bugi - http://www.forum.alfaholicy.org/sprz...z_niemiec.html
a to ?
nie znam , nic nie sugeruję
tak tylko wrzucam
Printable View
bugi - http://www.forum.alfaholicy.org/sprz...z_niemiec.html
a to ?
nie znam , nic nie sugeruję
tak tylko wrzucam
To jest Alfatex. Możesz sam to sprawdzić na stronie http://eper.fiatklubpolska.pl/ wpisując VIN i klikając Next i dalej klikając na symbolu lupy na górze w linii z VINem. Na dole będzie info o tapicerce.
Podejrzewam, że skóra w Porsche to nieco inna skóra niż w 159. Różnica taka jak między skórą w BMW E65 i BMW F01. Niedawno porównywałem i czuć za co się płaci w F01, tam skóra jest mega przyjemna w dotyku, nawet w gorące dni.Cytat:
Co do nagrzewania się czarnej skóry i "omrażania tego i owo". Ojciec miał jasną skórę we wcześniejszym aucie a teraz czarną w Cayennce, co prawda w obu były podgrzewane fotele i powiem tak: zimą nie zauważyłem jakiegoś dyskomfortu w obu autach a latem no cóż obie paliły przy pierwszym kontakcie w cztery litery ale nie było to dla mnie na tyle nieprzyjemne czy straszne jak widzicie aby miało mnie odwieść od posiadania skóry:)
Ale może trochę za bardzo marudzę, a powinienem wymienić osuszacz i nabić klimę, wtedy będzie trochę lepiej mroziło.
A mi może się uda dorwać taką 159 2.0 170KM 2010r z obszytą deską i skórą Poltrona Frau chociaż troche poza budżetem ale jakby wyglądała super to myślę, że może uda się coś wykombinować. Jak już przy niej jesteśmy to kupował ktoś auto od użytkownika camil albo cokolwiek wie na temat sprzedawanych przez niego samochodów?
Dzięki, fajne narzędzie.
Napewno nie jest ta sama ale aż taki drobiazgowy nie jestem aby wnikać która skóra mniej grzeje w tyłek:) Co do klimy to myślę, że nie zaszkodzi spróbować. U mnie w stilo było odczuwalnie lepiej.
Hmmm, co do TI to nie wiem czy to dobry pomysł na nasze drogi- obniżone zawieszenie plus felgi 19%. Nie jeździłem więc na 100% nie wiem ale ponoć przy 19% w zwykłej 159 już jest ciężko. Co uważacie? Ja się nie znam i tylko mówię co wyczytałem a ile w tym prawdy- nie wiem. Z resztą 44 tysięcy nie dam za rocznik przedliftingowy.
A takie Ti: http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#f29bd49f96
Tańsze, trochę młodsze. Ktoś może widział? Jakieś uwagi po zdjęciach?
- - - Updated - - -
A mi może się uda dorwać taką 159 2.0 170KM 2010r z obszytą deską i skórą Poltrona Frau chociaż troche poza budżetem ale jakby wyglądała super to myślę, że może uda się coś wykombinować. Jak już przy niej jesteśmy to kupował ktoś auto od użytkownika camil albo cokolwiek wie na temat sprzedawanych przez niego samochodów?
Dzięki, fajne narzędzie.
Napewno nie jest ta sama ale aż taki drobiazgowy nie jestem aby wnikać która skóra mniej grzeje w tyłek:) Co do klimy to myślę, że nie zaszkodzi spróbować. U mnie w stilo było odczuwalnie lepiej.
Hmmm, co do TI to nie wiem czy to dobry pomysł na nasze drogi- obniżone zawieszenie plus felgi 19. Nie jeździłem więc na 100% nie wiem ale ponoć przy 19" w zwykłej 159 już jest ciężko. Co uważacie? Ja się nie znam i tylko mówię co wyczytałem a ile w tym prawdy- nie wiem. Z resztą 44 tysięcy za rocznik przedliftingowy to trochę dużo jak dla mnie.
A takie Ti: http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#f29bd49f96
Tańsze, troche młodsze. Ktoś może widział? Jakieś uwagi po zdjęciach?
byla opisywana kilka stron wczesniej i z tego co pamietam to trup . Zdjecia byly wtedy na Orlenie w Zarach
ja kupiłem od Camila nie dawno jak koledzy tutaj to nazywają tzw. "białego kruka" (Od zakupu mineło 3,5 mies.)
