Chłopie, jak się przesiądziesz ze Skodziny do Alfy, będziesz taki podjarany jazdą, że niczego Ci nie będzie brakować :D. 101% :).
Printable View
Każda skoda (octavia, superb) z silnikiem 1,8TSI dostaje bęcki od Giulietty z silnikiem 1,4 Mair 170KM, jeśli chodzi o przyspieszenie od 0-100km -przy czym superb jest 250kg cięższy, a octavia 50kg! lżejsza. Co do charakterystyki momentu to moment obrotowy 250Nm jest dostępny w 1,4 Mair od 2500obr/min (w trybie D, w trybie N jest to 230Nm od 2250obr/min) i spada do 217Nm przy 5500obr/min -czyli jest praktycznie płaski
No i właśnie tu może być lekki zawód, bo te 1.8 TSI zwykle mają bonus od fabryki, ja swojego co prawda nie mierzyłem, ale kilka innych egzemplarzy u kolegów z forum Octavii wychodziło pod 180 koni i 280 Nm (przy 160 i 250 wg specyfikacji). Dziwne, ale sam widziałem na wykresach. Zatem w te bęcki, to zbytnio nie wierzę. Ułamki sekundy do setki na papierze mniej się liczą niż odejście na czwartym biegu powiedzmy od 80 do 140.
Widziałeś wykres, skoro wiesz kiedy moment spada? To, gdzie jest maksymalny to wiem, wszędzie piszą, a przed zamówieniem przeczytałem cały internet i wykresu nie znalazłem. Na Youtube widziałem jak ktoś wyhamował QV, wyszło chyba 226 koni czyli 10 mniej niż w specyfikacji, więc moja pewnie też 170 nie będzie miała, no ale tak jak mówiłem, pięknym więcej się wybacza. :D
---------- Post dodany o godzinie 22:31 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:24 ----------
Się nie kieruj stereotypami, bo wg nich, to właśnie powinieneś wjeżdżać, wyjeżdżać, bądź siedzieć w serwisie. :)
Ostatnio jak wracałem od dealera, to objechałem jakąś Brerę, nie to, żebym specjalnie musiał, ot spieszyło mi się ciut. Się chłop zawziął, ale że nie bardzo dawał radę, to się wepchnął już poza konkursem przed kogoś, co go wpuściłem przed siebie jak się peleton zaczął zagęszczać. Niehonorowo! :D
---------- Post dodany o godzinie 22:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:31 ----------
Dzięki. Za parę tygodni podzielę się wrażeniami z eksploatacji. :rolleyes:
Man nadzieje że nie wziąłeś sobie tego do serca bo w tych gratulacjach było więcej sarkazmu i współczucia niż zachwytu .
Ale mniejsza z tym po 1 kolega pomylił tematy a nawet fora
po 2 owy pojazd Škoda że została przerwana produkcja "a może nareszcie"
3 jak myślisz kolego czemu VW chce kupić koncern ALFA ROMEO ? podpowiem ci bo do następnej generacji 'szkody' chcą wsadzić silnik od Julki :)
A może jeszcze porozmawiamy o doznaniach z przejażdżki Ferrari 4.8 ?
Proponuje na tym zakończyć dyskusję bo temat postu z goła jest inny .
Bonus od fabryki to nic nadzwyczajnego w T-Jetach taKże W MULTIAIR nie powinno być gorzej. Niektórzy z T-jet 120 KM na hamowni mieli 140 KM a 150 ki wyciągały niekiedy ok. 170 KM. Bonus od fabryki to nie tylko domena VW:) W trybie dynamic Alfa powinna miec lepsze osiągi od twojej Skody także w elastyczności na wyższych biegach. Oczywiście po tym jak się silnik ułoży :)
Dokopałem się do danych odnośnie elastyczności Octavii I gen. z silnikiem 1.8 T 150 KM - na ostatnim 5 biego - 80-120 km/h 12.6 s :) To Giulietta ją robi na 6-tce i to na luzie także nie musisz się martwić.
