Kolejny mały problem-po wymianie cewek,zamianie świec, niestety 6 cylinder nie działa.....cholera. Prąd do cewki dochodzi, zaczyna być chyba poważniej niż dotychczas.......Jakieś sugestie??
Printable View
Kolejny mały problem-po wymianie cewek,zamianie świec, niestety 6 cylinder nie działa.....cholera. Prąd do cewki dochodzi, zaczyna być chyba poważniej niż dotychczas.......Jakieś sugestie??
Co znaczy zamiana świec?
Jeżeli jesteś pewien cewki, świecy to co pozostaje? Paliwo :) może problemy z wtryskiwaczami?
Świece są nowe ngk Platinum maja jakieś 5000 tyś.Zamieniłem świece z 6 cyl na 5 cyl ciągle nie pracuje 6 . więcy wygląda że świece ok.Z cewkami zrobiłem to samo.Ta z 6 na 1 chodzi wiec jest ok.Tak samo jest na gazie i na benzynie Więc wtryskiwacz chyba ok.
To jak masz gaz i też tak się dzieje to ja się poddaję :P może coś pominąłeś, nie wiem. Ale skoro gar dostaje iskrę, paliwo to musi działać. No chyba że dostaje tą iskrę w złym momencie albo zawiesił się zawór...... ale to już skrajne hipotezy.....
Miałam coś takiego w innym aucie zawór był wypalony,zmierz ciśnienie sprężania w cylindrze.
Nie chcę być złym prorokiem ale wszystko na to wskazuje!
- - - Updated - - -
Napisz w piątek co dalej w tej sprawie.
A jaką masz pewność bartek że nie pali ta szóstka? Może po prostu nierówno chodzi bo wypadają zapłony, albo coś z czujnikami nie halo?
odczuwalny spadek mocy,delikatne szarpanie silnika, lekkie prychanie z wydechu,po zdjęciu wtyczki z wtryskiwacza na tym cylindrze nie ma kompletnie żadnej różnicy w pracy silnika ,jak ściągam inne wtyczki wyraźnie słychać ze zaczyna "kuleć". Takie są objawy.
Bardzo chciałbym sie mylić.....z tym zaworem
Jednak raczę poczekajmy na werdykt do piątku.
- - - Updated - - -
Radzę wkradł mi się błąd.
miałem identyczne objawy jak bartekalfa166 przy zsuniętej wtyczce zasilającej cewkę, czyli nie wypadające zapłony, ale brak palenia na cylinder
A sprawdzales czy cewka dostaje impuls? bo to ze jest napiecie to jedno a czy dostaje impuls to drugie.
Jesli dobrze pamietam cewka ma staly + a impuls dostaje -, 3 przewod to sygnal do ECU, jesli sie myle niech mnie ktos poprawi. Sprawdz wiazke czy nie jest uszkodzona skoro cewka dziala na innym cylindrze. Mozesz tez sprawdzic cewki sposobem kolegi - http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...a_ssacego.html
Sprawdzenie czy jest zapłon na cylindrach 4,5,6 jest bardzo proste:
- odkręcić cewkę, włożyć inną świecę do cewki i drutem połączyć z masą silnika,
- opalić silnik i widać ewidentnie czy jest właściwa iskra,
na cylindrach 1,2,3 (pod kolektorem ssącym) trzeba posłużyć się oscyloskopem podłączonym do przewodów cewek i sprawdzić przebieg napięcia zapłonu po stronie pierwotnej cewek.
W opisywanym przypadku jednak zalecam przeprowadzić pomiar kompresji na cylindrach (niestety wymaga to zdjęcia kolektora ssącego bo trzeba wykręcić wszystkie świece).
niestety nie udało mi sie dziś zmierzyc tej kompresji.Ale odczytałem błedy
mam błąd 0206 .jak go można zinteerpretować???
czy wtryskiwacz gazu jest jakoś połączony z wtryskiem paliwa??może problem jest jednak elektryczny???
P0206 Injector Circuit Malfunction - Cylinder 6
Sprawdz przewod do wtrysku czy nie jest uszkodzony
Nie dręcz się zmierz tą kompresję i to da adekwatny rozwój sytuacji,na razie to są to domysły które trzeba jak najszybciej rozwiać i rozwiązać twój problem.
sprawdź kompresję na wszystkich cylindrach i będziesz wiedział na czym stoisz, w razie W mam głowice w bardzo dobrym stanie,
Watpie czy bedzie mu potrzebna nowa glowica :girl_wacko::girl_wacko:
temat powraca.dodatkowym problemem w silniku był wyciek oleju-opisany w innym temacie.W związku z wyciekiem zdjęte były głowice wymiana uszczeniaczy usczelek itd......zawory pracują ok. kompresja sprawdzona nie znam parametrów ale jest taka sama na wszystkich cylindrach- a jednak ten jeden dalej nie chodzi.Cewki były zamienione wiec to raczej odpada-co teraz sprawdzic???
a wtrysk sprawdzałeś w końcu?