Złego słowa nie powiem i polecam. Wszystko tak jak mówił było i jest , a ja jestem zadowolony że mam nie banalny ,zadbany samochód z oryginalnym przebiegiem i bez historii powypadkowej (parę rzeczy nie długo muszę zrobić ale to normalne przy tym przebiegu a większość ma być dodatkowa żeby jezdziło się lepiej).
mniej więcej tyle powinno kosztować nie kombinowane, zadbane Ti z tego rocznika z tym przebiegiem i z tym silnikiem . Znaczna większość sporo tańszych egzemplarzy w tej wersji są to kombinowane auta powypadkowe albo popowodziowe( koledzy tutaj pisali swoje opinie o sprawdzanych autach w atrakcyjnych cenach i 90% z nich nie była okazją ;P). Kolejny raz odsyłam do stron chociażby niemieckich gdzie Ti bez znaczenia z jakim silnikiem kosztuje spooooro więcej niż u nas a to o czymś świadczy :) .
Nie twierdzę, że to dużo za Ti tylko nie jestem przekonany czy chcę tą wersję a wtedy za 44 tys dostanę dobrze wyposażone auto z 2009/2010. Głównie chodzi o zawieszenie na polskich drogach a wrocław po którym jeżdzę jest pod tym względem straszny.
Takie pytanie jeszcze mam odnośnie materiałów i kolorów konsoli środkowej. W tym ti z 2007 r jest ten sam materiał co w wersji distinctive czyli szczotkowane aluminium? Bo ja już się pogubiłem, wiem tylko że w progression jest taki szary plastik a w nowych Ti czarne szczotkowane aluminium ( który swoją drogą strasznie mi się podoba)
W distinctive alu jest prążkowane. W Ti jest szczotkowane. Kolory konsoli w TI zależą od rocznika.
Hmmm, sam masz kilka z rocznika 2009 u siebie w cenie nawet poniżej 44k:) Fakt bez skory ale raczej bogatsze wyposażenie ( przynajmniej dla mnie jest to czego oczekuję). Nawet bodajże jedna sztuka 2010 jest jeśli się nie mylę ale to już progression.
Bogatsze wyposażenie to właśnie distinctive, skóra, PDC, ksenonowe reflektory, Bose, B&M, składane lusterka itp. Zwykle droższe jest też połączenie czarnego koloru z jasnymi skórami, a tańsze są czerwone skóry.
Masz rację, sprawdziłem cennik z 2008. Dopłata do skórzanej tapicerki:
Tapicerka skórzana "Pelle Tibet" - 5000 zł
Tapicerka skórzana "Pelle Frau Pieno Fiore" (zwana również Poltrona) – 7350 zł
Deska rozdzielcza ze skóry z siedzeniami w skórze Frau – 12500 zł
"Trochę" trzeba było dopłacić za obszytą deskę. Sprawdziłem pobierznie wątek dot. sprawdzania VIN i widzę, że auta z inną skórzaną tapicerką niż zwykła to białe kruki. Chyba jeszcze rzadsze niż auta z BOSE.
Witam.
Szukam Alfy do 30tyś i powiem, że nie jest łatwo. Generalnie interesuje mnie 1.9 150km i aluminium na desce i absolutnie kombik. tapicerka nie ma znaczenia. Ewentualnie 120km ale w wersji Dist...
Może ktoś coś wie o tych samochodach czy ewentualnie ma blisko i może podjechać i zobaczyć.
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C29379252.html
oraz
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-per...C29765850.html
Jeszcze jedno pytanko. Czy była jakaś wersja RICOH :confused:
Ewentualnie może jest jakiś Alfaholik, który sprzeda swoje cudo w podobnej cenie.
W tym problem, ze sprzedalem auto i nie mam się czym poruszać i czas goni. Tzn jezdze zony autem ale ona wiadomo tez chce jezdzic. Ustalilismy, ze kupimy auto do 30 tys i tego się nie przeskoczy. Natomiast oglądając kilka sztuk po 28-29 tys doszedłem do wniosku, ze zakup będzie rozłożony w czasie.
Można link do Tomka ogłoszeń, chodzi o autka.pl?
