W intercarsie jeszcze są.
Printable View
W intercarsie jeszcze są.
http://allegro.pl/alfa-159-brera-pia...288922814.html
Tu są jeszcze trzy :) Ja u siebie dzisiaj założyłem Optimala i w końcu nastała błoga cisza :)
Ja też już po wymianie :D Z ogromną pomocą pracowników pewnego ASO dostałem do ręki ricambi originali (SNR) w dobrej cenie i nareszcie znów czerpię przyjemność z jazdy :D
Coś się ruszyło , pojawiły się łożyska na allegro
http://allegro.pl/alfa-159-brera-pia...303298619.html
http://allegro.pl/lozysko-kola-przed...304213109.html
http://allegro.pl/alfa-159-brera-pia...303570769.html
http://allegro.pl/lozysko-kola-przed...296831666.html
Wreszcie będzie ulga , zamówiłem za 360 zł, po negocjacjach poza alledrogo bez kosztów wysyłki http://allegro.pl/piasta-lozysko-alf...303826348.html
Ja juz po wymianie na optimala - niesamowita ulga po 3 miesiacach buczenia...
Piszą o nas, a bocian gwiazdorzy :D
Załącznik 133730
Pozdrawiam.
- Rafał
W ASO może jeszcze nie ma , ale na alledrogo już do wyboru do koloru. Chińskie , Polskie i jakieś inne "nołnejmy". Od razu ceny też w dół.
Mamy łożyska gdyby ktoś chciał
Lubie to zaklinanie rzeczywistości przez miłośników Alfy Romeo. Prawda jest taka, że od początku roku do końca maja z piastami były problemy. Od lutego nigdzie w hurtowniach nie było tych łożysk. Trochę piast w pewnym momencie rzucił Tomek. Ale przez kwiecień i maj łożyska były NIEDOSTĘPNE. Jeśli znalazłeś łożysko w 2 dni to albo miałeś je od Tomka, albo jakiś inny szczęśliwy zbieg okoliczności. Nie bez powodu ten wątek ma ponad 20 stron, ludzie szukali i nie znaleźli tych łożysk. Co gorsze – w którymś momencie nawet ASO wyprzedało łożyska po ~1000 zł.
Jak byś sobie sprawdził z kiedy jest skan z tego "pisma motoryzacyjnego", to zaoszczędził byś trochę czasu na pisanie niepotrzebnego posta... Wydanie jest z czerwca a od co najmniej kilku tygodni jest dość duży wybór i to w niższych cenach. Któryś pismak coś gdzieś usłyszał i nie sprawdzając stan obecny umieścił sensacyjny artykuł w "opiniotwórczej" gazetce. Poza tym ja zawsze staram się być obiektywny i nie nazwał bym się miłośnikiem. Użytkownik owszem ale nie optymista/fantasta uważający te auta za bóstwa.
Łożyska były dostępne prawie cały czas (np TomekKRK, Akuki, Tanifiat na allegro lub Ebay.de) ale ludziom cena nie odpowiadała (około 550-650 zł) lub słabo szukali. Ja kupiłem akurat poprzez sklep kolegi w owym czasie, kiedy było z nimi cienko albo właśnie były zbyt drogie.
Ciekawe rzeczy opowiadasz... Szkoda wobec tego, że z Tobą się nie kontaktowałem to byś mi jakieś wyczarował?
Ja sam 2 (słownie: dwa) miesiące szukałem bezskutecznie łożyska (od największych polskich hurtowni po te mniejsze, dwa razy dzwoniłem do wspomnianego tutaj Tomka), również w DE i GB. W GB znalazłem jakieś sztuki SKF, ale w takich kwotach, że nie chciało mi się przeliczać na złotówki. Łożyska tak naprawdę pojawiły się dopiero 2 tygodnie temu i są to najtańsze zamienniki, na które mało kto by się obejrzał, gdyby były dostępne SNR, FAG czy SKF.
Po prostu miałeś szczęście.