A po za tematem - moje gratulacje były szczere bo wybrałeś świetny samochód (oczywiście chodzi mi o Alfę) oraz gratuluję decyzji bo chyba rzadko się zdarza żeby ktoś ze Skody przesiadał się na Alfę.
Te bonusy to wychodzą tylko na hamowniach inercyjnych, a nigdy na hamowniach obciążeniowych - zainteresowani wiedzą o co chodzi... Mnie swego czasu na hamowni inercyjnej wyszedł moment 400Nm na fabrycznym oprogramowaniu w JTD 1,9 16v i gość się jeszcze zarzekał że to wiarygodne wyniki
zaczyna sie robic maly offtopic, ale z calym szacunkiem, wnetrze Giulietty nie umywa sie do tego ze 159. Skoda nie ma polotu, ale srodek Julki wcale nie bije wiekszosci marek na glowe.
Tez tak odczuwam, wnętrze a raczej deska jest słaba. Mało płynności, trochę jak Skoda Audi i inne V-Widły. ALE! jak tylko mam okazje dokopać innemu V-Widły Team deska staje się ładniejsza ..
:girl_wacko:
OK, pokażcie mi ładniejszą deskę w kompakcie.
O, dobrze, że jest nowy wątek, bo tamten trochę zaśmieciliśmy. Ale w zasadzie, to ja tylko się chciałem zapytać o wykres momentu obrotowego, żeby porównać, a się zrobił lekki off-top. :)
No nie, Skoda, przynajmniej moja O2, choć wcześniejsze i późniejsze niewiele tu zmieniają, to kwintesencja czesko-germańskiej nudy. Naprawdę nie ma co porównywać. Choć fakt, że jakoś lepiej mi się siedziało w 159. Ale w kwestii dokopywania, to właśnie trzeba by mieć QV.
---------- Post dodany o godzinie 19:23 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:21 ----------
Zgoda, z tym, że u mnie na samopoczucie wpływają też osiągi silnika, stąd sobie trochę tu marudzę. Może zupełnie niepotrzebnie zresztą. :)
---------- Post dodany o godzinie 19:28 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:23 ----------
1.8 TSI, to co innego niż 1.8 T, ma bezpośredni wtrysk, inną turbinę, i intercooler (choć może tamten też ma). To niby tylko 10 koni więcej, ale osiągi są nieporównywalne, szczególnie jeśli chodzi o elastyczność i rozwijanie mocy praktycznie już od 1000 obrotów.
Wierzę w szczere gratulacje, spoko. I zamierzam się szczerze cieszyć nowym autem, między innymi dlatego szukam argumentów, bo jak jeździłem nim parę dni, to subiektywnie był wolniejszy. Ale może trzeba się nauczyć nim jeździć po prostu. Tego się będę trzymał. :D
---------- Post dodany o godzinie 19:39 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:28 ----------
Ach, i jeszcze post scriptum do kolegi od sarkazmu - nie bardzo zrozumiałem kto kogo ma wykupić, i jakie silniki mają być montowane do jakich aut, ale - szczerze mówiąc - jeśliby się dało połączyć włoski design z niemiecką technologią (np. Giulia z TSI i DSG), to byłby ideał.
:D
A ja nieodmiennie powtarzam, że jeśli Alfę mieliby kupić Niemcy, to tylko ci z Monachium ;).
Że niby to:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...010/11/147.jpg
lub to:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...010/11/148.jpg
jest ładniejsze niż to:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...010/11/149.jpg
Moim zdaniem nie... Nie mówię o jakości wykonania Delty, bo ta jest pewnie wysoka, ale sam wygląd taki sobie - nawet nie wiedziałem, że aż tak jest podobny do Bravo.
dyskutujemy o gustach, wiec nic konstruktywnego z tego nie wyjdzie, ale ... gdy pierwszy raz wsiadłem do Bravo zrobiłem "WOW" .. gdy pierwszy raz wsiadlem do Giulietty zrobilem "eeee.." i wrocilem posiedziec w 159
Nie, tutaj się zgadzam, 159 wygląda o klasę lepiej.