A te dwa linki co podalem wczesniej? Niby zgadzają się na serwis. Czy znawcy tematu są w stanie juz ze zdjęć dostrzec jakieś niekonwencjonalne zmiany w tych autach?
Zgadza sie. Wlasnie przejrzalem sobie aktualna oferte Tomka i jest bardzo fajna, biala SW.
Gdybym teraz szukal auta na pewno bym sie nia zainteresowal
http://deft.otomoto.pl/alfa-romeo-15...C29713505.html
Chodziło mi o http://deft.otomoto.pl/alfa-romeo-15...C29761882.html
No widzisz - dla mnie "bogatsze wyposażenie" w 159 to nie jest np. standardowy progression. W 159 możesz mieć masę "extrasów", które dopiero stanowią o bogatszym wyposażeniu. Poza tym między rocznikiem 2009 a 2010 jest parę dobrych tysięcy różnicy, przy tych samych parametrach samochodu.
No ja tam widziałem u ciebie kilka w wersji distinctive w tej kwocie a nawet tańszych z 2009. Fakt nie jest to max wyposażenie w ksenony, skóre czy podgrzewane fotele ale są czujniki parkowania, deszczu, alfatex czy nawigacja więc takie gołe to nie jest. Napisałem "bogatsze wyposażenie " a nie "bogate" co znaczy tyle, że nie zupełnie podstawowe i nie super wypas:) Z tym rocznikiem 2010 to może się faktycznie trochę zapędziłem:)
Koledzy, znajomy szuka alfy i podesłał mi link http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-spo...C29321594.html , jak sądzicie gdzie jest wałek bo taka cena, to nierealna w tym roczniku.
Witam wszystkich !
Mam kilka pytań odnośnie Alfy Romeo 159 którą chcę w najbliższym czasie zakupić,biorąc pod uwagę że myślę o niej po nocach :o(zaraz po boskiej integlale evo:cool:) daje to jakiś pogląd na to jak do niej jestem nastawiony. Nie ma mowy o niczym innym.
Włoska motoryzacja jest tą która najbardziej mi odpowiada,mamy w domu dwa Fiaty Marea w tym jeden Saint Moritz,Alfe Romeo156 FL i do niedawna moją uwielbianą Lucynkę (Lancia Lybra)a jako służbówka nowiutkie Ducato więc "makarony" nie są mi obce i wiem że jeśli się zadba to i auto potrafi zadbać o Ciebie...
Już od długiego czasu śledzę ten wątek i allegro na zakładce 159 i wnioski jakie płyną z lektury to :
-nie kupuj z allegro
-nie kupuj z gniezna
-nie kupuj od mirka
-nie kupuj egzemplarzy poniżej 30 K złotówek (dla rocznika 2007) - ciekawe czy dobrze się wstrzeliłem ?
-"wałkowane"przebiegi to standard -podobno Tomekkrk/autkapl nie macza w tym palców
-DPF i EGR off -jaki koszt mniej wiecej?
-klapy wirowe do kontenera -czy to aby leciutko nie osłabi silnika?
-2005/2006 problem z wspomaganiem (wadliwy zbiorniczek)
-2007 dalej nie rozwiązano problemu klap wirowych (swoją drogą nigdzie nie trafiłem od którego miesiąca była poprawka wadliwego rozwiązania)
-Jeśli chcesz kupić to tylko od deft/autka pl (bardo dobra opinia)
-benzyna to niezbyt dobry pomysł (pewnie dostanę bęcki:D)
-jtd 8v jest zamulony jak stu letni staw (jak zobaczyłem wagę auta i rozmiary opon to się lekko zdziwiłem że ten motor znalazł się w palecie silników...)
-jtd 16v całkiem okej ale...
-jtd 20v droższy w utrzymaniu ale masa frajdy
-masa innych bardziej lub mniej istotnych szczegółów o których nie pamiętam ...
Mój budżet to MAX 33 tysiące na zakup auta (wiem że bez szału jak na 159 ale proszę mi uwierzyć że sam uczciwie zapracowałem i jest to dla mnie duuuża suma pieniędzy:o)
Biorąc pod uwagę powyższe informację, moje możliwości,doświadczenia i zachcianki wyłania się zarys poszukiwań:
-Motor to MUSI być jtd 16v 150 KM
-Skrzynia biegów MUSI być manualna
-Wiem że na Ti mogę sobie tylko popatrzyć...
