Zauważyłem dziś spory wyciek oleju na rurze od IC. Turbiny nie słychać, oleju nie bierze ale wyciek oleju jest dość znaczny. Wymieniać turbo na regenerowaną czy może zacząć od uszczelek? Dzięki za odpowiedzi!
Printable View
Zauważyłem dziś spory wyciek oleju na rurze od IC. Turbiny nie słychać, oleju nie bierze ale wyciek oleju jest dość znaczny. Wymieniać turbo na regenerowaną czy może zacząć od uszczelek? Dzięki za odpowiedzi!
Zacząć od wytarcia rury IC. Potem przejechać z tysiąc kilometrów i zobaczyć, czy rura będzie mokra, czy tylko lekko zapocona (taka jakby osmolona od oleju). Jeśli będzie to zapocenie - to zjawisko to jest normalne.
kolego,
tak jak wyżej... przetrzyj wszystko i zobacz skad masz wyciek.
popros kogos aby looknal na rure IC i podgazuj troche, tak aby zaczelo dzialac turbo (ok 2,5 tys. obrotow). turbo chlodzone jest powietrzem ale przez wąż przedostaje sie troche oleju i to może być twoj wyciek.
w moim przypadku wąż od IC był uszkodzony w miejscu mocowania jedna ze srub. najprawdopodobniej byla za mocno przykrecona i bylo lekkie pekniecie, ale wyciek widać było dopiero jak działała turbina.
P.S. polecam ostrożniejszą jazdę na zimnym silniku;-)
Auto kupiłem 3 tyg.temu ze świadomością ,że jest problem z wyciekiem przy IC. Udało mi się wynegocjować cenę niższą o cenę nowej turbiny i dlatego pytam co i jak. Dzięki Panowie za podpowiedzi!!
Witam, byłem dziś zmienić olej (ASO), po zdjęciu pokrywy okazało się że pojawił się wyciek z turbiny, konkretnie z dołu na połączeniu z rurą od IC (wisiała 1 kropla i wąż też lekko mokrawy). Oczywiście od razu zaproponowano mi regenerację itp, itd. Auto nie bierze oleju (bez dolewek między wymianami co ok 12-15k km), zbiera się normalnie. Czy wyciek ten może pochodzic tylko ze zużytych uszczelniaczy turbo? Dodam tylko że nie demontowano rury turbo-IC...
Ale z odmy może wyrzucać olej ZA TURBINĄ?
jesli masz 8v to poczytaj http://www.forum.alfaholicy.org/159_...a_dolocie.html
U mnie też ten sam problem tzn rura z turbo i IC też jest mokrawa, ze dwie krople wisiały jak mechanik odkręcił osłonę, dzień wcześniej była wycierana więc szybko się te krople pojawiły.
Ale reszta sucha, nie ma żadnych dźwięków niepokojących z turbiny, samochód ma moc, a z olejem to jeszcze nie wiem czy bierze bo to się okarze po czasie, narazie nic nie widać w ubytkach oleju.
Mechanik stwierdził, że to normalne pocenie się tej rury, hmmm
Mechanik ma racje. Jak będziesz wymieniał metalowe opaski na rurach idących do turbo to przy okazji sprawdź luz na wirniku. Oczywiście nie zmienia to faktu ,że turbo może być zajechane ale jak Ci nie gwiżdże na rozgrzanym silniku, nie bierze oleju, luzu na wirniku nie będzie to śmigaj śmiało. Co ciekawe powiedział mi mechanik z Fiata, że o stanie turbo świadczy też zaolejenie po wewnętrznej stronie obudowy filtra powietrza.
Po 1tkm wzięło mi 250ml oleju, jeśli to turbina to jak najprościej sprawdzić?
Widziałem że rura od turbo do IC była mokra, więc mechanik wytarł ją i przy okazji umył silnik, na drugi dzień po 30km rura mokra chyba ze 2-3 krople wisiały. To chyba nie normalne, co mogę posprawdzać?
Obie sytuacje nie są normalne ani to,że silnik wziął 250 ml oleju na 1000 km ani to, że z rury kapie. Jak miałem zapoconą rurę za turbo to mój mechanik wymienił mi jedną opaskę metalową (druga przed turbo była ok) i przy okazji sprawdził wirnik od turbo.
Dodano po 3 minutes:
Masz możliwość sprawdzenia co ile przepala Ci się dpf? Jak silnik bierze olej to będzie kopcił w dpf i będzie częściej się przepalał albo zatka się całkiem.