Ja już też miałem brać od Tomka ale udało się kupić mimo stanów zerowych w większości hurtowni. Na Ebay'u niemieckim też miałem możliwość kupić ale wychodziło jakieś 450 z przesyłką. Ten temat czytałem wtedy kilka razy i nawet dzwoniłem osobiście do użytkownika Akuki, który miał je za około 600 zł z przesyłką. Owszem nie było lekko ale to już przeszłość. Natomiast chodzi mi głównie o odgrzanie kotleta przez 'dziennikarza" AŚ. Jak było dużo trudniej o tą część, nikt nic nie pisał. Ostatnio jest lepiej i taniej to artykuł się pojawił...:)
Hmn. 2 miesiące piast nie było NIGDZIE w Polsce poza ASO za 1000 zł (tam też się w końcu skończyły). Piastę kupiłeś pewnie w lutym (akuki wspominał w pierwszych dniach marca, że została mu ostatnia piasta za grube pieniądze, potem jeszcze parę dni później przez chwile Tomek miał kilka piast). Piasty pojawiły się z powrotem w tym tygodniu (Optimale, pierwsze info było o piastach jest z 30.05 i dopiero w czerwcu faktycznie się pojawiły dostępne). Czyli znów się mylisz z tymi "kilkoma tygodniami". Naprawdę daruj sobie to naginanie rzeczywistości, bo fakt jest taki, że był problem większy niż w zeszłym roku ze sprężynami tylnymi (bo sprężyny można było kupić za 700zł w ASO bez problemu, braki były w zamiennikach za 100-200 zł).
Może jednak na lepiej wiem, kiedy kupiłem piastę i ile sztuk potem jeszcze było dostępnych...? Łożyska wymieniałem na przełomie marca i kwietnia (dokładnie musiał bym poszukać kiedy ale faktura jest już z kwietnia) i wtedy też rozmawiałem telefonicznie z allegrowiczem Akuki. Po tym, jak zamówiłem w dwóch miejscach okazało się, że doszło jeszcze łożysko SNR za około 420 zł. To drugie kupił jakiś Słowak (dużo części w moim mieście kupują z racji lepszego zaopatrzenia, kursu Euro i niewielkiej odległości). Obecnie SNR jest w cenniku za około 360 zł ale jest adnotacja, że dostawa do 72 godzin. Ponad 2-3 tygodnie temu szukając łożyska klimatyzatora widziałem już łożyska MAxgear (aukcja była na pierwszej stronie z motoryzacją na allegro w kolumnach bardziej wyróżnionych) poniżej 400 zł więc nie pisz mi, że ich nie było.
Owszem jest to żenująca sytuacja, że człowiek musiał się posuwać do szukania wszelkimi sposobami i ceny były zaporowe ale to się zaczęło już dość dawno i mogli wtedy interweniować (w sumie dobry temat na program w TV bo przecież policja ma około 100 alf..) i pisać artykuły a nie dopiero teraz.
Nie było łożysk - był problem.
Są łożyska - :D .
Od marca szukalem piasty - w hurtowniach dostawalem odpowiedz, ze nie ma.
W ASO na poczatku byly za ok. 800 pln.
Na przelomie kwietnia/maja w kazdym warszawskim ASO padala odpowiedz - cena ponad 1000 pln - termin dostawy - nieznany. Nawet nie chcieli pobrac zaliczki.
Czesci pojawily sie w ubiegly piatek ( tylko optimal ) - zniknely z polek w ciagu godziny.
Udalo mi sie wymienic - super, ale wiem, ze od kilku tygodniu bylem unieruchomiony.
Cykl wydawniczy poradnika to miesiac. To ze teraz jest mniejszy problem z dostepnoscia, nie znaczy, ze nie bylo go nawet tydzien temu.
I blagam, niedostepnosc czesci w ASO przez taki okres czasu to dramat i wstyd dla prodeucenta.
Niektorym sie udalo - super, ale rzeczywistosc byla zupelnie inna.
Pisanie o nieobiektywnosci "pismakow" zdecydowanie przesadzone.
BTW. Alfa nie odniosla sie do zarzutow dziennikarza wiec raczej wszystko jasne.
O tym będę wiedział dokładnie w poniedziałek bo akurat w sobotę z nimi jest kontakt utrudniony a zamówienia przyjmują pn-pt. Przy czym często stan faktyczny odbiegał u nich od realiów więc może i tutaj dali ciała.
Dodano po 13 minutes:
Ale czy Ty czytałeś dokładnie co ja napisałem? Problem pojawił się co najmniej 5 miesięcy temu a oni dali materiał do druku dopiero teraz, nie sprawdzając czy coś ruszyło w tej kwestii (a co najmniej 2 tygodnie temu ukazały się te rarytasy). Artykuł moim zdaniem jest nierzetelny. Nikt nie zadał sobie trudu oficjalnego zapytania FAP o powód takich perypetii, nie sprawdzono jak wygląda sytuacja za granicą i w końcu nie sprawdzono w czym jest szkopuł. Poza tym jeśli ktoś ma się odnieść do tak świeżego artykułu, to ma jeszcze czas i wątpię, żeby FAP przejął się tym patrząc na ich politykę cenową i "dbanie" o rynek części i klientów.
