wtryski chodzą.wszystkie
Printable View
wtryski chodzą.wszystkie
a świeca jak jest mokra czy sucha z tego cylindra ?
Ja już zgłupiałem :P kompresja jest, iskra z tego co piszesz jest, prądy na cewce są pozostałe gary chodzą (czyli nie rozrząd) - nie mam już wizji
Bartek musiał coś przeoczyć....
chyba jadę do FIAT-a.
Wspominałeś że miałeś zdjęte głowice, kiedy zaczęło się to dziać ? zaraz po złożeniu silnika ? przed rozłożeniem było dobrze ? Za mało konkretów!
A wiec tak:
problemem był wyciek oleju.Zdjęte były koła od strony rozrządu i wymiana usczelniaczy/WSZYSTKICH/ . Po złożeniu na tych czerwonych blokadach, auto jezdziło normalnie . Tak mi sie wydaje że normanie bo to moje pierwsze auto z tak dużym motorem a ciagle sie cos dzieje wiec juz nie wiem kiedy jest normalnie. Ale załóżmy że było ok. Potem zaobserwowałem spadek mocy i "delikatną " nierówną prace na wolnych obrotach po dwóch ,trzech tygodniach -no i olej dalej wyciekał .Diagnozowałem spalanie w cylindrach ściągając wtyczki z wtryskiwaczy i z listwy gazowej. Na cylindrze skrajnym prawym pod kolektorem ssacym był brak reakcji na zdjęcie wtyczki- czyli ślinik nie zmieniał obrotów na" ucho " nic sie nie zmieniało. Kupiłem cewkę używaną ,zamieniłem- dalej to samo. Kupiłem drugą cewkę używaną przed założeniem sprawdziłem czy prąd dopływa do cewki było 13 V. Po założeniu drugiej cewki dalej to samo. Zamieniłem więc kolejną cewkę z cylindra który chodził wczesniej i nic.....Póżniej zdjeliśmy te głowice bo spod nich wyciekał ten olej -na cylindrze który nie chodzi zawory i gniazda zaworowe ok. po zmontowaniu wszystkiego do kupy -dalej to samo. Czyli nie pracuje jeden cylinder. AMEN.
W międzyczasie zmieniłem czujnik położenia wału. bo auto gasło bez powodu.
Ręce opadają .......:(
- - - Updated - - -
Jak mi powiesz że mi to naprawisz to do Ciebie przyjadę L:))))
Sprawdziłeś czy jest zasilanie cewki, ale nie sprawdziłeś czy podawany jest sygnał.
Multimetrem? Możesz też użyć diody. Wpinasz w sygnał i obserwujesz czy mruga. Tylko pamiętaj, że dioda przewodzi prąd w jednym kierunku. Jeśli nie świeci, dla pewności zamień nóżki.
Może się przydać: http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...a_ssacego.html
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...ml#post1010548
Jak na moje oko to auto powinno juz dawno jezdzic, silnik prosty jak budowa cepa ;]