Wracając do tematu - 1.8 QV z TCT będzie dostępna w marcu 2014 i nie będzie już manuala. Informacja z oficjalnego źródła.
Alfa Giulietta 1750 TBi 16v 235 KM TCT bz Quadrifoglio Verde 191.C5C.1 117 400 zł 2014.03.01
Printable View
Wracając do tematu - 1.8 QV z TCT będzie dostępna w marcu 2014 i nie będzie już manuala. Informacja z oficjalnego źródła.
Alfa Giulietta 1750 TBi 16v 235 KM TCT bz Quadrifoglio Verde 191.C5C.1 117 400 zł 2014.03.01
Wczoraj też miałem możliwość zapoznania się ze zmianami. Co bardziej obrotni sprzedawcy mają już takie (oficjalne) informacje. Fakt QV tylko z automatem od kwietnia 2014 r. Będą też trzy poziomy wyposażenia: Progression, Distinctive i Exculsive. W sumie dużo dodatków, które były obecnie za dopłatą będzie już dostępnych w konkretnych wersjach. Żeby jednak nie było tak kolorowo, to porównywalne auta do obecnie sprzedawanych, będą o około dwa tysiące droższe. Szczególną uwagę zwróciłem na nowe fotele. Wgląda na to, że są lepiej wyprofilowane i mają lepsze trzymanie boczne (niestety widziałem tylko rysunki). Tapicerka z boczkami w kolorze siedzeń i takim samym kolorze na desce rozdzielczej będzie dostępna tylko dla foteli skórzanych. Nowa kierownica wygląda super. za to zmiana atrapy (scudetto) jak dla mnie porażka. Polega na tym, że nie będzie górnej części po logo alfy, jakby w naszych obecnych to poprostu wyciąć. Pozostanie V z porzeczkami. Takie to jakieś niedokończone
Jesteś pewien, że boczki tylko dla pełnej skóry? Nawet w wersji Exclusive gdzie bazowe fotele są łączoną skóra-materiał?
Załącznik 109100
Podjadę do salonu i jeszcze raz to sprawdzę. Ale wydaje mi się, że tak.
Prawda, Megane RS, Astra OPC, Focus ST, Mazda MP3 i Golf/Scirocco R oferują znacznie więcej. Nie oznacza to, że QV ma kiepskie osiągi, ale jeżeli ktoś nie jest miłośnikiem AR i kieruję się głównie osiągami, to Giulietta QV nie będzie pierwszym wyborem... A w tej klasie to osiągi jednak stoją na pierwszym miejscu, gdyż jest to segment hot hatch (osiągi sportowe za rozsądną cenę, przy tym samochód do codziennego użytku).
Szkoda ze w lift-owej nie dodali więcej mocy, przydała by sie szpera mechaniczna, chociaż w QV elektronika daje radę.
Jest taka opcja, że za 5 lat nie będzie już nowych Alf :).
Właśnie, bo nowa miała być rok temu.
Albo Włosi przytargają jakiś jeżdżący kredens ze Stanów, dokleją znaczek Alfy i będą udawać, że marka żyje. To co się stało z Lancią, to jakiś ponury żart. Choć póki co jest odwrotnie. Na bazie Giulietty zrobili Dogde'a Darta, który tam zbiera baty, bo nie ma sześciu cylindrów i trzech litrów pojemności. Amerykanie mierzą moc na litry i cylindry.
Samochody na tamten rynek są inne, bo inaczej się tam jeździ i inne są realia komunikacji między miastami. Kredensy przywlekane ze Stanów są bardzo mocno przerabiane pod rynek europejski, wiec ciężko tutaj upatrywać wady - patrz Lancia Thema. Poza tym amerykanie już nie mierzą mocy na cylindy i litry, bo kryzys ich dotknął o wiele mocniej niż Europę. Warto zweryfikować swoją obecną wiedzę o realiach kraju zza wielkiej wody.
Zgadzam się z Tobą. W nowym numerze Auto moto był test porównawczy Focusa ST, Golfa GTI, Alfy QV i Megane RS. Alfa osiągami odstaje od konkurencji co widać po wynikach na torze:
Golf - 2:28,4
Megane - 2:27,1
Focus - 2:31,0
Julia - 2:34,1
Brakuje tych 30 - 40 KM w najmocniejszej wersji. Kocham Alfę i mam nadzieje że to się szybko zmieni.
A nie wiem, jak się sprzedaje, pisałem tylko, że jest krytykowany. Za to mniej więcej, co ja też wypominałem Giulietcie - krótki użyteczny zakres momentu obrotowego. Z tym, że jeśli rynek jest raczej przyzwyczajony do wolnossących V6 i V8, to trudniej taką charakterystykę przyjąć.
