema :D
Chciałem sobie zaktualizować Blue&Me
Aktualizowałem na 5.5 ale musiałem gdzieś iść
Gdy wróciłem nie działało już nic a wcześniej łączył się z telefonem i przycisk słuchawki działał
Teraz nie działa co mam zrobić?
I zaczął migać przebieg na liczniku...
Hmm nic nie robiąc samo się odblokowało ciekawe i zaczęło wszystko działać nawet licznik przestał migać
Hmm no to chyba zaczynam od nowa chciałbym wgrać polski jezyk ma ktoś może taki? bo z tego co widzę poprzednie linki wygasły
Uuuu... to żeś Panie sobie narobił. Nom dobra ja jestem leniwy ale patrze, że są lepsi ode mnie :)
Wystarczy trochę poszukać i poczytać:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ilometrow.html
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...bluetooth.html
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...z_blue_me.html
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...c_telefon.html
I jeszcze dużo, dużo więcej...
Nom dobra ale w skrócie:A - odłącz akumulator na 10-15 min (niektórzy mówią o 20-30 min). Jeżeli nie pomoże trzeba spróbować powtórzyć to 2-3 razy po przejechaniu paru kilometrów. B- stan naładowania i sprawności akumulatora - może odpalać bez problemu, itd, itp. ale często jak jest na wykończeniu dzieją się takie cyrki. C- wgrać jeszcze raz na innym, sformatowanym penie aktualizację do najniższej wersji. D - Nom a jak to nie pomoże zostaje FES i osiowanie systemu czy jakoś tak ale to już inny temat.
Czy ktoś z kolegów się orientuje, czemu w Blue&Me Nav, Pierwsza generacja, po update do 5.6, poprzedzając do 5.5, zniknęła opcja nawigacji???
Przyciski w podsufitce (SOS INFO i NAV) również nie śmigają. Jeżeli by ktoś coś wiedział :P, o belli i humorach B&M proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam,
Przemieliłem dziś 26 Pendrivów i z żadnego nie poszło, bez względu czy waliłem upgrade od rzau do 5.6 czy najpierw 5.5 error 10 i koniec. Macie jakiś pomysł?? Peny byłu od 128mb do 8GB nowe i stare jak świat.
Może, zwyczajnie już masz zaktualizowany Blue&Me, wtedy właśnie też taki sam błąd wywala, nawet na Ori pendrivie.