Czujnik to ty masz dobry - lepiej zmień termostat... i mechanika
Printable View
Dzieki Maciek,dzis bede sprawdzac termostat,wiec mam, nadzieje,ze na tym sie zakonczy,bo generalnie moja Alfa 147 jest sprawna,oprocz sporego spalania i tu mam pytanie,czy to normalne,ze przy moim zdaniem nieduzej mocy silnika 1,6 benzyna spalanie w miescie to 14,15l ?Rozumiem,ze to benzyna,ale czy to normalne?
Moja Julka też pali teraz 14 - to zależy od wielu rzeczy żeby dac jednoznacza odpowiedź
Maciek jednak termostat bedzie wymieniany,a z tym zuzyciem,to faktycznie na odleglosc nie da sie sprawdzic.Udam sie moze kiedys do profesjonalnego serwisu aut wloskich,poki co na razie musi tak byc.Dzieki
P0095 - kto wie co oznacza taki błąd ?
internet mówi że jakieś zwarcie w czujniku temperatury w dolocie - ale chyba nie ma czegoś takiego w GT diesel :/
MCSF wyskoczył po uruchomieniu ciepłego silnika, po skasowaniu błędu P0095 pół dnia nie było i powrócił komunikat MCSF :(
Oczywiście że jest czujnik temperatury powietrza zasysanego - jest zintegrowany z przepływomierzem - masz przepływomierz do wymiany
dziękuję za odpowiedź :) tak jak myślałem
(chodziło mi o to że nie ma osobnego elementu)
myślę że ma to związek z odmą - pod koniec stycznia doszło w aucie do awarii uszczelnień turbiny (przebieg auta 45kkm...)
jakich wiele było opisywanych w tym czasie na forum - okoliczności identyczne (chmura po porannym rozruchu, około 1,5 litra
oleju poszło w wydech), turbina po regeneracji wygląda na sprawną (podobno była uszkodzona w niewielkim stopniu)
po awarii turbiny był sprawdzany EGR (czysto - może dlatego że auto choć bez filtra cząstek jeździ na Motulu z normą C3),
została założona blaszka EGR z 4 otworami, oczywiście oczyszczono IC i elementy układu wydechowego (raczej skutecznie
- brak kopcenia, był widoczny przesiąk oleju przez łącznik elastyczny wydechu ale niewielki)
teraz plan jest taki - czyszczenie odmy, czyszczenie przepustnicy, sprawdzenie rur elastycznych no i oczywiście
wymiana samej przepływki na nową od Bosch (zaskakująco niska cena oryginału - około 190zł w detalu)
pytanie do Maciek-156 bo widzę że zna się na rzeczy :
czy spotkałeś sytuację gdy uszkodzona była sama instalacja elektryczna a nie przepływka ?
(opis błędu to zwarcie do masy na czujniku temperatury-przepływomierzu)
pytam tylko dla tego aby wiedzieć czy coś jeszcze sprawdzać czy w ciemno zakładać
nową przepływkę po wyczyszczeniu odmy ?
dodam że oprócz wspominanego P0095 w aucie nie było jakichkolwiek innych błędów
Skasuj błąd odepnij wtyczkę od przepływomierza uruchom silnik i sprawdź jaki błąd się pojawi
ok tak zrobię i dam znać