Update -
Już wiem jak się sprzedaje. Słabo. Wpisujemy w Google'a "dogde dart sales" i co mamy? Dwa pierwsze linki "Is the Dodge Dart a Sales Bust?", albo "How Chrysler's Dodge Dart Missed the Mark".
- - - Updated - - -
Serio? Myślałem, że już wszystko wiem. Np. Dow Jones jest na historycznych szczytach, a Amerykanie swój kryzys sfinansowali drukowaniem dolarów, które chętnie kupili Chińczycy. Jak się ma nasza giełda, czy długi Eurolandu, to odsyłam do publikacji ekonomicznych. Jak się ma nasz dług, to chyba wszyscy wiedzą, inaczej Tusek nie zabierałby pieniędzy z OFE.
Rzeczywiście paliwo drożeje i tam, bo inaczej na auto z silnikiem 1.4 nikt by nawet nie splunął. Oczywiście, że samochody są tam inne, dlatego przyciąganie tego tu i sprzedawnie pod tradycyjną marką europejską jest słabym pomysłem i raczej zabójczym dla tej marki. I to właśnie wytknąłem.
A co do tzw. Lancii Thema? No zlituj się. Chrysler 300 z designem z ubiegłego tysiąclecia za ćwierć miliona złotych? Prowadzący się jak wersalka i spalający ze 20 litrów na setkę? Mustanga, czy Corvetę, to ja rozumiem, ale to jest jakieś srogie nieporozumienie. :)
Ach, i jeszcze Dodge Challenger! Jest tak brzydki, że aż może się podobać. Kwintesencja amerykańskiego automobilizmu - włożyć z 10 cylindrów pod maskę i wio. Do pierwszego zakrętu. Czysta, nieokiełznana moc.
I znowu zszedłem z tematu!
Julia QV - 1320 kg
Golf GTI - 1307 kg
W 2010 roku faktycznie Julia była szybsza ale... konkurowała z VI generacją a w nowym teście z VII.
Nie wiem czy się zgodzicie ale polscy dziennikarze mają problem z pomiarami przyśpieszenia Giulietty. W Auto Moto wyszło im przyśpieszenie 0 - 100 w 7,4 s i elastyczność na VI biegu 9,1. Pomiary wykonali w trybie N?
W trybie D Julia 0 -100 przyśpiesza w 6,6 s a elastyczność 80 -120 VI wynosi 7,9 s!
http://www.youtube.com/watch?v=R0dR3E4NYw4
Różnice w elastyczności w trybie N i D można zobaczyć na filmiku poniżej:
http://www.youtube.com/watch?v=RlXPHn_D7To
Się zgodzimy połowicznie, bo tu podany jest taki sam wynik do setki - 7,4 sekundy (z 10 różnych źródeł). Choć elastyczność na szóstym biegu rzeczywiście koło 8 sekund.
- - - Updated - - -
No tak, ale tymi kredensami ciągnie właśnie, a Dart w europejskim stylu się nie sprzedaje. I żeby nie było - mnie się sto razy bardziej podoba Dart niż Chrysler 300C, czy jak tam ta nowa odmiana się nazywa. Tylko po prostu te rynki są diametralnie różne.
Taki pomiar z telefonu jest niedokładny, tu masz mój sprint z boxem Magneti Marelli http://www.youtube.com/watch?v=KIe5I...ature=youtu.be
Pomiar z GPS pokazał 5,9 a stoper 6,25 z filmowego sekundnika wychodzi 6 sekund.
10 pomiarów przez różne magazyny motoryzacyjne? Przyglądałeś się tej tabelce?
Nikt o zdrowych zmysłach nie robiłby testów w trybie który ogranicza parametry silnika. No chyba, że robiłby to celowo, ale to też wątpię. Teraz prawie każdy samochód ma różne tryby jazdy, co jest związane chyba z koniecznością osiągnięcia niskich norm emisji spalin, więc nie sądzę, że dziennikarze "przeoczyli" ten przycisk. W 10 różnych redakcjach.
Nie sprawdzałem :confused:
Tu opisałem. http://www.forum.alfaholicy.org/mito...km_400_nm.html
Po czym wnosisz, że źle? Klikałeś na link? Może podam jeszcze raz, bo coś nie podkreśla linków w tekście (przynajmniej u mnie), więc może to jest przyczyną nieporozumienia: http://www.zeperfs.com/fiche3413-alf...ii-1750-qv.htm. Źle to było w tym polskim teście, co przytoczył kolega, bo wynik zawyżony o sekundę w porównaniu z linkiem podanym przeze mnie.
Flimiki z Youtuba oczywiście są pouczające, sam obejrzałem z milion wybierając teraz nowy samochód, ale to dość niedokładny pomiar, bo kumulują się błędy wskazania prędkościomierza i pomiaru czasu. Ja raczej wierzę mniej lub bardziej obiektywnym dziennikarzom, niż producentom, a ci konsekwentnie wskazują, że parametry przyspieszenia Julek są zaniżone przez Fiata.
