dziś zrobiłem trochę dokładniejsze pomiary, trochę mnie dziwi to ze jak silnik nie jest na minimalnych obrotach tylko podczas jazdy korekty są lepsze
sory za ten pdf ale csv i innych plików nie chce mi załączy
dziś zrobiłem trochę dokładniejsze pomiary, trochę mnie dziwi to ze jak silnik nie jest na minimalnych obrotach tylko podczas jazdy korekty są lepsze
sory za ten pdf ale csv i innych plików nie chce mi załączy
Ostatnio edytowane przez CINEKX81 ; 06-01-2014 o 12:21
To wyślij mi to na e-maila (tylko zaznacz, że to z forum), bo w tym pdf...
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Panowie poprosze o porade. Byla niedziela i sobie podpialem komputer by zerknac co nowego. Korekty mialem idealne. Jade w poniedzialek do pracy, zjazd na stacje. Wlaczam silnik i tu szarpie, slaby jest, dwumasa harczy i z tylu dymek. Dojechalem do pracy a po pracy odpalajac zrobilem mala zadymke.jadac zauwazylem ze jadac tak jak jade normalnie musze redukowac na nizsze biegi bo szarpie. Zobaczylem korekty i otworzylem oczy:
Dpf usuniety i egr zatkany
Dzis wyciagnalem wtryski 1 i 2 wyczysilem gniazda, wykapalem wtryski w waniece ultradzwiekowej i zamienilem miejscami z zakodowaniem. Zero roznicy. Dodam ze temperatura silnika nie ma znaczenie bo na zimnym i cieplym korekty z kosmosu.
Czy ktos moze mi odpowiedziec co sie moglo stac od by z dnia na dzien z idealnych korekt cos takiego wyszlo?
1.9 jtdm 150
Dzi
Jak korekta nie poszła za wtryskiem, to nie jest dobrze. A co z wirówkami ? Masz usunięte czy nie ? Jeśli nie, to w jakim są stanie ?
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Jaki masz kolektor ssący? Zaglądałeś do niego? Mam na myśli stan/istnienie klapek.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Mam klapki w kolektorze plastikowym ale nie wiem jak sprawdzic jak wygladaja.
Wygląda jakby, aż strach pomyśleć urwała się. Wsadź tam łapkę i poruszaj nimi. Jak wygląda ich okolica ?
Czyli zdjac dolot powietrza, egr i przepustownice i za tym macac palcami czy sa ma miejscu?
Nie, poruszaj od góry i sprawdź jakie są luzy. Resztę sprawdzisz tylko po demontażu.
Ale korekta nie idąca za wtryskiem i jeśli ten dymek jest biały gryzący, to oznacza, że na cylindrze spalanie jest niewłaściwe. Nie chcę krakać, obym się mylił ale to może wskazywać, że któraś się urwała i poszła pod zawór.