Pany pytanko :
ten cały optimal to jakaś normalna fabryka czy pakowacz do swoich pudełek tego samego co się zowie maxgear np ?
bo mam różne info ...
Do tej pory były to ich własne inwencje twórcze. Niestety nie wiadomo, które z nich lepsze bo obie "firmy" mają na koncie całą masę reklamacji. Tylko czekam, kiedy MasterSport wypuści na rynek swoje łożyska do 159 z nadrukiem Made in Germany:) Podobno już nad tym inżynierowie w największym kraju skośnych oczu pracowali ale czy weszły do produkcji to jeszcze nie wiem...
Zadano sobie trud i zapytano. Niestety - brak odpowiedzi (wiem od zrodla)
Co juz jest slabe same w sobie.
W sklepach i hurtowniach jedna odpowiedź - brak u producenta.
Poza tym, zastanow sie dlaczego nie rozdmuchano afery wczesniej. Ano dlatego, ze co chwila dostawalismy info, ze produkt pojawi sie wkrotce ( najpierw mial byc marzec, pozniej maj , teraz lipiec ). Miarka sie przebrala, wiec powstal.
I tak juz zupelnie z boku, obiektywnie - naprawde, zeby zdobyc taka czescia uwazasz, ze powinnismy byc zmuszani do dzwonienia zagranice? To, ze zabraklo ich w ASO jest po prostu skandaliczne i tyle.
Skandal to za ładne określenie. To zwykła RZenada. Jak działa FAP większość z Nas wie. Duży moloch mający klienta głęboko gdzieś. Tam się duże cyfry liczą a słowo renoma nie występuje w ich słowniku. Jak tam ktoś nie zrobi porządku odgórnie (w co wątpię) to takie sytuacje będą się notorycznie pojawiać. Ja się zgadzam z faktem, że to przegięcie. Ale w artykule nie ma wzmianki, że zadano pytanie FAP. Poza tym Ty piszesz, że spytano. Po pierwsze dlaczego mam wierzyć a po drugie nawet jeśli to prawda, czytelnik nie ma o tym pojęcia po lekturze AŚ! Inna sprawa, że to cały rynek był kulawy na tą nogę przez jakiś czas. Zazwyczaj w ASO takich rzeczy się nie kupuje głównie z racji cen i nie mają tego w dużych ilościach. Nagle popyt się ruszył i sprawa się rypła...
Chwała Bogu jest już lepiej i trzeba kupować na zapas, bo może znów zabraknąć nawet MaxGear'a:)
Jest ori nawet na all za 880
No i reszta optimali , cx'ów , maxgear'ów - bo to pewnie jeden kij
Bocian dzwoń do człowieka i proponuj 25% upustu za 30 sztuk. Potem będziemy sprzedawać po pięćset:)
akuki chyba na to nie pójdzie :-)
Oj tam od razu taki ambitny jesteś. Kupimy Maxgear'y, kolega mi zrobi laserowo grawer SNR, opakowania można zamówić po 45 gr z nadrukiem kolorowym i po sprawie. Od Ciebie będą ludzie brali, jak bułeczki:)
Natomiast tak na poważnie, w kwestii tych dostępnych z opóźnieniem SNR'ów dopiero czekamy na maila. Okaże się czy to tylko brak aktualizacji, czy rzeczywiście będą.
a kiedy mail ma być ?
Kolega dzwonił dziś ale nikt nie umiał odpowiedzieć, czy to prawda z tymi 72 godzinami. Zawsze lepiej zapytać na piśmie, żeby w razie czego mieć podkładkę, więc poszedł mail z zapytaniem. Zazwyczaj odpowiedź jest na drugi dzień w godzinach ich pracy.
Niestety żadnej odpowiedzi do dziś nie ma. Znalazłem w niemieckiej hurtowni handlującej tylko z mechanikami SNR'y ale kwoty mają Netto 85 Euro. Brutto plus transport to już nie rewelacja.
Wymieniłem na Optimala, który wytrzymał całe 23 km ........ W poniedziałek zakładam drugie ...
:eek::eek:
:D:D
Przepraszam ale te 23 to juz na prawde smieszne
https://motodelta.pl/lozysko-z-piast...er,155,31.html (Polskie-chyba bo na obudowie pisze poland ),ale przestało chuczeć!!!
Ciężko przy tym cokolwiek spieprzyć :confused:
Ciekawe co to za renomowany producent którego nazwy się nie podaje.
Link sugeruje że to SNR ?
Na moich MaxGear-ach też jest Made in Poland a cena bez promocji 275 zł
http://www.autosklep24.pl/pl/p/Lozys...ALFA-159/16852