Ale jak te pół sekundy poprawia komuś samopoczucie, to nie mam nic przeciwko, zasadniczo.
Tak widziałem. Dziennikarze z magazynu WRC testują osiągi w Alfach w trybie N. Powiem Ci że sam wolę się przekonać jakie są osiągi i nie patrzę na to co podają dziennikarze czy producenci. Zgodzę się że filmiki są niedokładne.
Zerknij na stronkę:
http://www.automobile-catalog.com/auta_perf1.php
Też podają osiągi w trybie N.
A to jestem cokolwiek zaskoczony, że niektóre są robione w N, bo to graniczy z nierzetelnością. Albo nie rozumiem zasad tych pomiarów, muszę doczytać.
Też wolę się sam przekonać, ale nie mam ku temu odpowiedniego sprzętu, a nagrywanie filmów z szybkościomierza, jak już ustaliliśmy, jest niezbyt miarodajne. Są jakieś aplikacje na smartfony, które niby mierzą przyspieszenie wg GPS-a, ale widząc jakie to ma opóźnienie też nie wierzę w dokładność. GPS potrafi bardzo dokładnie wskazać prędkość, ale jak ta się juz ustabilizuje, bo potrzebuje ileśtam odczytów, aby ją ustalić, a rozdzielczość ma czasem kilka, czasem kilkanaście metrów - przy dynamicznym przyspieszaniu to daje duży błąd.
Staram się to analizować dość dokładnie, bo chyba wybiorę wolniejsze auto jako następce Julki, więc muszę jakoś zracjonalizować utratę 3 dziesiątych sekundy. Znaczy od wartości testowych, bo od danych producenta to prawie cała sekunda by była...
:cool:
Czy w nowej wersji liftingowej dojdzie jakieś nowe wyposażenie?
http://www.alfaromeopress.pl/press/article/1472
Podali cennik.
Zaledwie kilka dni temu debiutowała na Międzynarodowych Targach Samochodowych IAA we Frankfurcie, a już dziś można ją zamówić u polskich dealerów. Giulietta MY 2014 wchodzi na rynek ze znaczącymi modyfikacjami, które podkreślają wartość marki Alfa Romeo, większą liczbą wersji wyposażenia i nową, niższą ceną zaczynającą się już od 67 900 zł. Alfę Romeo Giulietta MY 2014 od poprzedniej serii wyróżnia nowy design grilla i świateł przeciwmgielnych oraz dodatkowe, metalizowane kolory: biały, niebieski i brązowy. Zmiany we wnętrzu objęły nowe koło kierownicy i zmodyfikowaną deskę rozdzielczą, z której część przycisków została przeniesiona na środkową konsolę. Fotele zyskały nowy kształt, który zapewnia lepsze trzymanie kierowcy i pasażera, a także nowe, eleganckie tkaniny obiciowe i bogatszą kolorystykę. Przy wyborze skórzanej tapicerki panele drzwi i deski rozdzielczej utrzymane są w takich samych barwach. Dodatkowo, kierowca Giulietty MY 2014 ma do dyspozycji nowy system Infotainment z nawigacją VP3/4, radiem UConnect, audiostreamingiem, AUX/USB/SD Media Hub, zintegrowanym portem iPod i łączem bluetooth, obsługiwanym z kolorowego, dotykowego wyświetlacza w rozmiarze 5 lub 6,5 cala albo za pomocą zintegrowanych przycisków na kierowcy. Poprawione wyciszenie wnętrza zapewnia lepszą akustykę i podnosi komfort podróży. Giulietta na rok modelowy 2014 będzie posiadała aż pięć wersji wyposażenia. Pierwszą z nich stanowi nowowprowadzona wersja Impression z klimatyzacją, słynnym systemem zmiennych trybów jazdy Alfa D.N.A., który pozwala dostosować osiągi do stylu jazdy i potrzeb kierowcy w różnych warunkach pogodowych, z zapewniającym precyzję prowadzenia elektronicznym mechanizmem różnicowym Alfa Q2 i dynamicznym sterowaniem pojazdem VDC, dostępna w nowej, niższej cenie 67 900 zł. Następnie klient ma do wyboru znane z poprzedniej serii wersje Progression i Distinctive, doposażone na 2014 rok w bardziej zaawansowane radio UConnect 5" z przyciskami sterowania radiem i telefonem w kole kierownicy, czujnik pomiaru ciśnienia w oponach i elektrycznie podnoszone tylne szyby. Dodatkowo, Distinctive została wzbogacona o chłodzony schowek oraz pakiet "Widoczność" zawierający przyciemnianą szybę przednią z czujnikiem deszczu i zmierzchu, elektrycznie chowane lusterka zewnętrzne i