0 280 217 111 = 46407008 = http://allegro.pl/listing/listing.ph...07008&buyNew=1
Printable View
0 280 217 111 = 46407008 = http://allegro.pl/listing/listing.ph...07008&buyNew=1
Myślę, że różnią się tylko nazwa firmy na obudowie i ceną. Co wcześniej udowadniałem w przypadku Bosch-MaxGear.
Którego MaxGeara kupiłeś ? Jakie były objawy nie działania ?
Tego co był na Allegro niby dedykowany do mojego silnika. Pisałem tutaj o tym w maju chyba. Niestety auto tej przepływki w ogóle nie widziało. Musiałem odesłać.
I znowu nie wiem co kupić. Jakby był pewny zamiennik to chętnie. Zresztą wtedy też na priw o tej przepływce pisaliśmy.
Tak, pisałeś że coś dobierałeś ale w sumie nie wiadomo było co itp. Ja bym na twoim miejscu sprawdził pozostałe elementy np. łącza, przewody. Mam tu w okolicy kolegę z silnikiem 932A2 2.0 TS i on ma tą samą przepływkę co ty kupiłeś i ci nie zadziałała. Rewelacyjnie mu się sprawuje. Ta sama przepływka co powinna być u ciebie jest w silniku Opla mojego sąsiada (X20DTL) i jeździ na niej już chyba drugi rok bez problemów.
Jaki symbol miała ta, która ty zamontowałeś ?
Nie wiem, bo ta aukcja jest już w archiwum jak sprawdzam.
Ale to był zamiennik przepływki z końcówką 309, czyli takiej jak mam mieć.
Jak ją odesłałem do sklepu to mi nie powiedzieli że była zła i przyślą nową, tylko że do mojego silnika ( chyba chodziło im o sterownik) ME 7.3.1, ona może nie działać.
I tyle. Oddali kasę. Kable chyba O.K. bo przecież tą którą mam widzi i jest prawie O.K.
Bo żadnych błędów nie mam, tylko jak zrobiłem wykres to mi tutaj koledzy podpowiedzieli, że mam za małą maksymalną masę powietrza. Bo u mnie jest chyba 280.
Stąd pomysł żeby kupić nową. No i właśnie tylko jaką? 330zł za oryginał czy szukać jakiegoś zamiennika?
Czyli nie kupiłeś takiej, o której ja myślałem.
Jeśli chodzi o MaxGear, to masz mieć przepływkę FS-252.
46559804 = FS-252 = http://allegro.pl/listing/listing.ph...ope=automotive
A jak kupowałeś u nich, to http://allegro.pl/przeplywomierz-pow...530527042.html
Jak byk pisze: FIAT 46559804. Pisałem ci, że oni jacyś dziwni są ;)
Szkoda że nie pamiętam, jaką mi konkretnie sprzedali.
@sdero
Twoim zdaniem powinienem jeszcze raz zaryzykować i kupić tą którą podałeś?
http://allegro.pl/przeplywomierz-pow...530527042.html
Będzie O.K.?
W 2.0 działa. Jak będzie w 1.6... pewno też będzie działał.
W trące swoje 3 grosze z swojego doświadczenia z przepływomierzem swoim. Zanim zrozumiałem cała numeracje i itp do mojej belli przepływomierzy to natrafiłem na wątek zamienników MaxGear że ktoś kupił i do silnika 1.6 i 2.0 że to dobrze chodzi. Więc też tak zrobiłem, wbiłem na stronkę MaxGear
Link mapy punktów sprzedażowych :
http://maxgear.pl/#punkty_sprzedazy
Sprawdziłem sobie stacjonarne punkty sprzedażowe, później wybrałem katalog z przepływomierzami
Link katalogu samych przepływomierzy firmy MaxGear ! :
http://maxgear.pl/files/component_fi...og-maxgear.pdf
Wyszukałem swój numeryczny przepływomierz do silnika 1.6 16V 120km czyli 88Kw T.S
Dodaję zdjęcie z katalogu MaXGear dla przepływomierza dla Alfy 97/98r dla snilnika --------> 1.6 16V 120km czyli 88Kw T.S
http://img202.imageshack.us/img202/3471/7umj.png
I postanowiłem go kupić, na wgląd nawet na to że będę musiał kupić Boscha jeżeli ten nie zda roli. Ku mojemu zdziwieniu, przepływomierz działa prawidłowo.
Pytania :
Czy wytrzyma dostatecznie jak oryginał ?. (Nie wiadomo, trzeba testować i i dać znać na forum dla innych użytkowników czy to opłacalny biznes)
Czy ma prawidłowe parametry jak oryginał (Tak, robiłem sam test po przez Fiatecuscan)
Napewno kusi cena , u mnie w mieście koszt mojego przepływomierza to 149zł. Różnica nie wiarygodna, portfel troszkę bardziej wypchany kaską :).
Napewno ten post komuś ułatwi życie w poszukiwaniu, zamiennika :).
Pozdrawiam.
Czyli mniemam że MaxGear jest ok - w sumie w każdym sklepie mówią mi że jeżeli przepływka to tylko z Boscha, a MaxGear to czystokrwista chińszczyzna ;), no ale skoro tyle osób chwali sobie te MaxGear'y to musi być coś na rzeczy, jeszcze pozostaje kwestia wytrzymałości. Mi oryginał Boscha wytrzymał 7 lat puki nie zaczął zaniżać wartości...
A co nie jest z chin ? Bosch właśnie w marcu otworzył nową fabrykę w Nanjing (świece zapłonowe, klocki hamulcowe). Jak dobrze pamiętam w listopadzie władował coś koło 80 mln euro w fabrykę w Wujin...
Lokalizacje w chinach:
Bosch (Shanghai) Security & Communications Systems Co, Ltd.
Bosch Automotive Diesel Systems Co., Ltd.
Bosch Automotive Products (Changsha) Co. Ltd.
Bosch Automotive Products (Nanjing) Co., Ltd
Bosch Automotive Products (Suzhou) Co., Ltd.
Bosch Packaging Technology (Hangzhou) Co. Ltd.
Bosch Power Tools (China) Co., Ltd.
Bosch Rexroth in China Shanghai Representative Office
Bosch Thermotechnik GmbH
Bosch Trading (Shanghai) Co. Ltd.
BSH Household Appliances Co., Ltd.
Robert Bosch Co. Ltd. (Hong Kong)
Robert Bosch GmbH Beijing and Shanghai Representative Offices
Robert Bosch Taiwan Co. Ltd.
United Automotive Electronic Systems Co. Ltd.
ZF Lenksysteme Co., Ltd.
ZF Steering Jincheng (Nanjing) Co. Ltd.
Dwóch komisarzy z UE (Antonio Tajani, Tonio Borga) chciało wdrożyć aby produkty przepakowywane w UE miały oznaczenia nie UE ale krajów gdzie towar powstał. Najwięcej protestów było ze strony Niemiec. Dla czego ? - "Według przedstawicieli niemieckich kół gospodarczych rzecz jest poważna. Jeśli pomysł Tajaniego i Borga wszedłby w życie, marka Made in Germany mogłaby nawet zniknąć z rynku." Niemcy to wielcy pakowacze, a Polacy wierzą w wielką rzeszę :)
Mi MaxGear działa bez jakichkolwiek zmian we wskazaniach 4 i 3 lata.
Co z tego gdzie jest produkowane? Liczą się standardy producenta.
Mam ją 2 miesiąc, wszystko jest ok. Na niskich obrotach i wysokich nie ma problemu z przyspieszaniem. Po wymianie zrobiłem reset parametrów i ok jest. Teraz lambdę wymieniłem bo stara przepływka mi ją zabiła do końca i zbieram się do resetu jutro (brak czasu). Chińskie to nawet buty, koszulki, swetry mamy. i płacimy 100 % więcej w europie za metkę firmy ... a produkcja tego jest za grosze. Taki świat i polityka.
ja Wam powiem tylko tyle
kupilem magneti - od samego poczatku auto fixowalo (2.0 ts) - wymienilem na druga przeplywke - rowniez magneti - rozwniez zonk (podmienilem w hurtowni)
zalozylem boscha - nowego - koniec problemow..
i nie piszcie o maxgear, kagerach i innych g...
sprzedawcy mowia ze to tylko firmy pakowacze - ze to org rzeczy dobrych producentow - tak sa nauczeni - to musza mowic
prawda jest taka ze kager i maxgear robi wiele rzeczy sam.. i neistety to nie moze dzialac
serio wierzylem w magneti i jesli "taka firma" jest szajsem (2szt wykluczaja przypadek) to sorrki..
JEśli chodzi o MaxGear to jak przejżysz ten watek to chłopaki wrzucili wykresy z tej przepływki i były ok.
Więc nie ma co generalizować, MaxGear tez się trafi dobry.
a Magneti Marelli też został juz sprawdzony tu na forum. Żwir.
A ja wywaliłem Boschowskie G, bo dokonywał pomiarów tylko do 1150 i był ospały jak niedźwiedź w grudniu. Na przykład MaxGear ładnie mierzy do 1350 i jesli ktoś ma zamiar wyciągnac więcej, to spokojnie może smoke map przeskalować do tej wartości.
Bosh jest takim samym pakowaczem jak pozostali. Doinwestowuje i wykupuje fabryki w Meksyku, Chinach, Turcji. Przejmuje technologie. No i Polska, bo tu też jest tania siła robocza. Ale o tym trzeba czytać samemu, a nie ufnie wierzyć w bajania sprzedawcy o nikłej wiedzy. Również tej inżynierskiej.
Nawet wystarczy pomyśleć, że jeśli taki MaxGear pokrywa 90% rynku europejskiego i azjatyckiego przepływomierzy, to gdyby robili taki niedziałający szajs, to już dawno poszliby z torbami. Nie byli by też notowani w TeDoc.
A co do robienia samemu, to jakbyś przed napisaniem tego tekstu chociaż spojrzał na stronę MaxGear, to nie pisałbyś bzdur o tym, że robią wiele rzeczy sami. Pisza wprost, że produkty pochodzą od czołowych renomowanych fabryk, a tylko nad samą kontrolą techniczna czuwają ich ludzie. Tak obecnie robią wszyscy,a w tym też ten św. Bosch.
Prawdę mówiąc głęboko w poważaniu mam co ty kupisz. Tylko szkoda tych chłopaków, którzy wywalają kasę za znaczek dzięki twórcom forum-legends.
P.S. Jakież było zdziwienie mojego sąsiada, gdy do swojej A4 kupił sprzęgiełko Bosch-a (zółte opakowanie z czerwonymi napisami) a w środku... INA :) Ale to prawdziwa Bosch-owska jakość, a każde sprzęgiełko innej firmy to nawet kręci się w inna stronę :D :D
Ja wam panowie powiem tak, muszę też kupić przepływkę przed chip tuningiem bo obecna dość mocno pikuje w dół wartości pomiarów, cały czas waham się nad MaxGearem, i pewnie go kupię bo to nie majątek (czekam tylko na jakąś ekstra kasę ;) ). Co do Boscha mi też każdy mówi że Bosch to klasa sama w sobie itp. Ale nasze dywagacje na temat Maxgeara są podparte testami sdero, które jednoznacznie wskazują na to że jednak Maxgear jest ok ;).
Też stałem przed takimi dylematami jeszcze wczoraj. Ale skoro maxgear krzyczą 250 (mam obok siebie przedstawiciela) a za boscha 320 to kupiłem boscha.
Sent from my iPhone 4S
Ile ??????????? :O 250zł za Przepływomierz MaxGear, w Rzeszowie do mojej belli 150zł :O :O :O i z tego co czytałem to te wkładki podchodziły do silników 1.9 TD i 1.6 16V TS :O ... (mogę się mylić ale ktoś pisał to tu gdzieś). Jeżeli chcesz to mogę Ci sprawdzić u mnie w mieście cenę. napisz na PRIV
Ja też mam wkładkę maxgeara - nie pracuje idealnie, ale na pewno lepiej niż bosch.
Podczas testów wkładki boscha nie doszła ze wskazaniami wyżej niźli 900mm3/i.
Maxgear doszedł do 1050. Ideału nie ma, ale jest lepiej niż na boschu.
A naprawdę boschowskich wkładek wytestowałem całe mnówstwo.
Ale, jak zawsze jest ale - była pęknięta wtyczka. Wymieniłem - niestety na używkę, i to był błąd.
Dało się tylko lutować po kablach. Po tym zabiegu maxgear dochodzi do niecałych 900mm3/i, bosch "kończy" pracę tym razem na 780mm3/i.
Dzisiaj odbieram oryginalną nową wtyczkę (masakra, musieli ją targać z Włoszech) więc założę i wykonam pomiar.
