Kolektor wyglada idealnie.Regenerowane byly 3,4,5 ..ale na wolnych ladnie pracuja..
Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka
Kolektor wyglada idealnie.Regenerowane byly 3,4,5 ..ale na wolnych ladnie pracuja..
Zamień miejscami 1 z 2.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Może wtyczki się luzują - wskutek czego rozjeżdżają się korekty wtryskiwaczy. Spróbuj docisnąć wtyczkę 1 wtryskiwacza i złapać ją dodatkowo na opaskę zaciskową.
Edit: Albo jeszcze lepiej - odpiąć ją prysnąć sprayem do czyszczenia styków elektrycznych i dopiero później podpiąć i ścisnąć opaską.
Tego jeszcze nie robilem...jutro sprawdze
Bo praca wtrysków na maszynie, a w silniku, to dwa różne światy.
Sprawdź sobie korekty wtrysków pod obciążeniem, a potem tak jak pisze magil zamień wtryski miejscami.
Gdyby wtryski się rozpinały, to korekta wchodziłaby na +, bo ECU żądałoby zwiększenia dawki. Zapewne pojawiłyby się też objawy w postaci błędów.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
A czemu trzeba zamienic miejscami? Cisnienie na cylindrach bylo sprawdzane i jest ok
Chodzi o wykluczenie czynników zewnętrznych. Jeśli zamienisz miejscami i ujemna korekta pójdzie za tym samym wtryskiem - wtedy wiesz, że wtryskiwacz nie pracuje poprawnie i nadaje się do regeneracji/wymiany.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Ok,zamawiam podkladki i zobacze czy cos sie zmieni.Dzieki
Dla upewnienia wrzucam wykresiki z dziś. Proszę powiedzcie mi jak to widzicie, 4 chyba do zrobienia na już co?
Problem jest taki, że na jałowym trochę poszarpuje i dostaje takie duże korekty, bez większego znaczenia czy ciepły, czy zimny. Minimalne dodanie gazu już nawet na 1,5 tys / 2 tys. i się stabilizują w miarę.
1. Na zimnym, przy rozgrzewaniu
2. Na ciepłym rozgrzanym
3. Taka ciekawostka, że przy rozgrzewaniu, ni z tego, ni z owego, bez zwiększania obrotów nagle wyrównał.
![]()
Ludzie, nie wrzucajcie screenów ale pliki logów w formacie csv. Wtedy analiza jest łatwiejsza i dokładniejsza.
Wracając do tematu:
Ten czwarty wychodzi mocno na + do takich wartości i z takim zachowaniem, że obstawiałbym sprawdzenie jak wygląda podkładka pod wtryskiem. Czy czasem nie puszcza ? Czy nie słychać lekkiego cykania obok wtrysku czwartego ? Czy czasem nie ma ciemnego nalotu w okolicach wtrysku ? Czasami już jest lak i ludzie tego nie zauważają.
W skrajnych przypadkach wygląda to tak jak w opisie u mnie na stronie
![]()
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF