Ty nawet nie rozróżniasz pojęcia potocznego z pojęciem prawnym. O tym dobrze wiem ale ty chyba nie wiesz o tym, że 12 lat mojego życia spędziłem rozpatrując akty prawne. Więc bądź tak łaskawy i nie zwracaj mi uwagi na brak znajomości przepisów, bo źle trafiłeś.
Właśnie regulacja
ustawy z dnia 27 lipca 2002 roku o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego w zakresie dotyczącym niezgodności towaru z umową ma zagwarantować konsumentowi, że towar wydany mu przez sprzedawcę będzie odpowiadał umowie. Towar
jest oznaczony przez producenta jako zamiennik, więc godny z przedmiotem wzorcowym, którego jest zamiennikiem. Sprzedawca ma podstawę do twierdzenia o zgodności towaru w postaci zapewnienia producenta. I tutaj jeśli dobrałeś poprawnie, sprzedawca dobrał, potwierdził katalogowo, a ci nie działa, to była to dobra wola sprzedawcy, że od ciebie towar odebrał. Inaczej możesz biegać, robić ekspertyzy, skarżyć o niezgodność z umową ale producenta. Sprzedawca nie ponosi winy.
"Jedzmy G-no ! Miliony much nie mogą się mylić !" - nic nie robili. Opierają sie na opinii takich much :)
Rozumiem więc, że każdy z tych towarów zamienników jest sprzedawany bez gwarancji (tej prawnej) :) Dziwne, ja dostałem takową wraz z przepływomierzem :) Czy jednak w tym przypadku myślisz o gwarancji w rozumieniu jej potocznego znaczenia ? Bo już tak mieszasz, że nie wiem. Odpowiem w rozumieniu potocznej, ty zanegujesz to prawną. Odpowiem w kwesiti prawnej, ty zanegujesz w rozumieniu potocznym. I tak w kółko abyś tylko swoje żale udowodnił :D
syfon
No ale teraz to nie rozumiem.
To znaczy że oni mi złą dobrali?
@sdero
46559804 = FS-252 =
http://allegro.pl/listing/listing.ph...ope=automotive
A jak kupowałeś u nich, to
http://allegro.pl/przeplywomierz-pow...530527042.html
Jak byk pisze: FIAT 46559804. Pisałem ci, że oni jacyś dziwni są ;)
Nic ze mną nie ustalałeś tylko pytałeś czy będzie pasować. Wybacz ale nie jestem twoim aniołem stróżem, a ty jesteś dorosłą osobą. Mam czas, to odpowiadam. Nie mam czasu na kontrolowanie tego co ktoś wybrał.
Przestań robić OT. Myślę, że ludzi nie interesują twoje żale.
- - - Updated - - -
Nie, nie traktuję tego w ten sposób. Chodzi mi tylko o to aby ludzie nie naciągali się finansowo jeśli maja dobry produkt w dobrej cenie. Ale widać nie opłaca się taka działalność :( Dla tego też nawet logów nie chciałem zamieścić. Wiedziałem, że wcześniej czy później będzie święta wojna :(
... mogłem zachować wiedzę dla siebie. Teraz miałbym spokój, a czas poświęciłbym na lepsze cele niż dziwne spory.