Jeszcze takie pytanie, do nowej wtyczki są nowe konektory - jak to zamontować? na ścisk, czy raczej wlutować?
O ile się dobrze orientuję, to konektory we wtyczce są zaciskane.
Chciałem kupić przepływke nawet w sklepie który mi polecił sdero.
Niestety żaden sklep, nawet ten nie da Ci gwarancji, że przepływka da parametry jak oryginał. Stukałem, pisałem, dzwoniłem. To pewna informacja.
Wnioski niech każdy wyciągnie sobie sam. To niestety loteria. Jedna kupiona przepływka w ogóle się nie odezwała.
Z kim rozmawiałeś ? Nie wydaje ci się, że handlarz nie jest osobą kompetentną ? Tak samo pewno by twierdził jakbyś go spytał o wybór rodzaju chleba. Przecież finalnie okazało się, że dobrałeś źle. Więc to nie loteria ale niewiedza i tyle. Właśnie tak potem powstają narzekania, że w ogóle nie działa, a finalnie forum-legends. Bo nikt już nie doczyta te kilka stron wcześniej, że klient źle wybrał.
Przepraszam Cię, ale zaczynasz mi wmawiać jakies bzdury.
Pytałem w czterech sklepach i u dwóch kolegów z naszego forum którzy też mają je na stanie. i nikt. Powtarzam NIKT nie chciał mi dać gwarancji, że te wkładki będą maiały identyczne odczyty jak oryginały. Mało tego, koledzy z forum uczciwie przyznali, że przepływki bedą działały, ale odczyty nie będą jak z oryginału.
Przepływka którą kupiłem wcześniej i oddałem nie była źle dobrana. To była właśnie przepływka jako zamiennik mojej.
A Twoje wpisy o hanlarzach i ich kompetencjach pominę milczeniem.
Przecież jak kupujemy u handlarza właśnie to on ma nam dać gwarancję za jakość towaru. Komu ją zwrócę jak nie będzie O.K.?
Podaję mu numer auta i ma pasować. Mam kupić inną niż jest w jego specyfikacji odnośnie zastosowania w konkretnym modelu auta?
To jak będzie padnięta jak moja to mi powie Panie wsadź se ją Pan teraz głęboko. Ona jest O.K. tylko nie do tego modelu auta co Pan ma.
Zerknij sobie na strone główną Maxgear, tam są ich adresy i obok mnie w Michałowicach pod wawa jest jeden. Pojechałem tam a smutna pani za biurkiem zaproponowała mi Boscha za 530zl hehe a potem Pierburga za 670 hehehe wiec podziekowałem i wyszedłem. Następnie mailowo już napisałem (niestety skasowałem to) do pozostałych dwóch "przedstawicieli" Maxgear'a w wawie o przepływkę MS-249 czy jak jej tam było i podali mi cenę 250zł. Ja nie twierdzę że nie da się taniej. Tylko skoro już "ryzykuje" Maxgear to niech to chociaż będzie z pewnego źródła. A oni sobie tyle liczą. Wiec już wolę tego Boscha za 320 kupić. Ja nie jestem wyznawcą jedynej słusznej marki, napisy na obudowie też mnie nie jarają a jedynie trzeźwo liczę pieniądze. Dlatego Bosch.
Sent from my iPhone 4S
No i co jak chodzi ci ten Bosch ?.
Jakie bzdury ci wmawiam ?! A to co jest co tu napisałeś - http://www.forum.alfaholicy.org/147_...ml#post1272958 ? Źle dobrałeś i źle dobrał ci handlarz.
Powyżej piszesz (pogrubione), że to była właśnie ta przepływka, ale kilka stron wcześniej piszesz
"Szkoda że nie pamiętam, jaką mi konkretnie sprzedali.
@sdero
Twoim zdaniem powinienem jeszcze raz zaryzykować i kupić tą którą podałeś?"
Dokładnie piszesz to w tym miejscu:
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...ml#post1272969
To wreszcie wiesz jaką ci dobrali czy jednak nie pamiętasz ? Bo można od razu zauważyć, że plączesz na całego.
Ty zamiast samemu poszukać, to polegałeś w 100% na handlarzach. Ale pretensje masz do producenta. Nie wydaje ci się, że to nie tak powinno być ? Handlarz nie ma wiedzy lub ma ją ograniczoną (bo jest li tylko sprzedawcą). Za to ma katalog, z którego też czasami nie umie skorzystać. Handlarz G wie o tym jakie będą odczyty, a najbezpieczniej jest mu powiedzieć, że nie daje gwarancji, że będzie to samo.
