Korekty wtrysków, dawka ogólna paliwa. Po korektach można się jedynie domyślać przyczyny - trzeba ocenić stan kolektora. Wysoka korekta dodatnia w przypadku szczelnego kolektora może wskazywać na przytartą końcówkę wtryskiwacza.
Korekty wtrysków, dawka ogólna paliwa. Po korektach można się jedynie domyślać przyczyny - trzeba ocenić stan kolektora. Wysoka korekta dodatnia w przypadku szczelnego kolektora może wskazywać na przytartą końcówkę wtryskiwacza.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
To i ja zapytam. Sprawa co prawda tyczy się Saaba 9-3 ale to silnik 1.9 TiDS więc nasz alfowski.
Dzisiaj doszedł mi OpCom z jebaja i się trochę pobawiłem. Błędów na szczęście nie ma, przebieg też pokazuje zgodny z licznikiem.
Ale popatrzyłem na korekty wtrysków. Na ciepłym silniku, na wolnych obrotach trzy wtryski miały bardzo zbliżone dane około -0.6, ale na trzecim cylindrze pokazuje w tym czasie 2,23! Kolektor raczej szczelny. Wtrysk do regeneracji?
Dodam jeszcze że po rannym odpaleniu po krótkiej chwili, silnik ma moment kiedy zaczyna nierówno pracować. Jakby na moment lekko kulał. Po chwili wraca do normy i potem już cały czas pracuje idealnie. Zero dymienia.
Chodzi nie równo, bo pewno grzanie wtórne którejś świecy szwankuje.
2.23 - wlej 2T i obserwuj. Jak spadnie, to wtrysk. Jak nie to zamień wtryski miejscami i zobacz czy korekta idzie za wtryskiem. Jeśli tak, to wtrysk. Pozostałe przypadki - cylinder.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
@sdero
Dzięki.
Świece sprawdzę. Ja już leję 2T.
Pojadę w takim razie zamienić wtryski miejscami. Zobaczymy.
Czy grzanie świec też się da z poziomu diagnostyki ogarnąć, czy świece trzeba wykręcić?
@sdero już o tym raz napisał
http://www.conmir.pl/diagnostyka-ukladu-swiec-zarowych/
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
magil
Dzięki. To wieczorem miernik w rękę i pomierzę.
Trzeba je do pomiaru wykręcać, czy można tylko ściągnąć z nich kable?
Tylko kable ściągasz.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Pomierzyłem.
Miernik pokazuje wartości bardzo zbliżone.
Po 0.6, 0.7 Ohm.
I co teraz sprawdzić?
Jeszcze raz podłączyłem OpComa i sprawdziłem te korekty wtrysków.
Nie wiem dlaczego ale dzisiaj na cylidrach 1,2 i 4 mam wartości -1,3 do -1.6, natomiast na trzecim jest 4,35!
Jakaś sugestia?
Ostatnio edytowane przez syfon ; 07-10-2014 o 18:34
Wygląda jak nowy. Nie ma najmniejszych śladów przedmuchów, czy luzów na klapkach. Zresztą ma dopiero chyba 30- 40tkm nalatane.
Gdzieś mam rachunek z przebiegiem. Nawet widać po nim ze prawie nówka, świecąca.
Poprzednik go wymienił w serwisie Saaba.
Co do wtrysków zgoda. Wiem. W piątek podjadę do mechanika, żeby mi zamienił miejscami wtrysk.
Nie chciałbym sam się za operacje na sercu brać.
Ale co z tymi świecami? W pomiarach niby O.K., a rano na moment nierówno pracuje.
Ostatnio edytowane przez syfon ; 07-10-2014 o 20:02