Macie racje nie będziemy dyskutować która lepsza , ale możemy pogdybać czy lepiej że ta deska wygląda tak jak wygląda czy może lepiej by było jak by była identyczna jak w Bravo/Delta ?
Dla mnie jest Ok ale można było coś poprawić , tylko co ?
Może niektóre plastiki mogły być lepszej jakości np. ten na górze .
Przesiadając się z 147ki , jadąc jazdę próbną po 2 minutach było gorąco i co ?
Nie zatrzymuje się patrze w te dziesiątki przycisków tylko intuicyjnie zmieniam temperaturę i jest OK .
Panel z radiem też niezbędne minimum , Navi oczywiście jak jest to też w idealnym miejscu .
Kierownica mogła by być faktycznie lepsza , ale jest na pewno lepsza jak w 159 , tamta była okropna i jeszcze te guziki paskudne.
Polecam kierownice z pakietu sport z czerwoną nitką jest prawie idealna.
Sterowanie szybami to chyba niestety najgorszy element w całym tym samochodzie .
Zapewne duży wpływ na wygląd miało nawiązanie do pierwszej Giulii.
No i mamy tych desek trochę do wyboru :)
http://img833.imageshack.us/img833/7948/92233232.jpg
http://img522.imageshack.us/img522/8278/84692559.jpg
Mam nadzieję, że czerwona też jest, bo pojawia się w niektórych katalogach :).
Dlaczego niby deska nie jest praktyczna? Wszystko jest na swoim miejscu, choć przełączniki wyglądają dość delikatnie, no i nie jest szaro-buro-kwadratowe jak w reszcie aut.
O gustach się nie dyskutuje ale...deska w julce to krok wstecz włoskiego design-u, materiały to inna sprawa ale ja lubię jeździć w aucie które mi się podoba w środku, bo więcej czasu mam jednak deskę przed oczami a nie karoserię.
Kierownica julki powinna mieć opcję z mito: srebne końce ramion - wyglądałaby lepiej choć do tej z 159 to ma daleko ( dla jasności kierownica z 159 nie powaliła mnie podczas jazdy próbnej, ale mając teraz porównainie z julką to sorry julcia:D ).
A dla mnie kierownica 159 jest mało sportowa - ta ze 147 prezentuje się sporo lepiej. Sama deska podoba mi się bardziej niż w 159, za to materiały są wyraźnie gorsze.
Jak dobrze poszukasz to znajdziesz i taką ze srebrnymi wstawkami :)
http://img208.imageshack.us/img208/8...ietta20118.jpg
A jeśli chodzi o porównanie 159 do Julki sorry ale muszę mieć raczej inny gust niż ty.
http://img87.imageshack.us/img87/817...ietta20118.jpg
http://img214.imageshack.us/img214/8...005800x600.jpg
Faktycznie 147 ma o niebo ładniejszą .
co z tym sterowaniem jest nie tak?
---------- Post dodany o godzinie 08:34 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 08:30 ----------
podstawowa wada to brak schowków, jest jeden w gónej części, który mam nadzieje nie będzie tak kapryśny jak 166 znajomego :D
i szaro-buro-kwadratowe to chyba aluzja do niemców :cool:
Sterowanie szyb jest po prostu żywcem przeniesione z Fiata Dooblo ,
jest proste i tylko tyle a to nie przystoi na Alfe
http://img338.imageshack.us/img338/7638/40867865.jpg
A jeśli chodzi o schowki to jest na pewno lepiej jak w 147
Podstawowy schowek jest dużo większy i ma fajną półkę na napoje gdzie się chłodzą , u góry jest niezły schowek na prywatną Navi jak zamontuje to się pochwale fotkami.
W podłokietniku , pod podłokietnikiem na 2 puszki , z tyłu w podłokietniku i w drzwiach. Mało ?