Nie traktuj tego, że piszę ci to złośliwie itp. Po prostu chcę zwrócić ci uwagę, że zrobiłeś coś nie tak, a postępujesz jak większość tworząc mity.
- - - Updated - - -
No, ja ci wierzę, bo sam widziałem za 250 zł. Trzeba po prostu szukać.
http://allegro.pl/listing/listing.ph...category-50749
Jakie mity?
Dlaczego ŻADEN sprzedawca w Polsce nie chce dać gwarancji, że ten zamiennik bedzie działał jak oryginał?
Dlaczego dwaj koledzy z forum którzy też handlują częściami uczciwie przyznali, że te zamienniki bedą działały ale odczyty będa miały nie takie jak z oryginału?
Możesz na to odpowiedzieć?
Może znasz sprzedawcę który taka gwarancję daje? Podaj namiary, czekam. To byłaby cenna informacja, a nie lanie wody jakie te przepływki są O.K., tylko nikt nie chce się pod tym podpisać jak w grę wchodzi niezgodność towaru z umową.
Następna sprawa napisz konkretnie co niby zrobiłem nie tak?
Podałem sprzedawcy model auta, numer VIN i kupiłem przepływkę. Sprawdziłem na aukcji allegro i była ona dedykowana do mojego auta, mało tego, była niby zamiennikiem przepływki którą mam i którą mam mieć( sprawdzone w Eperze). I jakoś auto podawało błąd P0100.
To co zrobiłem nie tak?
Miałem kupić inną i potem sobie ją wcisnąć głęboko?
Kurcze ale przecież sdero testował Maxgeara i wychodziło że dziala lepiej niż Bosch, zresztą parę osób już instalowało Maxgeary w swoich ślicznotkach i jeszcze żadna osoba nie narzeka - a bądź co bądź cena kusi, przynajmniej do mojego auta oryginalny Bosch kosztuje 300 zł, a Maxgear 130 zł - więc różnica w portfelu jest.
Znajdź mi sprzedawcę, który da na jakikolwiek zamiennik gwarancję, że będzie taki sam jak oryginał. I tyczy się to wszystkiego: łożysk, linek hamulcowych, klocków, tarcz etc.
Dlaczego sklepy polecają coś droższego? To wręcz jest banalnie proste: przygotuj się, zdradzę Ci tajemnice handlu - na droższych rzeczach jest większy zarobek. I tak... ja oczywiście wiem, że koledzy sklepikarze z forum działają charytatywnie i nie zarabiają na częściach, więc nie zależy im na sprzedaży tych droższych.
Druga rzecz - na nie działającą część składa się REKLAMACJĘ (trudne słowo, ale przyswój) bo skoro kupiłeś przepływomierz po numerze VIN, dedykowany do Twojego samochodu, został on poprawnie założony i NIE DZIAŁA, to masz do tego PRAWO.
Opierasz swoje wnioski na gadaniu, którego już nie można czytać. Jak jesteś lewy i nie potrafisz zareklamować uszkodzonego towaru to jest TYLKO i wyłącznie Twój problem.
Człowieku, na to daje gwarancje producent, a nie sprzedawca. Czy koledzy, na których się powołujesz robili jakieś pomiary ? Proszę podaj mi wyniki. Albo przynajmniej orientują się w wartościach ? Najprościej zapytaj takiego sprzedawcę jaką wartość napięcia ma na wyjściu przepływka do samochodu AR 156 1.9 JTD 105KM dla pomiaru masy powietrza 60kg/h.
Oczekuję od ciebie odpowiedzi.
Już o to pytałeś powyżej więc jak też ponowię - Podaj mi sprzedawcę, który poda funkcje napięć pomiaru jednego sprzedawanego przez niego przepływomierza. Czekam jak mi takiego wskażesz. Chyba wszystkim wiadomo, że ich całe doświadczenie polega na opiniach kupujących, czyli między innymi osób takich jak ty, wiedza na tym co jest w katalogach. Ich laboratorium zawęża się do lady sklepowej i regałów. Oczywiście nie ujmując nic sprzedawcom. Dobry, zaznaczam dobry sprzedawca potrafi perfekcyjnie dobrać towar bez "widzi mi się". Ale mało jest takich.
