i później idą już normalnie ? po kolej czy nie ?
- - - Updated - - -
jeszcze jedno pytanie dzis włożyłem nowe wtryski (oryginały nie regenerowane) i na 4 cylindrze mam -2.4 dlaczego tak ? auto jak odpali to szarpie na początku pózniej jest ok
i później idą już normalnie ? po kolej czy nie ?
- - - Updated - - -
jeszcze jedno pytanie dzis włożyłem nowe wtryski (oryginały nie regenerowane) i na 4 cylindrze mam -2.4 dlaczego tak ? auto jak odpali to szarpie na początku pózniej jest ok
a dopisałeś kody IMA nowych wtryskiwaczy do ecu? zrobiłeś reset parametrów adaptacyjnych?
dopisałem kody z wtryskiwaczy i zapamiętały się bo sprawdzałem wpisywałem w kolejności od rozrządu 1 2 3 4 5 tak miało być ? czy inaczej ?
w dobrej kolejności dopisałeś. Reset robiłeś?
co masz na mysli mówiąc reset ? wykasowałem błędy oraz sprawdziłem czy kody się zapisały i są . Gdzie jest ten reset w FES ?
Reset parametrów adaptacyjnych jest to wyczyszczenie parametrów wyuczonych przez ecu, ty masz nowe wtryski a ecu jest '' przyzwyczajone" do starych, z czasem ecu przyzwyczai sie do nich ale po co czekać jak masz Fesa. Wchodzisz w Fes łączysz sie z silnikiem naciskasz F7 i tam jest reset parametrów samodopasowalnych, po tym musisz trochę km, (tak z 200-300), następnie sprawdź korekty powinny sie unormować
zauważyłem iż z 4 wtrysku leci mi paliwo tz z rurki przy listwie wtryskowej okazało się iż gwint na listwie jest zerwany ;/ nie widzę możliwości go naprawy więc zamawiam listwę. Chyba że wy macie jakiś pomysł ?
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Witam Panowie.
Wreszcie dzisiaj sprawdziłem korekty u mnie ze względu na często pojawiające się falowanie wolnych obrotów i sytuacja wygląda mało optymistycznie:
C1: 0
C2: 1,6000
C3: -1,0600
C4: 2,6500
C1 pokazuje permanentnie 0, i na wolnych obrotach i w trakcie jazdy, zastanawiam się czy jest uszkodzony czy po prostu próbuje skorygować C4?
C4 waha się od 2,2-nawet 3,5 np. po włączeniu AC
Myślicie że C1 się da jeszcze odratować wymianą końcówki czy trzeba cały wtrysk?
Załączam pliczki z eksportem Korekty.zip
AR 159 2.4 Q4, Ti '09 Sedan
Wielokrotnie już Koledzy pisali na forum. Najprościej wyłożyć wtryski na stół i się przekonasz. Odchyłki na wtryskach mogą być też spowodowane np. nieszczelnościami w dolocie. Zaglądałeś do kolektora ssącego czy EGR?
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10