-Nie chcę auta które jest transformersem z czterech innych lecz zaznaczam że zmieniona szyba przednia nie świadczy o odrzuceniu auta...
-Wersja MUSI być sedanem
-Tapicerka raaaczej jasna,ale jak auto by było okej to ponura czerń i szarość też może być.Skóry raczej nie chcę...
-Kolor to miło by było czarny,czerwony i ewentualnie srebrny inne kolory też,bez spinania się że muszą być te pierwsze (wyjątek stanowi punkt następny)
-Kolor NIE MOŻE być szary lub granatowy (nie da rady i już...:))
-Rocznik to OBOWIĄZKOWO minimum 2007,miło by było jak by to była druga połowa roku.Na młodsze nawet nie liczę w mym budżecie:o
-przebieg do 170 K km , choć wiem jakie są realia w praktyce (Mirki,Mirki wszędzie...)a poza tym raczej auto się kupuje na stan a nie na przebieg...
-Naprawdę bym chciał mieć na wyposażeniu tempomat ,brakowało mi tego w mojej lybrze jak cholera...:mad:
-Bardzo zależy mi na osobach które będą ze mną podróżować więc fajnie by było mieć komplet poduszek.
-Czujniki parkowania ,hill holdery i inne tego typu sprawy są mi zbędne,robię masę kilometrów po Polsce i potrafię o siebie zadbać lecz ABS i jego przyjaciele mile widziani(nie należy się przeceniać...)
-Ogumienie musi być w dobrym stanie i rozsądnego producenta,nie chcę aby mnie gdzieś na zakręcie "wychińczykowało"
Tak w miarę wygląda moje (ma wyglądać) 159.
Oczywiśćie jak wiemy różne sytuacje mogą mieć miejsce i się pozmieniać może lecz na 100% nie zejdę z sedana 1.9 JTD 16V 2007 bez druciarstwa.
Teraz pytanie do was,czy w przy moich możliwościach finansowych jest możliwość zakupu czegoś dobrego?
Oferta sprzedaży Autkapl ma ciekawy egzemplarz niebieskiej 159 lecz z 2006 roku więc odpada,mimo wszystko cena jest już za wysoka więc nie wiem czy będzie możliwy młodszy rocznik w podobnych pieniądzach.
Jeśli są inni dobrzy sprzedający to bardzo proszę o informację.
Do zakupu mam jeszcze 1.5 miesiąca lecz wiem że na tym etapie muszę się za szukanie wziąć na poważnie.
Ech te Alfy,jeszcze nie mam a już siwieje...:cool:
Czołem!
Od 3 miesięcy poszukuję Alfy 159 Sportwagon z silnikiem diesla 2.0 lub 2.4 z rocznika 2009-2010. Dotychczasowe wyjazdy nie zaowocowały niestety zakupem, a czas i paliwo płyną.
Zainteresowały mnie te 2 modele z Radomia:
1. http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-4...C29804663.html
2. http://x-car.otomoto.pl/alfa-romeo-1...C28828589.html
Czy ktoś z Was już oglądał lub jest miejscowy i mógłby obejrzeć te samochody oraz dać na forum/PW informację jak się prezentują. Po pozytywnych wstępnych oględzinach chętnie wezmę taką sztukę do ASO.
Będę wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam,
KCH159
Ten egzemplarz jest wystawiony w forumowym dziale "sprzedam" przez użytkownika, który ma swoje za uszami jeśli chodzi o niechwalenie się tym jak dużo elementów samochodu było malowane i jak bardzo bezwypadkowy jest samochód. Wymagana zatem duża czujność w oględzinach, przynajmniej taka jak w wypadku innych handlarzy z miasto owianych podobnie dobrą sławą: Gostyń, Gniezno, Piła.
