Zaczyna mnie wnerwiać moja alfa .Miałem z tyłu do wymiany jedną tuleje na dole i drążek ( nie banan ) ,ale kupiłem jeszcze banana reszte tulejek na dół i ten mikro łączniczek i bez dziadowania wymieniłem wszystko na stronie prawej. Lewa ok ,choc teraz już widzę że dwie tuleje na dolnym powoli się rozwulkanizują ,luzów tam nie ma ale to kwestia dojechania do wiosny a może i szybciej jak dostaną soli.
W związku z tym że mam nowiutkie 17 na zimę postanowilem zrobić geometrię aby się oponki nie zniszczyły za bardzo.Przed geometrią auto prowadziło się poprawnie ,na tyle poprawnie na ile można na moich koleinach jeździć na 225.Po zrobieniu geometrii i wyjechaniu na drogi jest koszmar . Uczucie na koleinach jakby tył i przód robiły sobie na złość. Dupa lata na prawo i na lewo non stop,kiedy jest dobra droga problemów brak.
Na geometrii wyszło ok ,to znaczy zbieżność . Kąt wyprzedenia zwrotnicy też byl ok ,natomiast pochylenie koła jest negatywne zarówno na przodzie ( mało widoczne "na oko") jak i na tyle (widoczne,standardowe dla 166). Jak wiadomo kąta pochylenia zwrotnicy jak i koła nie można regulować ale kierownik warszatu zaproponował mi że może mi to zrobić idealnie ale metoda będzie wtedy że tak powiem dość inwazyjna . Mechanik twierdzi że kiedy pomajstruje coś przy zwrotnicy będzie w stanie ustawić prawidłowy kąt pochylenia koła,twierdzi że często robi to w audi a4/a6 na przykład .Dla mnie jest to szokiem ,aczkolwiek ja nie neguje jego wiedzy bo sprawia wrażenie że zna się na tym ale teraz pytanie po co mi to?
Według mnie kąt pochylenia koła bedzie odpowiadał za prowadzenie się auta na prostej ( ściąganie ) jak i na zakrecie kiedy będzie zbyt mała powierzchnia styku opony z nawierzchnią.Mi wydaje się że w takim przypadku czyli odczuwania myszkowania auta po drodze ( ciągle trzeba kontrolować kurs kierownicą plus wrażenie uskakiwania dupy jakby wszystko było wybite z tyłu) odpowiedziala za to jest nieprawidłowa zbierzność/rozbierzność koł przodu i tyłu.Co o tym myślicie?
I jeszcze zna ktoś prawidłowe kąty zawieszenia ,głownie chodzi mi właśnie o zbierzność