A powiedzcie Panowie.....jakie byłyby objawy gdyby przestawił sie rozrząd????? Mam taką teorię że mogło tak się stać, mimo założenia blokad. Teraz w aucie odczuwam :brak mocy,niską kulturę pracy silnika. Jeden z kolegów sugerował ze te blokady których używałem nie są szczególnie dobrej jakości Jesli jest przestawiony ,jak wrócić do własciwych ustawień???
Oryginalne blokady.
Ale od przestawionego rozrządu ciągle ten sam gar nie pali??? Nie sądzę....
Sprawdź czy wtryskiwacz podaje paliwo.
już teraz sam zwatpiłem czy to ten cylinder nie pali.....sprawdzałem to tak na "ucho" że tak powiem.Ale jaby był przestawionyzapłon to komputer nie zapalałby wtrysku/??
Gdybyś miał przestawiony rozrząd tak że gar miałby nie palić to byś w ogóle silnika nie odpalił. Rozrząd może być lekko (na złych blokadach) przestawiony co spowoduje nierówną pracę, przestawiony nieco cykl napełniania i opróżniania cylindra. To może rzutować na osiągi i kulturę pracy ale nie żeby Ci jeden gar nie palił. Sprawdź wreszcie czy ten wtryskiwacz działa.
wtryski chodzą.wszystkie
a świeca jak jest mokra czy sucha z tego cylindra ?
Ja już zgłupiałem :P kompresja jest, iskra z tego co piszesz jest, prądy na cewce są pozostałe gary chodzą (czyli nie rozrząd) - nie mam już wizji
Bartek musiał coś przeoczyć....
chyba jadę do FIAT-a.
Wspominałeś że miałeś zdjęte głowice, kiedy zaczęło się to dziać ? zaraz po złożeniu silnika ? przed rozłożeniem było dobrze ? Za mało konkretów!
A wiec tak:
problemem był wyciek oleju.Zdjęte były koła od strony rozrządu i wymiana usczelniaczy/WSZYSTKICH/ . Po złożeniu na tych czerwonych blokadach, auto jezdziło normalnie . Tak mi sie wydaje że normanie bo to moje pierwsze auto z tak dużym motorem a ciagle sie cos dzieje wiec juz nie wiem kiedy jest normalnie. Ale załóżmy że było ok. Potem zaobserwowałem spadek mocy i "delikatną " nierówną prace na wolnych obrotach po dwóch ,trzech tygodniach -no i olej dalej wyciekał .Diagnozowałem spalanie w cylindrach ściągając wtyczki z wtryskiwaczy i z listwy gazowej. Na cylindrze skrajnym prawym pod kolektorem ssacym był brak reakcji na zdjęcie wtyczki- czyli ślinik nie zmieniał obrotów na" ucho " nic sie nie zmieniało. Kupiłem cewkę używaną ,zamieniłem- dalej to samo. Kupiłem drugą cewkę używaną przed założeniem sprawdziłem czy prąd dopływa do cewki było 13 V. Po założeniu drugiej cewki dalej to samo. Zamieniłem więc kolejną cewkę z cylindra który chodził wczesniej i nic.....Póżniej zdjeliśmy te głowice bo spod nich wyciekał ten olej -na cylindrze który nie chodzi zawory i gniazda zaworowe ok. po zmontowaniu wszystkiego do kupy -dalej to samo. Czyli nie pracuje jeden cylinder. AMEN.
W międzyczasie zmieniłem czujnik położenia wału. bo auto gasło bez powodu.
Ręce opadają .......:(
- - - Updated - - -
Jak mi powiesz że mi to naprawisz to do Ciebie przyjadę L:))))
Sprawdziłeś czy jest zasilanie cewki, ale nie sprawdziłeś czy podawany jest sygnał.
Multimetrem? Możesz też użyć diody. Wpinasz w sygnał i obserwujesz czy mruga. Tylko pamiętaj, że dioda przewodzi prąd w jednym kierunku. Jeśli nie świeci, dla pewności zamień nóżki.
Może się przydać: http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...a_ssacego.html
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...ml#post1010548
Jak na moje oko to auto powinno juz dawno jezdzic, silnik prosty jak budowa cepa ;]