Strona 96 z 336 PierwszyPierwszy ... 468687888990919293949596979899100101102103104105106146196 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 951 do 960 z 3355

Temat: Korekty wtrysków

Użytkownik Rowerzysta Avatar bonzo111
    Mieszka w
    Leeds UK
    Auto
    159 1.9 JTDM

Domyślnie

Robi sie

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    Alfa 146 1.6 Boxer, GT 1.9 jtd

Domyślnie

Korekty jak w urwanej klapce. Założe się, że kolektor masz plastikowy. Przede wszystkim musisz zmienić mechanika. Nie chcę wyrokować, ale moim zdaniem nie obejdzie się bez remontu silnika... Zanim kupiłem JTD, bardzo dużo naczytałem się o klapkach. U ciebie są objawy urwanej.

Pozdr.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

A jak wygląda pomiar kompresji przy urwanej klapce? Intuicja mi podpowiada, że przy urwanej klapce nie ma szczelności na zaworach, więc pomiar kompresji pokaże jakąś anomalie. I będzie jasne, że trzeba ściągać głowicę.

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Tak, wygląda na klapkę. Raczej nie urwaną ale już źle działającą. Nie mniej ratowałem już kilka podobnie zachowujących się bolidów po "wycięciu" DPF-a. Nie wiedzieć czemu (nie grzebałem w starym sofcie) wariował jeden wtrysk, a nie całość.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    A jak wygląda pomiar kompresji przy urwanej klapce? Intuicja mi podpowiada, że przy urwanej klapce nie ma szczelności na zaworach, więc pomiar kompresji pokaże jakąś anomalie. I będzie jasne, że trzeba ściągać głowicę.
    Dokładnie. Urwana klapka robi swoje
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Mieszka w
    Leeds UK
    Auto
    159 1.9 JTDM

Domyślnie

Witam podaje pomiary kompresji:

Cyl 1 28bar
    Cyl 2 6bar
    Cyl3 32bar
    Cyl4 32bar

Czy jest szansa ze jak najpierw Zdejme kolektor to ta klapka bedzie gdzies lezec i nie bedzie trzeba glowicy zdejmowac?

Mieszka w
    Leeds UK
    Auto
    159 1.9 JTDM

Domyślnie

[QUOTE=@sdero;1335293]Tak, wygląda na klapkę. Raczej nie urwaną ale już źle działającą. Nie mniej ratowałem już kilka podobnie zachowujących się bolidów po "wycięciu" DPF-a. Nie wiedzieć czemu (nie grzebałem w starym sofcie) wariował jeden wtrysk, a nie całość.

Czy ta klapka moze jeszcze byc na miejscu i np byc oparta na zebranym syfie? Jakby tak bylo to powinien jakis blad wyskoczyc tak? A ja nie mam bledow

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Nie chcę Cie straszyć, ale tak niska kompresja w drugim cylindrze nie wróży nic dobrego. Bez rozbiórki silnika się nie obejdzie. Nie liczyłbym też, że znajdziesz tą klapkę w kolektorze, bo to pewnie ona zawiniła.

Nie ma żadnego błędu traktującego o urwanej klapce.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar dominiq
    Auto
    Suzuki Vitara II ALLGrip '18

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Spokojnie, wytrzymają.
    Wytrzymały

Wtryskiwacze zamontowane. Auto odpaliło. Usunąłem adaptacje. Pozostawiłem aby się zagrzał, przejechałem się. Jest ok.
    Generalnie powodem, dla którego zdecydowałem się zregenerować wtryskiwaczy był problem przy zimnym rozruchu. Auto po odpaleniu przez kilka sekund jakby nie paliło na jeden cylinder, przerywało. (korekty w normie, świece nowe, klapy wyglądają ok) oraz przez dłuższą chwilę silnik nierówno pracował.
    Co się okazało. Wtryskiwacze parametry miały w normie, ale jeden wtrysk miał przetarcia w zespole zaworu i mógł mieć problemu przy starcie.
    Ten jeden wtrysk zregenerowano w III fazie ale we wszystkich (skoro już były wymontowane) wymieniono końcówki. Problem z rozruchem się rozwiązał. Może delikatnie auto przebierze przy dużym mrozie, ale chodzi idealnie równo. Nawet zmienił się dźwięk silnika.
    Co ciekawe, nie nadano nowych kodów IMA. Z rozmowy telefonicznej wynika, że technologia pozwala na takie złożenie wtryskiwacza, że kody nie są ruszana. Dowodem są wydruki z pracy wtryskiwacza na maszynie EPS200 i rzeczywiście, wszystko w normie. Korekty wszystkie bardzo ładne (3 wtryski prawie zero, dwa +-0,3)

Zauważyłem jednak, że chyba po regeneracji wzrosło spalanie. Na prostej drodze przy 50km/h i tempomacie potrafi pokazywać chwilowe 9-10. Wcześniej było ok 6. Albo to wina temperatury (przed regeneracją nie było mrozów) albo coś z tymi kodami faktycznie jest nie tak.
    Ostatnio edytowane przez dominiq ; 29-01-2014 o 14:02

Użytkownik Embrion
    Auto
    Fiat Stilo Multiwagon 1.9 JTD 16V 140 KM

Domyślnie

Witam, jestem nowy na forum i co prawda nie posiadam Alfy, tylko Fiata Stio MW. Natomiast mam taki sam silnik jak niektóre alfy, czyli 1.9 jtd 16V 140 KM.
    Samochód kupiłem niedawno dość okazyjnie, wiedząc że jest problem z 4 wtryskiem. Ogólnie na zimnym silniku obroty mocno falują 830- 860, z wydechu śmierdzi "starym dizlem typu Ikarus" jak wleci przez okno to robi się robi się niedobrze, korekta na 4 wtrysku przy zimnym silniku to +5 ,ale po rozgrzaniu już tylko ok +3. Lekko czarny dym leci tylko przy maksymalnym przygazowaniu, ale auto nie posiada DPF.
    W aucie wymieniłem przepływomierz i wszystkie filtry ( paliwowy, oleju, powietrza). EGR jeszcze nie czyszczony, ale w MES wygląda jakby się zamykał poprawnie.
    Samochód na zimnym silniku ma mało mocy od 0,8 do 1,5 tys obrotów ( ale 100x lepiej niż przed wymianą przepływki) i ogólnie "śmierdzi z rury" niesamowicie- taki siarczysty gryzący zapach. Nawet wentylator zaciąga smród do wewnątrz.
    Spalanie,dość duże- w mieście 11 l/100km, w trasie 6 l/100km.

Czy takie objawy są tylko kwestią wtrysków? A jeśli tak, to co mam wymienić?
    Mam nadzieję, żę na jednym wtrysku nr 4 się zakończy, bo mam ograniczony budżet.

Załączam wykres z MES - silnik rozgrzany, na początku wolne obroty, potem około 3 tys.

Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wtryski.jpg
Wyświetleń:	663
Rozmiar:	91.6 KB
ID:	124317  

Mieszka w
    Leeds UK
    Auto
    159 1.9 JTDM

Domyślnie

Witam

Mialem podobny problem. Rano jak odpalalem to zracy dym byl i niebieski dym. Dym po chwili znikal, korekta na jednym wtrysku byla +5 i brak mocy. Okazalo sie ze nie bylo cisnienia na jednym cylindrze.

Test kompresji prawde ci powie. Nie chce cie martwic ale jesli bedzie to samo to czeka cie remont silnika. Nie wiem czy sie oplaca remontowac. Ja po tej przygodzie rozstalem sie z ukochana Alfa