Kupiłeś "alfowego" TomToma czy coś innego?
mało, jeden schowek na górze-tu musze sprawdzić czy się moja nawigacja mieści, przed lewarkiem jakis psełdo schowek w którym nic sie nie mieści, i otwory na kubki-szał :D- "środkowy tunel" mam podstawowy
a w tym sterowaniu szyb co miało by być? jakieś wodotryski? by było odpowiednie dla alfy
mito zasadniczo jest takie samo
prostota to jest w suzuki
Alfa to auto o charakterze sportowym - po co schowki?
Bez przesady, jakby to miało wyglądać? Wysadzane kryształami svarowskiego:D? To jest produkt delphi (komplet do bodycompa:)) stosowany niemal we wszystkich fiatach i pewnie nie tylko. Wcale bym się nie zdziwił gdybyś spotkał to w Iveco. BTW kumpel jeździ służbowym Iveco (ale akurat panelowi się nie przyjrzałem) i jakie było moje zdziwienie gdy po otwarciu drzwi uchylają sie szyby tak samo jak w moim. W miciaku to jest dlatego że są drzwi bezramkowe i to pozwala je bezkolizyjnie z rynienką otworzyć. W Iveco natomiast dlatego że trudno je zamknąć ze względu na opór powietrza ale patent ten sam.
Co do kiery też mi wydaje się ładniejsza niż w 159. Nie wiem jednak czy kształt/wielkość części środkowej nie jest uwarunkowany innym rodzajem poduszki(BTW zobaczcie sobie kierę w BMW1-wygląda jak ścierwo na szosie i nikt nawet się nad tym nie zastanawia :)). Zresztą kolor plastiku czy kolor nitki to jakies nieistotne pierdoły są. W ciągu godziny mozna to dowolnie przerobić.
Dzisiaj pierwszy raz widziałem prywatną Giuliettę. Bordową na blachach SG, pod Sterem w Szczecinie. Przeszedłem 20 metrów, żeby włożyć naszą wizytówkę :P
Wiem, ze jest opcja w julce ze srebnymi wstawkami ale bez sterowania radiem - to porazka.
Natomiast co do kierownic, to julka i mito maja bardzo podobne do siebie i do fiatowskich, a 159 ma niepowtarzalna :)
Tak, jak pisalem o gustach sie nie dyskutuje....
Kurcze, zalogowaem sie z innego kompa na stare konto, przepraszam
Juz sie poprawiam - nie ma polskich liter wiec troche sie dziwnie pisze:)
Wiem, ze jest opcja w julce ze srebnymi wstawkami ale bez sterowania radiem - to porazka.
Natomiast co do kierownic, to julka i mito maja bardzo podobne do siebie i do fiatowskich, a 159 ma niepowtarzalna :)
Tak, jak pisalem o gustach sie nie dyskutuje....
zagadka wyjaśniona
http://www.forum.alfaholicy.org/%3Ca...20-%20163%20Kbkierojulka.jpg - 163 Kb- 163 Kb
Ta jest bardziej trendy :)
http://img24.imageshack.us/img24/5598/19659888.jpg
No bokami to Julką się nie poglata....Ba zwykłe zawrócenie na ręcznym też jest problemem. Dzisiaj trochę popróbowałem ją na pustym parkingu, błyskawicznie system stabilizacji toru jazdy przywraca ją do normalności
niewyłączalny ESP .. mam to samo w Fiacie, zero zabawy na sniegu ;)
A w D próbowałeś? U mnie lekko się da ale jeszcze z możliwością utrzymania kierunku jazdy. Za to w A naprawdę przycina zdrowo. Przy takiej pogodzie jaka dziś w K-cach to zabawa pierwszorzędna. Aż się dziś przejadę
ja wogole nie jestem w stanie zablokować kół na recznym na suchym,
jakiejs super zabawy na sniegu i tak przy tych gabarytach i konfiguracji zawieszenia by nie było,
mito w tym względzie jest dużo lepsze :D nie wyłączalny ESP drażni, ale w praktyce włącza sie stosunkowo późno ;)
---------- Post dodany o godzinie 11:39 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:37 ----------
na autokaciku chyba był sposób podany na unieszkodliwienie tego draństwa :D
---------- Post dodany o godzinie 11:40 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:39 ----------
ja już wieczorem późnym testowałem :D