Tylko ze dynamiczne są znacznie lepsze niż przy stałym obciążeniu
Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
Bo sterownik nie jest wstanie korygować dawek paliwa bo nie ma na to czasu(wyższe obroty silnika).
Warto przeczytać:
http://mobile.autokult.pl/3773,wtrys...sada-dzialania
Wymiana końcówki:
- przed
- po
Wtryskiwacz nr 3.
Ostatnio edytowane przez strus ; 05-05-2016 o 19:59
Czy ktoś potrafi wyjaśnić następującą sytuację. Uruchamiam samochód podłączony do programu diagnostycznego. Tuż po uruchomieniu wszystkie korekty oscylują wokół +/- 1mm3/w max. Korekta na wtrysku pierwszym nie przekracza 0,4 mm3/w. Wystarczy, że na chwilę dodam gazu i korekta na wtrysku pierwszym osiąga wartość +1,5mm3/w. Jestem w trakcie "kuracji" olejem 2T, więc co tydzień będę podglądał czy są jakieś zmiany. Kolejna rzecz. W temacie pojawiła się informacja jakoby wykończona dwumasa powodowała rozjazdy w korektach. Tymczasem wyczytałem, że to właśnie rozjechane korekty mogą powodować szybsze zużycie koła dwumasowego. Czyżby działało to w obie strony?
zapoda ktoś z kolegów nr końcówki do 2,4 210hp poproszę , dziękuję
0433172279
Czy jest różnica w końcówkach miedzy 2.4 200KM, a 210KM?
Wtryskiwacze są różne więc końcówki pewnie też.
Juz wyjaśniam: Źle przeprowadzasz próbę! W tym forum wszystko jest opisane. Poczytaj o:
1. metodzie diagnozowania/ odczytywania parametrów
2. interpretacji wyników
Wszystko w tym wątku
Najważniejsze to silnik rozgrzany, może być po trasie( temperatura na wskaźniku jest w okolicy temp. pracy nie oznacza rozgrzanego silnika), wyłączone odbiorniki prądu. Pomiar okolo minuty.
Pomiar dynamiczny bieg 1/2 hamulec ręczny i zmiana prędkości obrotowej silnika.
Najważniejsze logi wrzuć na forum jpg lub csv jak to ma mes.
Co do interpretacji wyników to plus/minus 1 na postoju akceptowalne, natomiast plus / minus 2 przy próbie dynamicznej również ok.
Jesli wtryski odbiegają od normy zalecam literaturę forum i dodatkowe pytania. Dodatkowo diagnostykę pozostałych elementów silnika zwłaszcza przepływomierza.
Co do oleju 2t lałem i lac prawdopodobnie będę ale naprawy wtrysków bym się nie spodziewał. To co oczekujesz od oleju jest pokroju napraw silnika za pomocą nanomolekół...![]()
Ostatnio edytowane przez strus ; 15-05-2016 o 18:09
Zapomniałem w poprzednim poście dodać, że silnik był wcześniej rozgrzany - po dłuższej trasie. Włączyłem program diagnostyczny i nie dotykając pedału gazu zacząłem obserwację czasów wtrysków. Czasy wtrysków w miarę wyrównane, nie wyższe niż 1mm3/w. Wciskam na chwilę gaz i po chwili widzę, że wtryskiwacz na cyl. I ma odchyłkę ok. 1,5 mm/w.
Ta sugestia związana z diagnostyką przepływomierza ma jakiś związek z wtryskami? Bo ja związku nie widzę. Jakby nie było, wartości oczekiwana pokrywają się z wartościami zmierzonymi.
Ostatnio edytowane przez Casio ; 15-05-2016 o 18:26