Widział może ktoś ten egzemplarz? http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C29483028.html
1. jak bezwypadkowa co gwarantuje sprzedający to po czymś innym może? ...popowodziowy? , przekręt z podatkiem ? Za taki idealny egzemplarz musiałbyś zapłacić z 40-50% więcej :) a to wygląda jak prezent dla kupującego :)))) ,zresztą masz obok podobny tyle ze z Q4 z cena realniejszą o którym już było pisane na forum ..user Erni go sprzedaje
I pytanie ode mnie ... czy przypadkiem w każdej Ti nie były standardem ksenony ? bo tutaj ich nie widać :)
P.S. może mam pecha ale od kąd mam prawko naoglądałem się sporo samochodów ze szwajcarii i żaden nie był bezwypadkowy a większość wręcz była składakami .. chyba mam jakieś uprzedzenia jak widzę szwajcara na kołach ;P
Nie masz uprzedzeń, ze Szwajcarii się nie opłaca sprowadzać samochodów bezwypadkowych, praktycznie zawsze są po niezłych dzwonach.
1. Obowiązkowo, jeśli już - to tylko wzmocni.
2. Problem przewija się w praktycznie wszystkich rocznikach, na szczęście zbiorniczek jest tani, a wymiana prosta.
3. W nowych kolektorach jest gorzej niż w starych... nowe są od 2007 roku.
4. Zdrowy 1.9 JTD 8V ma ok. 130 KM, da się tym w miarę sprawnie jeździć, wyścigówka to nigdy nie będzie.
5. Ale klapy wirowe, układ napędowy mniej podatny na chipsy (sprzęgła/dwumasy bardzo "oszczędnie" policzone)
6. Jak będziesz miał pecha to w 2.4 ulokujesz dobrych parę tysięcy złotych, żeby tym spokojnie jeździć...
Silnik 8v 120 KM mogę śmiało polecić, jak pisze Tomek_KRK zdrowy silnik ma ok. 130 KM - mój miał 129 KM, a po wizycie w Cinsofcie wykazuje się mocą 164 KM. Jazda jest bardzo satysfakcjonująca, spalanie wynosi jak na dzień dzisiejszy (przejechałem ok. 500km) 7,3 l/100km, nie mam problemu z klapami wirowymi, a o dwumas też jestem spokojny - polecam!
Kolego jeździłeś może wersją 16v i możesz porównać ze swoim obecnym "setupem" na 164KM? Mam dylemat czy pakować się w 16v i wywalać klapy itp czy zainwestować w EGR out, DPF out + soft w 8v... Z góry dziękuję za odpowiedź :)
I jeszcze jedno, pytałem już w innym temacie ale nie otrzymałem odpowiedzi - czy w 8v skrzynia ma takie same przełożenia jak w 16v?
Dzieki za odpowiedzi dla jahu, tomio i Nitro.
@1: Cena jest niska, nie jest to jednak netto, jak podejrzewałem. Wg informacji uzyskanej telefonicznie od sprzedawcy pojazd ostatni raz był w ASO przy przebiegu 95k pod koniec 2012 roku. Lakier można zmierzyć na miejscu oraz wziąć do ASO.
@2: zbieram informacje.
Sprawdzałem wyposażenie po numerze VIN @i ta informacja nie jest wyszczegolniona dla obu samochodów widnieje "Halogen headlamps = Yes". Po obejrzeniu wielu modeli z ogłoszeń nie mogę stwierdzić jednoznacznie, że xenony są na wyposażeniu "Ti"Kod:http://eper.fergia.it/navi?FORCED=TRUE&LANGUAGE=3&GUI_LANG=3&SAVE_PARAM=LANGUAGE
Niedawno kupiłem swoją 159, ale przed kupnem jeździłem zarówno 8v jak i 16v, w kombi (ok. 1650kg) jak i w sedanie (1600kg). Jazda nawet kombi przy 120 KM jest przyjemna ale nie najbardziej dynamiczna. Chciałem kupić 150 KM i podciągnąć go do 180 KM, ale przy obecnych 164 KM mam satysfakcje, że nie odezwą mi się klapy, a te 16 KM mniej nie robi mi żadnej różnicy. Natomiast przy tych 164 KM czuć dużą różnicę przy wyprzedzaniu w porównaniu z 120 KM. Dużo jeździłem 307 z 2.0 HDI 136 KM, który wydaje się być dynamiczny (ok.1550kg), ale teraz po przejściu ze 164 KM na 136 KM w 307 mocno czuć mniejszą moc. Także śmiało polecam szukać zdrowej 120 KM, a za różnicę w cenie pomiędzy 120 KM a 150 KM wybrać się np. do Gliwic :)