elektrochromatyczne lusterko wsteczne. Całkowitą nowością na 2014 rok jest bogato wyposażona wersja Exclusive zawierająca komfortowe wyposażenie Distinctive uzupełnione o felgi ze stopów lekkich R17" Elegante z oponami 225/45, czujniki zapachów, wilgotności oraz czujniki parkowania tylnego i obicie ze skóry połączonej z tkaniną Elegante. Z kolei topowa wersja Quadrifoglio Verde, dostępna z "pełnym życia" silnikiem 1750 TBi 16v 235 KM, w serii 1 zyskała radio UConnect, czujniki parkowania przód/tył, obicie ze skóry połączonej z Alcantarą i skrzynię biegów TCT. Ta ostatnia stanowi nowatorski, automatyczny układ przeniesienia napędu z dwoma suchymi sprzęgłami, złożony z dwóch równoległych przekładni, który umożliwia włączenie drugiej, gdy pierwsza nadal pracuje. Alfa TCT zapewnia nie tylko odczuwalnie większy komfort i bardziej sportową jazdę, ale również mniejsze spalanie. Stałą cechą wszystkich wersji wyposażenia są takie same, najwyższej jakości systemy bezpieczeństwa, obejmujące m.in. specjalną platformę, na której bazuje konstrukcja pojazdu, 6 poduszek powietrznych i trzypunktowe pasy z podwójnymi napinaczami i ogranicznikami napięcia. To dzięki nim Giulietta w roku premiery została uznana przez niezależny instytut Euro NCAP za najbezpieczniejszy europejski samochód kompaktowy i obecnie, po trzech latach, zajmuje trzecią pozycję w klasie małe auta rodzinne. Alfa Romeo Giulietta MY 2014 zależnie od wersji jest dostępna do wyboru z jednym z udoskonalonych technicznie silników benzynowych: 1.4 TB 16v 105 KM, 1.4 TB 16v 120 KM, 1.4 TB MultiAir 16v 170 KM z opcjonalną automatyczną skrzynią Alfa TCT, wyposażonymi w system Start&Stop, ze wspomnianą, rewolucyjną jednostką napędową Quadrifolgio Verde 1750 TBi 16v 235 KM TCT, a także z trzema Dieslami: 1.6 JTDM 16v 105 KM, 2.0 JTDM 16v 150 KM i 2.0 JTDM 16v 170 KM również z systemem Start&Stop i dodatkowo Alfa TCT dla wersji 170-konnej.
Źródło alfaromeo press
No to jednak jest QV z TCT:
"z kolei topowa wersja Quadrifoglio Verde, dostępna z "pełnym życia" silnikiem 1750 TBi 16v 235 KM, w serii 1 zyskała radio UConnect, czujniki parkowania przód/tył, obicie ze skóry połączonej z Alcantarą i skrzynię biegów TCT."
Ja się zastanawiem czy kupić teraz ostatnie sztuki które stoją w salonie, czy zamawiać nową. Mam taką upatrzoną u siebie w miescie http://otomoto.pl/alfa-romeo-giuliet...C30577431.html
Myśle że cena nawet ok.
Jedyne czego brakuje to bose i navi.
No i szklany dach który akurat mnie nie interesuje.
Mam identyczną, również w Twoim mieście nabytą. Nie planowałem szklanego dachu, ale dałem się przekonać. Szczególnie w naszej strefie klimatycznej bardzo ten dach doceniam. Mi jest szkoda przełączników na środku konsoli. Dodawały Julce charakteru... Cena jest bardzo dobra, więc jeżeli zamierzasz trochę pojeździć, to bierz Julkę z salonu. Szczególnie, że po faceliftingu nie przybyło jej KM ani poza tym w tym zakresie się nic nie zmieniło. Zmiany natury kosmetycznej, ekran się pojawił i tyle.
Z Markiem Babińskim dobrze się współpracuje. Ta cena jeszcze nie jest ostateczna - 82900 zł spokojnie.
Duża jest różnica między seryjnym nagłośnieniem a bose?
Myślę że warto brać ten model.
Po lifcie auta z pakietami będą lepiej wyposażone ale też droższe:
- Sportiva: 11500 zł
- Sport: 6000 zł
- Lux: 14000 zł
- Premium: 9000 zł
- Komfort: 4500 zł
- Business: 6000 zł
Nie ma jeszcze elektrycznych foteli (ale sa chorendalnie drogie) , pakietu Widocznosc i pelnej skory. Basic-owe audio gra bardzo ok, szczegolnie z dopietym ipodem, zas wbudowana navi jest niewygodna. Wytarguj jeszcze oryginalne dywaniki i wykladzine bagaznika - wyglada super.
Ale szklany dach jest super, pomijajac otwieranie w lato to nawet zamkniety ladnie doswietla wnetrze.
Dzięki bardzo :) W czwartek podjadę i dowiem się więcej.