Zauważyłem że po 950 km się włączyło wpalanie dpf
Najlepiej było by to sprawdzić FES-em ale to tez z tym różnie bywa bo na trasie przepala się rzadziej a przy jeździe miejskiej częściej. Wymiana opasek, o których pisałem wizualnie jedynie poprawi wygląd turbo i rury ale nie zlikwiduje ewentualnego problemu z turbo. Niektórym mechanikom po prostu nie przeszkadzają takie wycieki.
Czy jak rura od turbiny do intercoolera jest mokra, pare kropel oleju wisi po wytarciu i kilkunastu kilometrach tzn że turbina puszcza?
Co sprawdzić?
Możesz wpaść do mnie to zerkniemy jak pracuje w czasie jazdy turbo i dpf .
Z tego co piszesz to może faktycznie puszczać ci turbo (tzn czy puszcza ci nie zdiagnozuję podczas jazdy). Rura może być wilgotna ale bez przesady. Moje nowe turbo nie puszcza nic.
A kiedy Tobie kolego pasuje i ewentualnie gdzie? Pozdro
Turbina do regeneracji, pluje mocno olejem. Teraz delikatnie na gaz i do piątku, bo w piątek ma zostać wyjęta i trafia do Józefowa na regenerację (chyba że polecacie kogoś lepszego w warszawie?)
Mechanik z jubilerskiej sprawdzał, zdejmował rury.... i przekazał że pluje olejem i to mocno, nic więcej nie wiem
Tak myślałem, że po zawartości oleju w okolicach turbiny. Czy tam gdzie będziesz regenerował turbo to wyważą Ci zmienną geometrie. To chyba nie jest taka prosta sprawa zregenerować turbo ze zmienną geometrią. Pogadaj jeszcze telefonicznie z właścicielem Cinsoftu (Cinkiem z naszego forum) wiem, że chłopakom załatwiał w dobrych cenach nowe turba.
Dodano po 2 minutes:
Tak z ciekawości zapytam . Gwiżdże Ci turbina jak się silnik rozgrzeje?
Wyważanie zmiennej geometrii? Pierwsze słyszę. Może o ustawienie ci chodziło?
Pytanie jest jeszcze jedno to masz 174 tys czy 300 tys przebiegu?
Orientujesz się czy w turbinach ze zmienna geometria wyważa się wirnik tak samo jak w tradycyjnych turbinach? Słyszałem,że jest z tym problem ale nie wiem jak powinno być.
Sądząc po ilości inspekcji (napisał,że było 9) ma koło 300 tys.
Dodano po 10 minutes:
Trochę wiedzy o regeneracji turbo ze zmienną geometrią
http://www.regeneracja-turbosprezare...sprezarek.html
Wiesz ja zrobiłem zaledwie 30 km i miałem rure z turbo do IC w kroplach oleju, jak ta kropla od dluuugiego czasu to chyba normalne ale nie po krótkim dystansie jak u mnie
Turbina zdjęta i w poniedziałek zawieziona do regeneracji, gościu zadzwonił do mechanika że "część wirnika urwana" coś takiego więc mechanim po sprawdzeniu lampką głowicy, powiedział że jest ona do zdjęcia bo jeden cylinter jest chyba jak pamiętam brudny od pleju, że coś uszkodziło uszczelniacz zaworowy i właśnie tego powód ściągnięia głowicy. No i mam następny koszt coś ok 1500zł bo turbina chyba 1200 z demontażem.
szok!!
Jaki masz kolektor dolotowy? Takie rzeczy dzieją się gdy urwie się klapa z plastikowego kolektora dolotowego.
Widocznie poleciała klapa, jest chyba plastikowy. Podjade wieczorek do mechanika to się więcej dowiem
Wygląda na to, że kupiłeś auto z wadą ukrytą. Ktoś musiał wiedzieć, że takie rzeczy się dzieją i sprzedał. Nie chcę cie martwić, ale silnik na śmietnik. Gładź cylindra, pierścień, tłok, może ze sworzniem, głowica, zawory. Wszystkie te elementy będą miały ślady klapy.
Okaże się jak ściągnie głowice dzisiaj na wieczór, mówił że mało prawdopodobne bo bardziej mówił o jednym uszczelniaczu, ale dodał że może być jeden zawór pogięty. Zobaczymy wieczorem, mam nadzieję, że tylko głowica do ściągnięcia.
Trzymamy kciuki aby klapka za mocno nie narozrabiała w silniku.