WItam...Alfa 159 JTDm 120KM
Słuchajcie mam problem wyłącza mi sie turbo podczas jazdy zero komunikatów lub gaśnie silnik między 2 a 3tys.obrotów? o co kaman mam już dość tego!!!!! Pomóżcie
Printable View
WItam...Alfa 159 JTDm 120KM
Słuchajcie mam problem wyłącza mi sie turbo podczas jazdy zero komunikatów lub gaśnie silnik między 2 a 3tys.obrotów? o co kaman mam już dość tego!!!!! Pomóżcie
Skąd wiesz że to trubo?
A może to paliwo ? Nie ma paliwa nie ma turbo
Chociaż błędy z ecu zczytane?
nie ma żadnych błędów.....skąd wiem że to turbo? nie ciągnie wogóle gasze silnik odpalam i jest good więc co????
Co za lament.... a fura u mechanika była z tym problemem?
Masz już tego dość tzn ile już tak jeździsz i nic z tym nie zrobiłeś ?
BYłem u mechanika to pierd...coś o jakiś opiłkach nie wiem o co mu chodziło ostatnioo codziennie mi sie to robi każdy mądry tylko pod komputer chce podłączać a komputer to nic nie pokaże
Skad jestes?
No można tak jeździć i wyjeździć cały zbiornik paliwa!!!! Może ktoś miał coś takiego?! dlatego napisałem no pojade zobaczymy co kolejny wymyśli............Bocian ja z Aleksandrowa Łódzkiego
Takie przypadki są w miarę powtarzalne. Bez diagnostyki, logów z jazdy nikt ci nie pomoże. Będą tylko strzały bo twój opis jest zbyt ogólny.
I w cale nie musi być to problem z turbo.
Stawiam dobre piwo, że turbo jest sprawne i nic mu nie dolega. A to ECU "wyłącza" turbo lub tak niefortunnie steruje silnikiem, że jest wrażenie "wyłączenia turbo". Standardowo sprawdzanie gasnącego JTDm zaczyna się od trzech literek. EGR. Zaślepić i zobaczyć co się stanie. Kosztuje to jakieś 25-30 zł i 30 minut kręcenia śrubek (i przeklinania, jak się przekonałem ostatnio założenie zaślepki nie jest aż takie proste jak się nie ma wprawy w mechanikowaniu).
gaśnięcie silnika pod obciążeniem podczas jazdy lub obcinanie mocy może powodować również problem z ciśnieniem paliwa ;
znajdź mechanika nie będącego debilem , i skoro nie ma błędów (chociaż powinny się zapisać w pamięci) to podpinacie kompa i próba drogowa z podglądem parametrów , wszystko się da ale trzeba chcieć ( a widocznie temu mechanikowi się nie chciało) ;
a jak masz dość to sprzedaj mi za połowę ceny tą alfę ;) , ja ją sobie zrobię ;)
Ja mam taką zaślpekę w 1.9 16v. Montowana przed EGR:
http://allegro.pl/503-zaslepka-egr-j...721823737.html
Nie wiem czy dokładnie taką, ale podobny wygląd i podobne miejsce montażu. Dość niewygodne. Wiem, że są też inne zaślepki, chyba łatwiejsze w montażu, bo montowane za EGR, chyba łatwiejszy dostęp (?):
http://allegro.pl/08-b-zaslepka-egr-...768084857.html
Chyba trochę śmiecicie koledze. Jest przecież wątek o egrze. Zdecydowanie prostokątna zaślepka łatwiejsza w montażu :)
ano jest parę rzeczy , poczynając od filtra paliwa , czujników ciśnienia paliwa , regulator paliwa , kończąc na pompie w baku , pompie cr , ale to można sprawdzić obserwując parametry pracy podczas jazdy ;
jedź do kumatego mechanika nie bojącego się laptopa , niech posprawdza to co tu wszyscy koledzy wypunktowali
no i dupa nie ma żadnych błędów i nikt nic nie wie
Na samym braku błędów (DTC) lepiej się nie opierać. Błędów może nie być bo ECU nie wszystko raportuje zgłoszeniem DTC. Jesli jakaś wartość jest zła ale nadal mieści się w tresholdzie to DTC nie zostanie zgłoszone. Ponadto może wystąpić self healing DTC i błąd się może sam usunąć po jakimś czasie pracy przy dobrych parametrach. Trzeba sprawdzić parametry PODCZAS JAZDY. Niech mechanik zabierze dupę do auta z laptopem i przejedzie się logując dane.
Zgoda z powyższym. Jednak błąd jest na tyle oczywisty i wskazujący na EGR, że trzeba zacząć od pełnego zaślepienia tego zaworu. Po tym trzeba sprawdzić jak się zachowuje auto. Roboty na 30 minut dla kogoś kto pierwszy raz to robi. Koszt to jakieś 10-25 zł za zaślepkę i można to zrobić na podwórku przed blokiem.
Miałem tak ostatnio w Saabie 9-3 z identycznym sercem.U mnie przyczyną była przepustnica. Tylko u mnie zasygnalizowała błąd. W tym silniku niestety ma ona wadę fabryczną. Czy w Oplu, czy w Saabie czy w Alfie to samo. Przepuszcza olej na elektronikę. I właśnie są takie objawy jak opisał autor tematu. Auto nie ciągnię, turbo nie pracuje. Po ponownym odpaleniu już jest O.K. Sprawdzenie tego to 30min pracy. Trzeba odkręcić 5 śrubek, zdjąć dwie opaski , wypiąć jedną wtyczkę, i zdjąć platikową osłonę elektroniki z przepustnicy na zatrzaskach. Jak w środku będzie wilgotno od oleju to przepustnica dio wymiany, regeneracji.
Moją sabinę problem dopadł już po 100tkm. Regenerator mi powiedział, że teraz to Insygnie już regeneruje po 60tkm.
Przykre.
Jeszcze nie narazie stoi.......ale czy to mogłoby być przyczyną gaśnięcia podczas jazdy......między 2 a 3tys. obrotów ????
Moja miała ostatnio takie jazdy ze jechałem było ok. Po krótkim postoju turbo odmówiło posłuszeństwa. Jakoś dojechalem. Następnego dnia było trochę lepiej, powyżej 2000 jakieś tam doladowanie dawala ale przy zapalaniu na zimnym zgasla parę razy. Jak się okazało zawór ssący i egr był niedrozny do takiego stopnia ze uszcZelka nie wytrzymała. 140 zł za czyszczenie i uszczelkę. Na kompie nic nie pokazywalo, nawet mechanik był zdziwiony