Nie do wiary ! Jeszcze pytasz co zrobiłeś nie tak ? :) Kupiłeś przepływkę, której nie byłeś pewien, nawet nie wiesz jaką (widac po twoich postach, które cytowałem powyżej) na podstawie opinii sprzedawcy dla którego one się różnią tylko nazwami (dopytywałeś się mnie na PW, a wybacz ja nie zawsze mam czas. Mimo wszystko ostrzegałem cię, że przepływki maja ale jako sprzedawcy nie są najlepsi). Przepływkę złą, bo nawet piny sygnałowe i zasilające miała nie tak i dla tego nie zadziałała o czym świadczy błąd P0100 (nie pierwszy przypadek). Nawet w tym temacie piszesz, że nie wiesz co kupiłeś, a potem twierdzisz, że wiesz. Motasz się we własnej sprawie :) A finalnie narzekasz na wszystko tylko nie na swoje błędne decyzje :)
Jak widzisz po tym co napisałem wcześniej, to przepływkę po VIN da się bardzo prosto dobrać. Co więcej, to odnośnie twojej sprawy jednoznacznie wynikało, że to co ja dobrałem jest czym innym niż to co dobrałeś ty (właściwie, co tobie dobrali). Więc zamiast mieć pretensjonalny stosunek do całego świata warto się zastanowić nad pretensjami do samego siebie.
I skończmy ten OT, bo koledzy chyba już się naczytali, każdy kto przeczytał widzi, że namieszałeś. Ale i zapoznali z tym jak nie należy postępować i jak powstają forum-legends. Nie rób tutaj konferencji Macierewicza :D
Ale ja tego nie zamierzam negować. Może tak być.
Ja tylko piszę, jak jest jak chcesz taką przepływkę kupić. Każdy może sam sobie podzwonić, popytać i sprawdzić.
Ja to zrobiłem.
- - - Updated - - -
Czyli jak jak kupujesz łożysko to usłyszysz, że będzie trochę gorzej działało, że klocki będą słabiej hamowały, że amory na starcie mają mniejszą sprawność?
Ja pytałem w sklepach które miały tylko zamienniki więc argument że chcieli sprzedać droższy oryginał też odpada.
Przepływkę która nie działa oddałem jako towar niezgodny z umową. Wyobraź sobie że wiem z czym to się je.
- - - Updated - - -
Czy kupujac przepływkę dostałeś do niej kartę gwarancyjną wystawioną przez producenta?
A wiesz że gwarancja jest dobrowolną jego deklaracją? Nie jest obowiązkowa przy zakupie czegokolwiek?
Jak jej nie dostałeś, to możesz tylko żadać wymiany towaru lub zwrotu kasy za towar niezgodny z umową zgodnie z ustawą obowiązująca w Polsce. I żądasz tego od sprzedawcy a nie producenta.
Warto znać przepisy a nie pisać publicznie bzdur.
Nie wiem czy koledzy którzy handlują częściami robili pomiary. Wiem tylko co mi powiedzieli jak chcieli ten towar sprzedać. Wiem też że ŻADEN sprzedawca w Polsce nie da gwarancji, że te zamienniki działają jak oryginał. To pewna sprawdzona informacja.
Przestań pisać głupoty i moim zakupie przepływki. Kupiłem taką jaką sklep dedykował do mojego auta. Zgadzała sie z moim numerem przepływki Boscha.
Ja tylko po paru miesiącach nie pamiętam jaki ten zamiennik miał oznaczenie producenta i czy jest takie same jak to co teraz do mojego auta proponuje. Ale pewnie tak, bo co niby mogło się zmienić?
Skąd niby wiesz, że mi złą dobrali. Przeciez poprzedni zakup też konsultawałem na forum nawet z Tobą i miała pasować. Po Vinie właśnie miała pasować.
- - - Updated - - -
@sdero
Nie rozumiem dlaczego moje uwagi co do jakości zamienników przepływek traktujesz jako obelgi skierowane do Ciebie?
Ja tylko napisałem, jak za jakość tych zamienników za żadne skarby sprzedawcy nie chcą brać odpowiedzialności.
Tylko tyle. Czemu tak jest nie wiem, wiem tylko że na pewno tak jest, bo p[rzerobiłem to na własnej skórze. Pytałem, rozmawiałem, dzwoniłem, pisałem.